Sunday, August 21, 2011

dangerous!

bismikallah,dengan namamu ya allah
namamu yang aku sembah tiada duanya

"ar rijalun kaumun a'lan nisa'.."

Aku terpanggil untuk menulis entry ini semasa menonton hitz tv untuk mencari mood sebelum memulakan kerja2 aku membersihkan rumah semalam

Terdengar lagu lagu yang dimainkan untuk golongan perempuan.hmpir kesemuanya.Untuk golongan yang pernah aku sebutkan dulu sebagai satu golongan yang sangat cantek.Ya sangat cantek

Dan aku tersenyum sendiri.

Ada yang memuja wanita,
ada yang memuji ,
tidak kurangnya mengagungkan aku rasa

Pernah dengar orang kata

“dibelakang setiap lelaki yg berjaya ada berdirinya seorang wanita?”

dimana kejayaan seorang lelaki seringkali dikaitkan dengan kehadiran  seorang wanita dbelakangnya,
yang menyokongnya,
yang memberikan harapan dan kepercayaan terhadapnya disaat yang laen tidak.
Dan aku sememangnya amat bersetuju (wp tdk seratus peratus) terhadap statement itu.
Dan benar, kebanyakan lelaki yang Berjaya ada wanita dibelakangnya,tetapi perlu diingatkan wanita tu semestinya sudah tentu bukan calang calang orang.dan aku pasti amat bertuahlah sekiranya itu yang berlaku.

Wah pasti beruntung rasanya jika kita dapat berubah menjadi lebih baek
tetapi lebih beruntung sekiranya kita mempunyai seseorang untuk dijadikan motivasi untuk berubah kepada yang baek.
Supaya disaat iman maken menurun,disaat motivasi semakin hilang ada yang menasihati paling kurang pon ada yang tolong marah supaya momentum untuk berubah ini dapat diteruskan

Kan?

Tapi tak ramai yang beranggapan kadang kadang kejatuhan seseorang lelaki juga ada perempuan diblakang nya

alkesahnya bermula selepas aku terdngr lagu akon
Tajoknya?


sila mutekn lagu backgroud d ruangan tepi untuk mendengar
Dangerous 
“she’s so dangerous
Dangerous
She’s bad girl”

Takutkan dengar lagu ni?aku sebagai perempuan pun takut
Jadi untuk ungkapan yang mengatakan bahawa disebalik setiap kejayaan lelaki ada perempuan dibelakangnya,
 aku ingin menambah bahawa di sebalik kejatuhan seorang lelaki itu juga ada kadang kadangnya disebabkan oleh wanita dibelakangnya ^^”

Jadi pilihlah wanita yang mana akan menjadi belakang anda

Warning: Sekadar perkongsian ataupon nasehat untuk adek2 laki kat umah)

Aku pernah berborak (atau ayat lennya)bertekak,berbincang dengan kawan lelaki aku tentang benda ni dan dapat aku simpulkan bahawa perempuan seringkali dinilai dari luaran.dimana lelaki sering kali tertarik dengan kecantikan luaran wanita.

memandangkan dia bukanlah berlatar belakangkan uia yang aku rasa lelaki lelaki disini kesemuanya baek2 belaka (erk ameen ameen),corak pemikirannya agak berlainan.(adakah saya bias disini?jika ya abaikn perkataan uia disitu,anyway bagi aku baek dan burok seseorang itu tidak bergantung kpd U mana kita berada ,tidak juga pada how good kta punya religioun background,Cuma persekitaran itu do play a role aku rasa)

Liberal?
Ya agak sedikit liberal bole aku katakan.tapi dari situ aku berfikir

Aku sebagai perempuan tak menafikan memahami hati seorang wanita ini bukanlah senang.
dia bole menjadi semulia mulia sumayyah,
ibarat seagong agungnya rabiah..
tapi jgan lupa dia juga boleh jadi sebaliknya

Seorang lelaki boleh jadinya tertarik kepada seorang wanita disebabkan oleh banyak sebab.
Ada yang tertarik kerana kecantikannya,ada juga yang tertarik kerana keayuannya,tidak kurang yang tertarek dengan lenggok manjanya.

Bila ditanya,dia menjawab
“aku suka perempuan yang manja”

Manja.

Aku bole menklasifikasikan manja ni dalam banyak kategori.
ada manja perempuan itu pada gaya bahasanya,body language  gtu,
ada yang manja pada suara,gaya percakapannya ,
ada yang memang  naturally manja,berperwatakan manja gtu (ank last maybe,lagi skli bias disini =P)

Aku?

Tersenyum sendiri.
Tidak bole menjadi manja,sugguh jauh dari  naluri aku.walaupon sebagai seorang perempuan.
tapi  aku juga tak menafikan aku dan mak slalu kagum dengn mereka yang manja ini kerana  mungkin sebab kami ni len jadi kami slalu bercakap ,
“ya allah lembut nya perempuan ni..
kte ma?hahah smbil ketawa”



Perempuan secara nalurinya memang suka dipuji.dan lelaki pula secara nalurinya suka kepada suatu yang cantek even aku sendiri suka tengok mereka2 yang cantek.
Seolah sama sama menikmati kecantikan yang Allah bagi kat sesetengah mereka ini.tapi seperti yang aku katakan dahulu ,cantek itu subjektif.
Sangat subjektif.
Dan disebabkan perbezaan psikologi inilah kadang2 ada perempuan yang sangat concern tntang penampilannya.

Seorang sahabat baek berkata
“aku takkan ubah diri aku Cro kerana seorang lelaki,aku nak dia terima aku seadanya..tapi once dia terima aku dalam keadaan begini,aku berjanji akan berubah menjadi cantek untuk dia”

Perempuan jenis ini aku anggap seorang yang mempunyai pendirian.
Tegas mungkin.
Dia mempunyai stance,yang mana dia akan berpegang teguh padanya.yang membuatkan aku sangat kagum padanya.
antara attitude perempuan yg tegas aku rasa.ini lbh cool!


Luarannya?wah rugged.
ibarat metaplasia columnar cell kepada squamous ;yang sememangnya aku rasa necessary esp zaman skang ni,itu persepsi aku kat dia.dari 1st jumpa up till now.

Dalamannya?
Wah..sungguh lembut..
Tapi sayang tak semua dapat melihatnya..
Hanya yang terpilih.

Kadang kadang ,dalam dalam usia untuk mengenal diri sendiri ,kite tend untuk mengadaptasi perwatakan2 yang mana kita percaya dengn adaptation itu kita akan lebih disukai.
Alhamdulillah sekiranya adaptation kita lakukan atas hijrah semata kerana allah daripada mazmumah ke mahmudah tetapi sekiranya perubahan itu kita lakukan semata mata untuk mendapatkan perhatian ajnabi..pikirkan dua kali

Dalam sekeras2 wanita itu aku perhatikan ada kelembutannya disitu
Dimana dia dapat menjaga maruah dan kehormatannya.
Kemanjaan yang dia simpan untuk yang halal, bukan untuk yang bukan miliknya(perhaps buat masa ni)

Dan bagi yang risau jodoh tidak kesampaian,pesanku sahabat igtla kembali perumpamaan buah
 di pepohon..

“jangan sesekali sembahkan dirimu kebawah,jangan sesekali jatuhkan dirimu ke tanah hny kerana igin ada yang mengambil kerana pasti suatu hari nanti ada yang benar benar tulus,ada yang benar2 ikhlas akan memetikmu dengn sendiri”

Coolnya!

bukan untuk menjual mahal seolah olah hebat sgt(ayat koman zaman sekolah2 dulu tyme kawan2 kna ngorat tapi tak dilayan "pirah kau,macamlah hebat sangat" ),
tetapi untuk bertegas dalam kelembutan.


ingat sahabat
Ini untk awak 
Ganbate ne~ =)


Pesan aku untuk adek2 laki aku “setiap perempuan itu unik,klau baju2 branded ada design2 yang exclusive ,yang mana 1 design takkan ada yang sama,aku rasa perempuan pon macam tu.yang penting carilah design mana yang kamu suka dan kamu selesa dengan” ^^
apapun ramadahn sudah masuk ke fasa terakhir
rasanya perlu pulun habes2 skarang takotnya ramadahn pergi tanpa kte dapat keampunan dari Allah
selamat beramal insyallah
semoga mndapat kekuatan dan mnjadi antara org2 yang allah pilih untuk bersamanya pada malm hari
dan tak kesah apapun perempuan inilah sebaikny

subhanallah indahnya kalu perasaan 'itu' berlandaskan allah  sebagai paksinya ^^
insyaallah!=)

Saturday, August 13, 2011

" lurus luruskan saf,rapat rapatkan saf! " pak imam

bismillahirrahmanirrahim
dengan nama Allah yang memiliki zat zat yang tinggi aku mulakan

alhamdulillah segala puji bagi allah,maseh memberikan kesempatan untuk kt semua untk  maseh lagi berada dalam bulan ramadan mulia ni yang tanpa aku sedar sudah empat hari kte semua berada dalam fasa ke2 ramdhan;fasa keampunan allah.
yang bermakna sudah hampir 1/2 daripada tempoh tawaran keampunan Allah tlh berlalu..

insya allah semoga sama2 kte merebut pluang ini untuk sama2 memohon keampunan dari allah atas dosa2 yang seringkali kita lakukan

aku terdengar perbualan makcik2 di masjid semasa menunggu imam untuk solat terawih

makcik satu: kenapa la saf pompuan ni tak rapat?
                       lompang sana,lompang sini
makcik dua : iye la pun.dah penat nak dok cakap rapat2 saf nak,penuhkan saf depan(sambil nada frust bebeno aku tgk)
makcik dua : tu la pasal xtau kenpanya jadi gni,masing2 aku tgk p penuhkan tempat2 dekat ngn kipas
adeke gitu.nak kejo pahalake dapatkan angin kipas??



aku : selaku yang berada disebelah makcik cuba2 ntk merapatkan saf dengnnya(dalam ati takot kang silap hari bulan kat aku pula makcik lpaskn geram),dan disamping itu cuba menahan gelak yang bakal meledak mendengar ayat makcik yang agak klakar bagi aku,sambil kepala pura pura memerhati keadaan sekeliling mencari siapa yang makcik berdua ini maksudkan

aku tersenyum sendiri,memang betol saf2 wanita kebanyakkannya semuanya berpusat dekat dengn kipas.

ibarat dimana ada angin kipas,disitu rapatnya saf
bila hilangnya angin kipas,lopongla saf.

ak(of kos dalam ati) : pandailah makcik ni observe

dan mulai hari tu aku pon lihat memang perkara ni bukan perkara yang ganjil.
memana masjid yang aku pergi(surau included),kebanyakkannya inilah yg  akan berlaku
dan seolah olah kata imam sebelum memulakan solat

" luruskan saf,rapat2 kan saf " ini hanya dipandang enteng oleh kebanyakkan orang
dan seolah olah ayat imam tadi adalah satu ayat pernyataan berbanding satu arhan dan perintah

 aku teringat kepada seorang makcik disurau hari tu yang bertungkus lumus membetolkan kedudukan makmum perempuan yang risau akan kehadiran kanak2 diantara saf2 kami akan memutuskan barisan jemaah .
dan aku terpikir andai benar sesetengh golongan  benar2 berfikiran saf akan diputuskan dengn kehadiran kanak kanak,alngkah bagusnya jika perkara ini dilihat dari sudut saf saf perempuan yang putus even tanpa kehadiran kanak kanak pun.
bukankah ini lebih mengecewakan?



ibrat kata rasullah
kalulah manusia itu tahu ap yang ada dalam laungan azan itu dan apa yang ada dalam saf yang pertama itu,sudah pasti manusia akan berlumba2 mndapatknnya

mungkin mereka mmpunyai alasan tersendiri kenapa tidak mahu berganjak walaupun saf dihadapan mereka kosong kerana aku perhatikan tak semua yang berada di saf blakang sihat2,
ada yang berkerusi,ada yang berbau minyak angin
yang mana aku dapat deducekan mgkin makcik2 ini sakit kaki untk bnyk bergerak tapi alangkah indahnya kalu mereka2 yang sehat dapat melihat indahnya saf  saf yang rapat ini..

"kaannahum bunyanun marsus"
jadi marilah sama2 kita lihat kembali apa hebatnya saf yang rapat ini yang acapkali dsebut sebutkn imam dan laenya.
bukankah saf yang rapat itu umpama saf saf para malaikat,
bahkan kajian sains juga telah membuktikan bahawa saf yang rapat dapat meneutralkan cas2 antara makmum?
yang mana terlebih positif akan dineutralkan begitu juga bagi yang terlebih negatifnya

semoga ramadhan ini mnjadi peluang terbaeknya untuk mengkoreksi diri terutamaya untuk aku yang paling dekat dengan laptop ini
insyallah.




Wednesday, August 3, 2011

mencari kekuatan disebalik nama Allah


wa lillahil asmaul husna..
fadhu'u hu biha..
2 الرحمن
Yang Memiliki Mutlak sifat Pengasih 
The All Beneficent





sifat pengaseh allah ini tdak terbatas,ianya dberikn kpda yang beriman,juga kpd yang tidak,kpd yang patoh,kpd yang engkar
maka mana lebih pngaseh dari allah?
     3 Ar Rahiim
 الرحيم
Yang Memiliki Mutlak sifat Penyayang The Most Merciful

tetapi ar rahim allah ini hny exclusive buat hmbanya yang patuh dan beriman
jadi alangkah untungny jika kite diantara golongn ini


4 Al Malik

الملك

Yang Memiliki Mutlak sifat Merajai/Memerintah The King, The Sovereign
Dia yang mmiliki kuasa atas langit ini
dimanakah pasaknya shgga bgtu teguh langit berdiri?

dan Dia yang menguasai sumanya
siapa yang mengaturkan perjalan siang dan malam?
dan siapa yang mengtur perjalanna bulan dan matahari?
jika nabi Ibrahim pernah berkata "haza akbar,haza rabbi"
maka siapa yang lbh besar sehigga dapat menengglmkn bnda yang besar ini?
subhanallah..



5 Al Quddus

 القدوس

 Yang Memiliki Mutlak sifat Suci The Most Holy

6 As Salaam

السلام

 Yang Memiliki Mutlak sifat Memberi Kesejahteraan Peace and Blessing

dan tiada siapa yang dapat memberikn ketengn selain allah


7 Al Mu`min
 المؤمن
Yang Memiliki Mutlak sifat Memberi Keamanan The Guarantor

8 Al Muhaimin
المهيمن
Yang Memiliki Mutlak sifat Pemelihara The Guardian, the Preserver
dan allah akan tetap memelihara siapa yang Dia kehendaki

9 Al `Aziiz ا
لعزيز
Yang Memiliki Mutlak Kegagahan The Almighty, the Self Sufficient
andai ini yang berlaku,pantaskah kita d saat itu baru mahu mgaku adanya Allah?

10 Al Jabbar ا
لجبار
Yang Memiliki Mutlak sifat Perkasa The Powerful, the Irresistible

dan dsaat ini tiada siapa yang dapat melarikn diri

11 Al Mutakabbir
 المتكبر
Yang Memiliki Mutlak sifat Megah, Yang Memiliki Kebesaran The Tremendous

12 Al Khaliq
الخالق
Yang Memiliki Mutlak sifat Pencipta The Creator
dmanakah kita yang mahu menafikan kebesaran allah?


dari setitis mani Allah
 tggikn kta manusia sebagai
setinggi2 ciptaan

13 Al Baari`
 البارئ
Yang Memiliki Mutlak sifat Yang Melepaskan (Membuat, Membentuk, Menyeimbangkan) The Maker

14 Al Mushawwir
المصور
 Yang Memiliki Mutlak sifat Yang Membentuk Rupa (makhluknya) The Fashioner of Forms



maha suci allah yang mnjadikan kita berbeza

15 Al Ghaffaar
الغفار
 Yang Memiliki Mutlak sifat Pengampun The Ever Forgiving


dan allah itu maha pgmpun..walau besar manapun dosa kita
ya allah sombongnya aku yang jarang memohon ampun dari mu ya allah
16 Al Qahhaar
القهار
Yang Memiliki Mutlak sifat Memaksa The All Compelling Subduer

17 Al Wahhaab
الوهاب
Yang Memiliki Mutlak sifat Pemberi Karunia The Bestower
tiada yang lbh baek dari allah yang sebagi pemberi..

18 Ar Razzaaq
 الرزاق
Yang Memiliki Mutlak sifat Pemberi Rejeki The Ever Providing

dan kataknlah "haza min fadhli rabbik!"

19 Al Fattaah
 الفتاح
 Yang Memiliki Mutlak sifat Pembuka Rahmat The Opener, the Victory Giver

20 Al `Aliim
 العليم
Yang Memiliki Mutlak sifat Mengetahui (Memiliki Ilmu) The All Knowing, the Omniscient


21 Al Qaabidh
القابض
Yang Memiliki Mutlak sifat Yang Menyempitkan (makhluknya) The Restrainer, the Straightener


allah bole myenangkan siapa yg dikhndaki..dan juga sebaliknya..
22 Al Baasith
الباسط
 Yang Memiliki Mutlak sifat Yang Melapangkan (makhluknya) The Expander, the Munificent

23 Al Khaafidh
 الخافض
Yang Memiliki Mutlak sifat Yang Merendahkan (makhluknya) The Abaser

astagfirullah..
bala kpd bandar pompei
24 Ar Raafi`
 الرافع
 Yang Memiliki Mutlak sifat Yang Meninggikan (makhluknya) The Exalter

dsaat allah meningikn kita dr yang len,
ketahuilah semuanya dri allah dan dia berhak mengmbilny semula
25 Al Mu`izz
المعز

 Yang Memiliki Mutlak sifat Yang Memuliakan (makhluknya) The Giver of Honor

dan tiada yang lbh indah dari pghrmatn allah,
sedangkn pghrmatan dari manusia itu cuma bersifat semntara

26 Al Mudzil
 المذل
Yang Memiliki Mutlak sifat Yang Menghinakan (makhluknya) The Giver of Dishonor
disaat allah mnghinakan kita,renungkn kmbali mgkn ini sebagai kafarah..


27 Al Samii`
 السميع

 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mendengar The All Hearing

"dan apbila dtanya hmbaku ttngKu maka katakan"fainni qarib" "



28 Al Bashiir
 البصير
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Melihat The All Seeing

tiada yg dapat lari dr pndgn allah
yg nyata mahupun tersembunyi

29 Al Hakam
 الحكم
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Menetapkan The Judge, the Arbitrator

30 Al `Adl
 العدل
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Adil The Utterly Just

31 Al Lathiif
 اللطيف
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Lembut The Subtly Kind

32 Al Khabiir
 الخبير
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mengetahui Rahasia The All Aware

33 Al Haliim
 الحليم
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Penyantun The Forbearing, the Indulgent

34 Al `Azhiim
 العظيم
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Agung The Magnificent, the Infinite

35 Al Ghafuur
الغفور
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pengampun The All Forgiving

36 As Syakuur
 الشكور
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pembalas Budi (Menghargai) The Grateful

37 Al `Aliy
 العلى
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Tinggi The Sublimely Exalted

subhanallah sedangkn batuan lagi bersujud..
jadi dmanakh aku?

38 Al Kabiir
 الكبير
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Besar The Great

39 Al Hafizh
الحفيظ
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Menjaga The Preserver

ak rindu lambaian itu
sesungghnya tiada kata dapat mggmbrkn kerinduan itu

40 Al Muqiit
 المقيت

Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pemberi Kecukupan The Nourisher

pernah terpikir bagaimana Allah mncukupkan makhluq2 nya?


41 Al Hasiib
 الحسيب
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Membuat Perhitungan The Reckoner


42 Al Jaliil
 الجليل
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mulia The Majestic

43 Al Kariim
الكريم
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pemurah The Bountiful, the Generous

44 Ar Raqiib
 الرقيب
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mengawasi The Watchful

ketahuilah allah itu dmana2
semoga kte semua allah pilih untuk dlindg dari melakukan kemngkarn ini..






45 Al Mujiib

 المجيب
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mengabulkan The Responsive, the Answerer
doalah..hya allah yang bisa mengkabulkn

46 Al Waasi`
 الواسع
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Luas The Vast, the All Encompassing
luasnya alam allah,
ak slalu bertya mana mulanya,mana akhirnya?
 
47 Al Hakiim
 الحكيم
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maka Bijaksana The Wise

48 Al Waduud
الودود
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pencinta The Loving, the Kind One

49 Al Majiid
 المجيد
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mulia The All Glorious

50 Al Baa`its
 الباعث
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Membangkitkan The Raiser of the Dead

51 As Syahiid
 الشهيد
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Menyaksikan The Witness

52 Al Haqq
الحق
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Benar The Truth, the Real

53 Al Wakiil
 الوكيل
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Memelihara The Trustee, the Dependable

54 Al Qawiyyu
 القوى
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Kuat The Strong

55 Al Matiin
 المتين
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Kokoh The Firm, the Steadfast

56 Al Waliyy
الولى
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Melindungi The Protecting Friend, Patron, and Helper
hya allah sebaek2 plindung

57 Al Hamiid
 الحميد
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Terpuji The All Praiseworthy

58 Al Mushii
المحصى
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mengkalkulasi The Accounter, the Numberer of All

59 Al Mubdi`
 المبدئ
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Memulai The Producer, Originator, and Initiator of all
Dia yang memulakn alam ini

60 Al Mu`iid
 المعيد
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mengembalikan Kehidupan The Reinstater Who Brings Back All

61 Al Muhyii
 المحيى
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Menghidupkan The Giver of Life

62 Al Mumiitu
 المميت
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mematikan The Bringer of Death, the Destroyer

kullun zaiiqotun maut..

63 Al Hayyu
 الحي
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Hidup The Ever Living

64 Al Qayyuum
القيوم
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mandiri The Self Subsisting Sustainer of All

65 Al Waajid
الواجد
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Penemu The Perceiver, the Finder, the Unfailing

66 Al Maajid
 الماجد
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mulia The Illustrious, the Magnificent

67 Al Wahiid
 الواحد
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Esa The One, the All Inclusive, the Indivisible

68 As Shamad
 الصمد
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Dibutuhkan, Tempat Meminta The Self Sufficient, the Impregnable, the Eternally Besought of All, the Everlasting

69 Al Qaadir
 القادر
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Menentukan, Maha Menyeimbangkan The All Able

70 Al Muqtadir
المقتدر
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Berkuasa The All Determiner, the Dominant
allah berkuasa melakukan ap sahaja

71 Al Muqaddim
 المقدم
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mendahulukan The Expediter, He who brings forward

72 Al Mu`akkhir
 المؤخر
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mengakhirkan The Delayer, He who puts far away

73 Al Awwal
 الأول
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Awal The First

74 Al Aakhir ا
لأخر
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Akhir The Last

75 Az Zhaahir ا
لظاهر
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Nyata The Manifest; the All Victorious

76 Al Baathin
 الباطن
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Ghaib The Hidden; the All Encompassing

77 Al Waali
 الوالي
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Memerintah The Patron

78 Al Muta`aalii
 المتعالي
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Tinggi The Self Exalted

79 Al Barri
البر
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Penderma The Most Kind and Righteous

80 At Tawwaab
التواب
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Penerima Tobat The Ever Returning, Ever Relenting
percayalah allah itu maha pngmpun,
jgnla berhnt berharap

81 Al Muntaqim
 المنتقم
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Penyiksa The Avenger
astagfirullah..

82 Al Afuww
 العفو
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pemaaf The Pardoner, the Effacer of Sins
mohonla keampunan wahai manusia..

83 Ar Ra`uuf
 الرؤوف
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pengasih The Compassionate, the All Pitying

84 Malikul Mulk
 مالك الملك
Yang Memiliki Mutlak sifat Penguasa Kerajaan (Semesta) The Owner of All Sovereignty
indahnya alam kpunyaan allah ini

85 Dzul Jalaali Wal Ikraam
ذو الجلال و الإكرام
 Yang Memiliki Mutlak sifat Pemilik Kebesaran dan Kemuliaan The Lord of Majesty and Generosity

86 Al Muqsith
المقسط
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Adil The Equitable, the Requiter

87 Al Jamii`
 الجامع
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mengumpulkan The Gatherer, the Unifier

88 Al Ghaniyy
الغنى
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Berkecukupan The All Rich, the Independent

89 Al Mughnii
 المغنى
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Memberi Kekayaan The Enricher, the Emancipator

90 Al Maani
المانع
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Mencegah The Withholder, the Shielder, the Defender

91 Ad Dhaar ا
لضار
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Memberi Derita The Distressor, the Harmer

92 An Nafii`
 النافع
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Memberi Manfaat The Propitious, the Benefactor

93 An Nuur
النور
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Bercahaya (Menerangi, Memberi Cahaya) The Light

94 Al Haadii
 الهادئ
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pemberi Petunjuk The Guide

95 Al Baadii
البديع
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pencipta Incomparable, the Originator

96 Al Baaqii
 الباقي
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Kekal The Ever Enduring and Immutable

97 Al Waarits
الوارث
Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pewaris The Heir, the Inheritor of All

98 Ar Rasyiid
 الرشيد
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Pandai The Guide, Infallible Teacher, and Knower

99 As Shabuur
 الصبور
 Yang Memiliki Mutlak sifat Maha Sabar The Patient, the Timeless

video

bersujudla wahai manusia..
dan igtlah kata kata allah
"tdakkah manusia itu memerhatikan bhw kami mncptakanny dr setitis mani dan ternyata dia mnjadi "khasimum mubin"(musuh yang nyata)
maka benarlah apabila allah berkata "maka nikmat mana lagi yang kau mahu dustakan?"
kadang2 bila diri terasa lemah,tersa terlalu berat ujian yang allah berikan maka
carilah kekuatan di sebalik nama nama allah ini dan insyallah akan ada kekuatan disitu..
mari menjadi hamba!
aku rasa sedih tgk tokguru tyme ni
kerdil nya diri ya allah
salam ramadhan.

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: “Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“.
       (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)
 semoga ramadhn kali ini menjadi ramadhan terbaek buat kte semua,kerana blom tentu kite dapat berjumpa dengn   ramdhan yang akan datang.