Thursday, February 17, 2011

Andai aku mati esok

Bismillahirrahmannirrahim
Maha benar ya allah kata2 mu itu

“kullu nafsin zaiqatun maut”
Setiap yang hidup itu pasti akan merasa mati

Pernah tak terpikir bila kah kematian kte semua?satu saat yang aku pon tak tau bila.satu saat yang rasanya aku pon tak nak pikir bila,satu saat yang mana aku da tak bole nak wat apa2.

Tetapi..

Ia adelah Saat yang mana amat2 dinanti2 kan oleh yang  beriman,saat dimana hambanya yang beriman akan bertemu dngn kekasihnya Allahu rabb..

Selama aku hidup,aku tak pernah berpeluang ntk menguruskan jenazah.even nak tgk orang or jumpa ngan orang meninggal pon aku tak pernah..dan selalunya klu sempat pon Cuma hadir untuk pergi tahlil arwah.

Hari tu dapat pesanan dari mak d muar kata “t hari rabu klu bole along ngn babah n ngah p la hosp tgk moyang ,wan informed moyng kat hospital sakit”aku punyalah tak de perasaan tak tau nak react macamne,maybe pasal tak rapat(dan x sepatotnya ini djadikan alasan) Cuma mengangok tanda setuju.

Hari rabu,babah kejot subuh dan reconfirm balik plan kami ntk tgk moyang d hosp selayang.Dan ikot plan kami akn melawat moyang tengahari memandangkan aku pon nth ap bz sgt nak wat kat dapo tu.tetiba dapat kol dari wan pagi tu  gtau moyang da meninggal.sungguh!aku mmg terkejot,dan tak sangka upanya da tak sempat nak tgk moyang hidup2..

Otw ke selayang ,aku tak tau kenapa ngn aku hari tu serius aku macam batu,tak rasa papa.aku berpikir,mgkn da keras agkny hati aku ni ngn dosa2 yang aku lakukan sampaikn kematian pon da tak bole nak lembutkan hati aku lagi..dan sebenarnya ak pon rasa takot aku da tak rasa papa hari tu..

Sesampai di masjid nmpk manusia masing2 bz membuat apa2 yang patot.ak bergegas mncari mak aku.dan wan kata mak ada mandikan mayat.

Sampaila ak d satu tmpat besi (tempat mandi mayat) kat mana dalam tu ade sekujur badan yang kaku..
Dalam niat asal aku yang Cuma nak mncari mak,mata aku terpaku kat sekujur badan itu..
Dan disaat itu..baru aku tersedar..

Ya alllah..kematian itu adelah benar..
Ya allah..pertemuan itu adelah benar..
Ya allah..izrail itu adelah benar,maut itu adelah benar,kematian itu adelah sesunguhnya benar..
Kesakitan itu benar ya allah..
Sakarat itu benar ya allah..
Mati itu benar Shahira!

Masa pandang badan moyang aku yang kaku hari tu,aku tetiba  teringt semua kata2 allah.aku tergt semua jnji2 allah kat hambanya.baru aku tergt ap rasullah cakap tentang kematian ni.
Saat tu barulah seolah2 aku yakin ap maksud allah bila Dia kata “SETIAP YG HDP AKN MERASAI MATI”

Saat tu juga seolah2 barulah aku yakin yang yang izrail itu rupanya betol2 akan datang.tak lmbat sesaat,tak cepat pon sesaat..
Dan tnpa aku sedar aku  menangis

Macammna ya allah bole aku lupa kata2 mu itu?
Macamna ya allah bole aku ragu kematian itu?
Macammna ya allah bole aku lupa betapa sakitnya sakarat itu?
Macamna ya allah aku lupa kekasihmu begitu sakit ya allah hadapi sakarat itu?
Macammn ya allah bole aku tak rasa ape2 tadi ya allah?
Aku sememangnya hambamu yang slalu lupa ya allah=(
Slalu sangat!

Lama aku ditepi jenazah moyng aku..
Lama aku pandang dia...
Ya allah maha benar segala kata2 mu itu..

Ap itu kematian?

Aku sibok bercakap apa itu hidup,dan seringkali aku lupakan nak bertanya kat diri ini ape itu mati Shahira.
Ya..aku jarang mengingatkn diri aku ape ertinya kematian itu..dan iman ak sering kali lemas dalam kesibukan dunia hinggkan tanpa aku sedar aku  menjadi kurang yakin bhawasanya kematian itu adelah pasti

Bukan aku tak tau..
Bukanla aku tak tau betapa sakity sakarat itu...
Bukan aku tak tau rasullah kata sakarat itu ibarat 300 tusukan pedang...
Bukan kau tak tau Shahira..

Bila aku melihat orang mandikan jenazah,disaat dorang lalukan air dimuka moyang aku..ya allah benar ya allah..benar mati itu..sangat benar..=’(

Sikit pon tak bergerak..
Sikit pon..
Ape yang kau cari Shahira?
Kau perlukn bukti lagi ke yang mati itu benar?
Kenapa dengan aku ni=(
Kenapa dengn aku ni...

Ya allah aku takot ya allah bertemu dengn mu
Ya allah aku takot benar2 takot..
Macamna aku nak berdepan dengn mu ya allah?
Dosaku sgt byak..
Dosaku sgt byk tapi rahmatmu tak penah putus2..
Kenapa dengn kau ni shahira?

Dan akhrnya dorang siap mandikan arwah moyang aku..
Mereka kafankan..dengn tangn seolah seolah kt solat.
Dan aku terpikir..
Ya allah kali ni moyang aku benar2 mengadap mu..
Benar2 ya allah..
Dan kali ni bukan dia mengadapmu seperti dalam solat..
Bukan ya allah
Bukan Shahira..

Da siap kafan aku pergi melihat arwah aku wat kali terakhr
Ak datang dekat padanya..aku cium dahi arwah moyang aku..
Aku berkata “tak lama lagi kau pula Shahira begini”
“Tak lama lagi kau yang akan bertemu tuhanmu Shahira”
“Tak lama lagi ,tinggal la jasadmu dan kau pula akan masok ke alam baru”

Lama aku cium dia..sejok.
Ya allah telah tamat tempoh itu Ya allah
Telah tamat segala response
Telah tamat segala homeostasis
Buat pertama kalinya aku rasa da tak de nilai ilmu itu..
Buat pertama kalinya tak berguna semuanya
Hilang semua theory yang aku blajar..
Mgkn benarla rasullah kata..

“Apabila mati..TERPUTUSNY SEGALANYA..”

Ya allah..aku lupa..
Ya allah aku lupa ya allah..
Aku lupa ya allah seandainya aku mati esok..
Maapkan aku ya allah....=’(
Aku bnr2 mnta maap ya allah....
Benar2.............

Monday, February 14, 2011

apabila shahira..

ke Dapor!
ade 2 baju yang paling aku suka..
1..
labcoat/whitecoat
1 lagi
ialah apron

ade 2 bnda yang aku suka
1..
tolong orang susah dan tengok orang senyum gmbira bila aku dapat tolong dorang selesaikan problem dorang
1 lagi ialah...
bila aku dapat bagi orang makan,esp adek2 aku makan

ade 2 bnda yang aku paling suka wat walaupon tahap mana penat dan letihny pon
1 ialah
penatny stadi
1 lagi ialh
penatnya memasak

tapi hanya ade bnda ja dapat wat mata aku bling2 tahap kristal
iaitu..

dapat habiskan sepenuh masa kat dapor,sepah2 kan periuk belanga,oven dan tengok dapor tu kemas semula seperti asal!tak kesah berkecah tahap mana pon..
tak ade apa dapat lawan perasaan tu!! seriously!

resepi kali ni =)


roti sausage



(mak cakap:salah la budak ni dapat hadiah apron,habes kecah dapor t
along:haha standard la ma,tq cunda!)

Bahan-bahanya

 Doh
200gram tepung roti
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar skim milk@susu tepung-klu takde guna krimer pon jadi
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 sudu besar marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)
90ml susu segar ( atau air suam)-ak guna fresh milk ja
1 1/2 sudu kecil yis

 filling
sosej yang telah direbus dan dihiris nipis
sedikit mix vegetable dan mix cheese
tumis la sket,pandai2 la ikot rasa sendiri

Untuk Toping -cheese + mayonese

Caranya.

1. Buat doh roti, guna Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start
aku guna mixer ja,tak tau mixer ngn BM tu sama tak

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4.Terap Doh n bubuhla inti2 yang da wat tadi kat atas doh tu

5. toppingkan pizza dengan mix cheese dan paipkan dengan sos cili dan mayonese

6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 16 ke 18 minit atau sehingga permukaan pizza wheels perang.or sampai rasa2 da masak ^^



(ni inti dia lepas da tumis)





(comelnya kat doh dia bulat)

                                            (tyme belom bakar,nmpak tak comel naseb bek jadi tapi hehe)




                                           (after da masak muka gembira ja tgk adek2 makan)

 aku serius suka dudok umah! =)


Saturday, February 12, 2011

Apabila pengarah filem..
Mana letaknya iman?

Bismillahirrahmanirrahim dengan nama allah kali ini saya membuka ruang pembicaraan

Sejak kebelakangan ini,saya perhatikan filem2 yang dikeluarkan oleh director2 melayu sudah hilang arah tuju.Bukan lah niat untuk tidak menyokong produksi pengarah melayu tapi ini saya rasakan adelah satu reality

Penah satu ketika dulu kte semua digemparkan dengan isu2 filem melayu yang secara tidak langsungnya menghina ajaran islam itu sendiri.Perlukan contoh?Rasanya pembaca sendiri dapat pikirkan sendiri apa antara contoh2 filem yang saya maksudkan.

Kali ini saya berpeluang menyaksikan satu filem di astro ria yang berjudul puaka tebing biru.Amat saya kesalkan punya seribu kesal menyaksikn filem ini.Lebih kesalkan lagi ialah feedback yang dapat dari pembaca yang rata rata mengensyorkan filem ini adelah  wajib ditonton.

Saya tak dapat nak menafikan bahawa perjalanan plot jalan cerita ini agak menarik tetapi sayangnya ialah bagi saya bynknya plot2 yang tak perlu dimasokkn tetapi diadakan.Dengn tujuan ape?Saya pon kurang pasti.

Antara nya ialh scene Nasha Aziz dan Amani yang mandi di perigi sambil berkEMBAN.dengn keadaan basah2 mereka melakonkan adegan itu.
Persoalannya perlukah?
Rasanya klu adegan itu dibuang saya sebagai penonton tetap maseh akan paham plot cerita tersebut,dan saya terpikir mana letaknya malu mereka ketika melakonkan adegan tersebut?

Lagi part yang agak menyedihkan saya sebagai penonton melayu merangkap islam adelah part apabila salah seorang dari pelakon BERKEMBAN(lagi) sambil baring dan membuai  anak dalam buaian dalam keadaan berbaring.
Adekah itu perlu?
Perlukah pelakon itu berkemban.
Rasanya even pelakon itu berpakaian lengkap(ie tak BERKEMBAN) penonton tetap dapat paham bahawa dia sedang membuai anak

Nampak tak betapa tak relevantnya di situ ye tak?Dan yang sadisnya scene ini diletakkan sebagai salah satu scene gazette trailer bagi promosi cerita ini.dan ini membuatkan saya terpikir adekah adegan2 seperti  itu sengaja diletakkn untuk menarik minat penonton?
Dan yang paling memalukan ialah sampaikan adik kecik saya cakap “kenapa suma orang dalam citer ni nak berkemban je long” 
Bayangkan apabila bnda sekecil ini bole dipikrkan oleh budak 10 tahun adekah pengarah tak pon pelakon itu sendiri tak berpikir dulu relevan nya sesuatu scene(even pakaian) before melakonkan atau mengarahkan sesuatu filem?

Ini baru sedikit.
Baru isu relevant tak relevantnya sesuatu scene dan pakaian,tetapi  perkara sebentar lagi yang nak saya bangkitkan adalah lebih besar,iatu idea dan pemikiran yang ditonjolkan dalam cerita ini.
Allahu’alam,saya kurang pasti, mungkin pengarah cuba nak menonjolkan idea tentang satu cinta yang agong(perhaps)

Penah dengar orang quote tak “bercinta sampai mati”? dan uniknya cerita ini betol2 mempraktikkn bnda ini,dan yang agong nya Fahrin (merangkap hero) dan umi aida(heroin) tetap bercinta eventhough umi aida waktu itu sudah menjadi hantu.dan yang membuatkan saya marah adelah adekah patot pengarah ni menonjolkan hubungan suami isteri antara mereka berdua,sehinggakan saya malu nak menontonya beramai2 dengan adik2 saya.Sudahla idea yang yang disampaikan agak bertentangan dengan Islam,pelakonya pulak  tanpa segan silu melakonkan adegan yang tidak senonoh seperti itu.Mana letakknya nilai “ketimuran” yang dibanggakn itu?

Mungkin saya bole Nampak logiknya scene itu sekiranya Fahrin dalam cerita itu tidak tau isterinya(Umi Aida) sudah jadi hantu(ala2 plot dalam cerita sondel bolong),tapi dalam scene ni Fahrin amat mengerti yg isterinya sudah mati n da transform pon jadi hantu.Siap Nampak jelas2.
adekah perlu scene dia berpelok dan bla bla adegan tak senonoh yang dilakukan dengan hantu?!Sungguh tak senonoh dan tak logic.kalaupon lah sayang sangat..(haha=))

Ikutkan hati banyak  lagi yang ign saya bangkitkan tetapi saya kurang pasti gaya bahasa yang macam mana perlu saya gunakn untuk menerangkan bnda ini.
Tetapi itulah yang saya kesalkan..macmn director melayu sendri dapat  menghasilkn idea yang pelik seprti ni.Ap yang bagus tentang cerita ini contoh seperti plot yang teratur tak saya sangkalkn Cuma bagi saya ape2 yang tak perlu itu,tak perlulah bagi saya dimasokkn.

etika berpakaian ,bagi saya awasilah betol2.Klau mana2 scene yang rasanya masih bole dipahamkan dengan berpakain lengkap tak perlulah berlakon berkemban.Same goes to other scenes yang irrelevant,kerana director pon tau target group cerita2 melayu ni majo is malay n once it get published on tv ,selalunya cerita2 macamni akan ditonton 1 famly jadi bayangakn apabila ade scene2 yang senonoh,macamna nak diterangkan?

klau tgk crta holywood bnda2 mcmni is expected so tak perlulah kte nak meniru gaya2 macam artis2 dorang.kt ade agama.Tak takot ke kat malaikat kiri kanan berlakon pelok2 macam tu.Klau takat berpelok tak pe,ni siap tak berbaju(laki) berkembn(perempuan) da ala2 zaman batu pon ade saya tgk, puya tak de baju(haha)

Jadi bagi saya sebagai pengarah,kasihankan la kat orang melayu.Da la disajikan bnda2 pelik macam ni at least make it informative.Ye tak salah ja cerita2 pelik,pelik is COOL,tula at least show us some effort to make it more informative,koman2 pon adelah sumting masyarakat akan dapat the end te tak ^^?

Jujur saya katekan bukanlah nak men condemn filem melayu tapi sesame kte bukakan minda dan fikiran.At least biar anak bangsa kt  fikiran dapat lebih terbuka; bukan Cuma dapat berpikir within that scope ja.Break that mentality.Break that typical malay concept.Byak lagi cara nak hasilkn filem2 yang baek.tak perlu pon belanja banyak2,tak perlu pon adegan plek2.yang penting nilai dan idea yang nak diutarakan.

Allhua'alm sesama pikirkan baik buruknya

video


                                              (antara filem yang aku rasa ok n berinformative)

video
                                          (taken : simple tapi sangat menarik,suka idea yang ditonjolkn)