Tuesday, January 25, 2011

aku tanya ap erti hidop

Bismillahhirrahmanirrahim
Dengn namamu ya alllah aku mulakan

Ap hidop ni sebenarnya?
Klu orang  tya erti hidop ap agaknya orang akan jawab?ak tertanya Tanya kebelakangan ni ape sebenarnya idop ni?satu kitaran cycle je ke?satu kitaran yang mula2 kte akan lahir,besar ,kawen,mempuyai anak (cucu barangkali) dan akhrnya cycle habis dengn kematian kte?

Itu ka hidop?

Simplenya  hdop klu itulah benar2 maksod hidop itu.then barangkali betollah kata2 “life is simple”
Bila aku nak bercakap tentang hidop,aku rasa isu ni sangt besar.dan aku rasa definition yang aku beri kat hidop ni seringkali berubah2.

Secara jujo aku pernah rasakan hidop ni cycle dulu.ya betolla hidop ni cycle.macamna aku tgk cycle hidop orang laen begitu la cycle aku akan jadi.dan kerana itulah aku rasa life is a cycle.

Ble aku mula ke sekolah,bila aku mula mempuyai aim dan rasa dpertanggujawabkn atas nama kelurga, ak mula pikir hidop ni stadi dan keluarga.cycle aku,ak kena stadi.dari upsr,psra,pmr,sma,spm..ak pulun habis.semuanya sehngga akhrya aku rasa hidop ni adalah stadi.naseb baek jgk aku stadi kerana mak ayah aku klu tak sure sekarang aku rasa ruginya hidop aku selama ni..

Ble aku mula keluar dari sekolah,bile aku mulai jauh dari kelurga aku mula rasa hidup ni adelah satu perjuangan.

kerana ap perjuangan?

kerana bagi ak perjuangan terbesar aku adelah apabila aku berjauhan ngn mak ayah dan adek2 aku.perjuangan kerana ap?
perjuangn kerana aku tggalkn bnda yang paling aku sayang demi ilmu.
Jadi setakat ni,aku memberikan definasi hidop ni sebagai satu cycle yang melibatkan perjuangn aku,ilmu(ie stadi stadi stadi) dan keluarga aku.

Bingo!so far klu orang tya aku ape erti hidop ak dengn bangga akan cakap adelah mxture of
Elemen2 kat ats tu
Hidop=cycle of mama babah adek2 + stadi

Haha itu ja hidop aku?

Bila aku mulai kenal2 manusia,
bile aku mulai kenal2 al quran,
bile mulai kenal2 ayat allah 
aku rasakan bukan itu sebenarnya hdop

Ble aku mulai kenal manusia yang allah berikan dia kedudukan kat dunia ni yet dia seorang yang zuhud ak berpk bkn stadi hdop tu,bkn pasal diri aku sahaja hdop ni.ade benda yang perlu aku capai..

Ble aku bertemu ngn masyarakat yang maseh perlukan bimbingan aku berpkir bukan pasal aku ja erti hdop ni.ade bnda yang perlu aku sumbang

Ble aku bertemu dengn begitu ramai orang yang susah,begitu ramai yang allah uji,begitu ramai yang kurang bernaseb baek aku berpikir lagi bukan pasal aku ja hidop ni..ade perlu yang aku bantu,ade bnda yang perlu aku share

Andai aku dberi satu hari..
Andai aku dberi satu hari ap aku akan buat?
Aku berpkir andai aku dberi 1 hari apekah yang ak akan wat ntk pastikan idop aku ni bermakna
Dan aku mndapat jawapan, byak yang perlu aku wat

Teringt semasa sesi temuduga ntk masok ke aliran perubatan ni.Dr tu tya
“why do u wanna b in medical field”
Memandangakn soklan tu kmi semua da agak akan dtya, malam sebelum temu duga ak dah surf internet  tulis why i wanna b in medical field .dan aku siap list down ap antara sebab2ny

Jadi apabila dtya soklan yang ak da tahu soklannya, ak pon dengn lancarnya jawab skema jawapan yang aku baca malam sebelumnya

Tau ap skemanya?
“i wanna help people”
Haha.macam da bole agk kan?
Dan hari ni rasaya ak tetiba teringat balek kata2 ak dulu.
tergt balk janji2 aku kat allah ,ap yang aku nak wat kalu aku dapat masok medic.

"Klu aku dapat medic ni Ya allah aku akan tolong orang betol2 ya allah"
"Klu aku dapat medic ni ya allah aku akan berdkwah atas namamu  ya allah"
"Klu aku dapat ya alllah..
"Klu aku dapat ya allah..
Segala bntok jnji ak taborkan
Malunya ak

Jadi ape sebenary hidop ni?
Ap hdop tu shahira..?
klu kte tgk dan muhasabah hdop kt denagn hidop2 para sahabt jauhnya sumbangn kte..jauhnya sumbangan aku kat masyarakat,entah ada ke tak pon aku tak tau

Tergt  ngn kata2 seorang sahabat

“tu la ko Cro,ko ngn adek bradek ko ni terpelihara sgat,dok sgt ngn mak ko kat umahtu, tak tgk dunia luar,aku da lama tau dunia ni macamn”

Haha terimakaseh  sahabat.aku hargai kata2 mu.melihatkan masalah umat dan bangsa yang seakan tenat ni aku terpikir mungkin ni agknya yang dr samsul rasa.
Dan dalam diam(wlopon kena denda ngn dr)ak sangt hormat kat dr samsul
Dan serius aku tak sangka ak berpeluang sendri merasa sendr macamn rasnay hidop dalam keadaan yang serius totally bertentangan denagn hdop aku..

Betol sahbat..byak nya orang susah kat luar sana
Byaknya dorang tertinggal sahabat
Pelajaran..kaseh sayang..perhatian

Dan hari ni aku ign mengubah erti hidop itu kepda memberi
Jadi klu orang tya aku ap erti hdop Shahira?ak akan jawab
“hidup itu adelah memberi”
memberi..

Semoga allah melindungimu ayu..semoga allah merahmatimu atok2 umah ehsan..semoga allah berikan yang terbaek buatmu bani,adira,hairi,yusof.
Ya allah lindungi mereka yang kurang benaseb baek ya allah,berikan mereka jalan ya allah agar mereka dapat yang terbek.
Ya allah berikan ak peluang membantu mereka
Amin..

Sunday, January 23, 2011

kesian betol melayu ni


"SHAH ALAM 2 Jan. - Wartawan terkenal sebuah stesen televisyen swasta terpaksa melalui saat-saat mencemaskan apabila 'dikepung' oleh sekumpulan lelaki yang naik berang ekoran tindakannya mengeluarkan kata-kata berunsur penghinaan kepada orang Melayu.
Dalam kejadian di sebuah restoran di Klang dekat sini beberapa hari lalu, wartawan yang sering muncul di kaca televisyen dengan laporan isu alam sekitar itu mengaku telah mengeluarkan beberapa perkataan boleh membangkitkan isu perkauman.
Antaranya dia mengaku ada menyebut orang Melayu bukan berasal dari Malaysia atau Indonesia serta tidak pintar.
Dia yang dipercayai mengeluarkan perkataan tersebut ketika sedang mabuk mengakui, telah tersalah cakap hingga boleh menimbulkan salah tafsiran.
Berikutan itu dia memohon maaf daripada kumpulan lelaki tersebut serta seluruh masyarakat Melayu di negara ini.
Selama ini, wartawan tersebut berjaya menarik perhatian orang ramai dengan pendedahan berani berhubung isu pencemaran alam sekitar.
Selain itu, dia mendapat penghormatan khususnya daripada orang Melayu kerana kepetahan berpantun dan berperibahasa dalam setiap laporannya."
benar kan kesian naseb melayu itu?

isu pasal naseb melayu ini memang da lama saya perhatikan.naseb yang tak tau mana timbul tenggelamnya.naseb yang tau ape nasebnya.naseb yang tak tau ape harapannya.
statement yang dikeluarkn kali ni memang benar2 membwatkan saya tergelak.kan sudah saya katekan bangsa melayu ni mmg tak dikenali
"orang Melayu bukan berasal dari Malaysia atau Indonesia "
respond anda?
saya hanya mmpu tersenyum sinis 

mungkinkah ade kebenarannya?

dalam diam saya sebenarnya terpaksa bersetuju dengn statement yang dikeluarkn.
"melayu tidak pntar" katanya.
hehe,betulke?
bagi saya melayu cuma terlebih hiburan.
di mana2 tempt hiburan cakap saja melayu pasti lead.
tak cukup ade konsert,microphone pon ckup ,perhatikan kaum mana yang lead?

sure heboh?
bagi saya program tu benar2 mnghancurkan melayu

tom tom bak?
bagi saya prog tu benar2 menghancurkan anak2 melayu

bintang kecil?mentor?tunjuk ajar ku cfu?kamilah bintang?
ape semua tu?

hehe melayu bukan tak bijak,kami cuma terlebih hiburan
dan kerana terlebih hiburan kami jadi kurang bijak..
kurang alert dengn masalah kat luar
kurang nak tgk sapa pegang ekonomi kami
kurang nak tgk ap naseb bangsa kami suma nnt
kurang pasti ap prognosis masalh bangsa melayu ni

kerana ape?
bagi saya kerana bangsa melayu maseh berasa kami di "secure zone"

ape yang perlu d buat?

short term:marah dan suruh meminta maaf(bagi saya tak perlu pon tak pe,tpi klu niat kerana tak nak maruah bangsa dipijak ok bole dpertmbangkan cuma bagi saya alangkah baek klu kte mncontohi skp tenang rasullah(unless bnda tu melibatkan pghinaan terhadap islam)

long term:
  • sama2 pikir dan elokkan mana2 yang tak betol.
  • terima kaseh kepada pemberi statement kerana berteros terang,bagi saya kejujuran tu kadang2 pahit hehe
  • sama2 kte tolong anak bangsa kte semua
  • muhasabah dan bukakan hati pikir baek burokny or ibrah dari incident ni
Allah kata ape?"aku tak kan ubah naseb sesuatu kaum tu melainkan kamu mgubahnya.."
iAllah sesama perbaiki
              

video

btw ak rasa macam tau ja katne tmpat ni.haha
n ak berharap ak takkan jmpa pergaduhan real gni.tktnya

Saturday, January 15, 2011

kerana NE YO

Hari ni je da 3 orang kawan lama ak tya ak
“shahira ko ble nak kawen”

Haha,bab ni memang la payah nak jawab ,lebh payah nak jawab dari soklan dr imad merangkap dr yang paling ak takot dalam dunia ni,kang  tak pasal pasal dia jawab “u should know that!”(haha exagerate2 )

Satu jela bagi aku,klu kawan2 yang rapat ngn aku mungkin dorang akan tau ape stand aku pasal isu ni,dan stand aku agak meraban2 ,banyak betol nak pk.tanggjwab suma la.so bla kawan2 lama aku bangkitkan isu ni lagi rasanya macam tak appropriate nak cite ap stand aku yang berjela jela ni kang tak pasal2 dorang kata “poyo la ko shahira “hahahaha(maybe betol kot poyo btol ak ni hahaha cacat)

Nak kata ustazah, yang kenal ngn aku ja tau betapa kasarny aku,betapa garangnya ak.haha betapa tak berapa nak betolny aku ni(bole ye cakap gni) so bek tak payah nak poyo.haha

Ok tetiba terdapat idea nak jawab ap kepad soklan ni.terima kaseh Ne yo(tak tau eja nama dia)


video


Jet setter
Go getter
Nothing better
Call me Mr. been there done that
Top model chick to your every day hood rat
Less than all but more than a few
But I've never met one like you

Been all over the world
Done a little bit of everything
Little bit of everywhere
With a little bit of everyone
All the girls I've been with
Things I've seen it takes much to impress
But sure enough you go it makes your soul stand up from all the rest

I can be in love
But I just don't know
Baby one thing is for certain
Whatever you do it's working
All the girls don't matter
In your presence can't do what you do
There's a million girls around but I don't see no one but you

Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this

You're not a regular girl
You don't give a damn about your look
Talking about I can't do it for you
But you can do it for yourself

Even though that ain't so
Baby cause my dough don't know how to end
But that independent thing I'm with it
All we do is win baby

I could be in love
But I just don't know
Baby one thing is for certain

Whatever you do it's working
All the girls don't matter
In your presence can't do what you do
There's a million girls around but I don't see no one but you

Baby you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this
Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this

Timing girl
Only one in the world
Just one of a kind
She mine

Ooh all that I can think about is what this thing could be
A future baby
Baby you're one of a kind
That means that you're the only one for me
Only one for me
Baby (girl) you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this
Girl you're so one in a million
You are
Baby you're the best I ever had
Best I ever had
And I'm certain that
There ain't nothing better
No there ain't nothing better than this

so nak cakapnya  neyo pon nak cari jodoh pon nak yang 1 in million,siap begitu susah lagi dia nak cari(perhatikan lirik yang di colourkan len)
kan kan?
so?

kawen ni bkn bnda senang dan ak lbh suka pikirkan masalh2 masyarakt kat luar sana (ie anak2 HIV,orang2 terbiar umah ihsan) dari pikir diri aku(ceh ceh nak lari topik hahah)
jawapannya ialah "hehe kt rasa kt byk bnda len g nak,kena n mesti wat, jadi jawapn kpd bile ialah xtau mgkn lama lama lama lama lagi"
titik.

btw caya la neyo!haha

ps:suka attitude perempuan ni dalam lirik ni =)

Friday, January 14, 2011

betapa hebat manusia itu

Allah cakap dalam al quran
“wallahu akhrajakum min butuni ummahatikum la ta’lamuna syaiaan”
Dan allah itu mengeluarkan kamu semua dari perut ibu2 mu tanpa mengetahui apa2

Kelahiran manusia

Perhatikan.
Sesungguhya,yes indeed!xde keraguan pada ayat2 allah
                                        
Tengok apabila manusia allah berikan nikmat,
tengok apabila allah angkatkan manusia itu lebih dari sekian makhloqnya

"qolu..a taj'alu fiha man yufsidu fiha.."
disaat malaikat meragukan keimanan manusia,allah meletakkan satu penghormatan terbesar bg kte semua
tapi ap kte balas agakny?

video



mari kawan kawan, sesama kte muhasabah ap yang allah cakap semula
Allah cakap dalam al quran
“wallahu akhrajakum min butuni ummahatikum la ta’lamuna syaiaan”
Dan allah itu mengeluarkan kamu semua dari perut ibu2 mu tanpa mengetahui apa2
"wa ja'allakumus sam'a wal absor wal af'idata laa'llakum tasykurun"
dan ak jadikan kamu semua pendengaran dan penglihatan supya kamu semua bersyukur kpd ku..

cuba kte sesama pikirkan ap yang kt da buat?
pada siapa kte nak patot tjkkn keabdian?
maseh blm terlambat
ye akupon selalu terlupa..

Masa 1st tyme aku mndengar abdur rahman sudais menangis apabila bace quran dalam solatnya,aku tertanya “kenapa agaknya  dia menangis”

Masa 1st tyme jugak ak dengr abdr rhman sudais menagis bila baca doa lepas solatnya ak bertya lagi “knp agakny dia menagis”

Apabila aku mendengr orang yang beriman menagis dalam solatnya,lama sujudnya,khusuk solatnya,tawaduk dan rendah diriny mereka menyerah diri kpd allah aku bertanya “knapa aku tak pernah menagis”

Apabila aku mendapat tahu,rasullah menagis melihat azab yang bakal manusia terima,
Ak bertanya lagi “knp aku tak pernah menagis”

Apabila aku mndapat tahu menagisny kekasih allah apabila melihat nasib umatnya  ak bertya lagi “knp ak tak pernah mngis memikirkn ap naseb ak dan orang sekeliling ak”

Ape agaknya ibrah disebalik ayat tadi?

Masa aku go through translation ni serius aku tak rasa apa2 pe
sekadar bace dengn niat nak tau ap ja meaning dari ayat yang allah sebut dalam al quran ni,sekadar nak tau ape je makna ayat yang ak baca tadi.
sekadar nak tau dan tak lebih dari itu
Dan aku tak pernah pikir ap ibrah atau pengajarannya yang aku dapat dari ayat ini

Apabila aku belajar tntang manusia,
apabila aku belajar tentang bagaimana manusia itu dilahirkan,
apabla aku belajar ap yang berlaku setelah manusia itu dilahirkan 
dan setelah aku tahu ape yang manusia itu bole lakukan setelah dia besar ayat ini benar2 memberikan kesan kat aku.



dan hari ni ak mndapat jawapan
"aku tak menagis kerana aku tdak mmbuka mata 
 ak tdak menangis kerana ak tidak memahami"..

credit kepada pembuat video,sarah prev imp grup3,as'ad,recent imp presenter dan bebdak dq
kerana membuatkn ak tersedar 

Monday, January 3, 2011

jawapan untuk sahabat

Bismillah(denagn namamu Ya allah ak mulakan)
Semoga aku mendapat petunjukmu kembali

Aku mempunyai sahabat..
Seorang sahabat, yang menyedarkan aku betapa hinanya hidup aku ini
Sangt hina..
Seorang sahabat ,yang meyedarkan aku bahawa aku semakin lalai
Bahwa aku semakin riak,bahwa aku semakin angkuh dengn pinjaman ni..

Ya allah,satu pertanyaan yang membuatkan aku tertanya apekah aku semakin jauh dengnmu..
Ya allah,Satu pertanyaan yang membuatkan aku tertanya adekah semua nikmat ni adalah satu hijab antara aku dan kau
Satu pertanyaan yang mmbuatku tertanya2 adekah aku antara hamba2 mu yang hina ya allah?
Hamba mu yang hina yang Bermegah2 degan pinjaman mu ini
Lalai dengan nikmatmu ini..

Satu pertanyaan yang memberikan jawapan bahwa ya aku semakin jauh dengn mu ya allah
Semakin aku rasa kehilanganmu Ya allah
Semakin ku rasa hilang pandangn rahmatmu itu Ya allah
Pandangn rahmat yang sangat ak perlukan..
Sangat aku perlukan Ya allah...
Pandangn kasih sayang mu ya allah kepada aku
Semakin jauh ku rasa..

Ketahuilah sahabat sangat hina hidup ku ni
Disaat ak dberi nikmat, tapi aku hilang rahmat kaseh sayangnya
Disaat aku diuji dengn kesenagn, aku semakin hilang manisnya iman itu sahabat
disaat aku bersenang di dunia mungkn di mahsyar aku tidak begini..
satu tmpat yang lbh kekal,tmpat yang lebih aku ignkan kesenagn..
bukan disini sahabat..
bukan disini..

ketahuilah sahabt..
hidup para anbiya’ itu penuh kesusahan..
penuh jerih getirnya..
ketahuilh sahabat.. rasullah itu tidak pernah kenyang sepanjang idopnya..
walaupon dengn sebiji kurma
rasullah itu sahabt..tempat tdornya tidak pernah selesa
tidak pernah..
Jadi siapakah aku?
Siapa aku  sahabat yang allah berikan nikmat ini?
Siapakah aku sahabat yang begitu mudah allah berikan nikmat?

wahai sahabt,disaat kau bertanya soalan itu
Seolah2 ak dilemparkan batu kehinaan..
Hinanya aku ntk menerima semua ini,
Bkn aku yang selayaknya menerima nikmat ni
Percayalah..
Dan pastinya aku bukn antara hamba2nya yang allh pandang ntk dberi ujian yang dapat menunjkkn kaseh sayangNya itu..
Kerana ap?
Kerana apabila seseorang itu diuji dengn kesusahan itu tandanya allah maseh memandangnya
Allah maseh mahukan hambanya itu mengingatinya..
Dan sahabat, aku sentiase tertanya2 Adekah aku termasuk dari salah satunya?
Sentiasa sahabat..
Dan itu amat merisaukan aku sahabat..
Sangat merisaukan aku..

Sahabatku..
Ketahuilah bahawa takotnya aku,tidak lagi Allah pandang..
Takotnya aku sahabat nikmat ni adelah satu jalan kehancuran
Jalan kehancuran sepertimana hancurnya qarun sahabat
Bagaimana hancurny iman apabila kerasny hatiku mencintai dunia ini
Imam ghazali pernah berkata sahabat..
Bekunya airmata kerana bekunya iman,dan bekunya iman itu sahabat
Adelah kerana cintakan dunia..

Ketahuilah sahabat..
Bahawa aku sangat takot..
Benar2 takot sahabat....='(