Sunday, January 23, 2011

kesian betol melayu ni


"SHAH ALAM 2 Jan. - Wartawan terkenal sebuah stesen televisyen swasta terpaksa melalui saat-saat mencemaskan apabila 'dikepung' oleh sekumpulan lelaki yang naik berang ekoran tindakannya mengeluarkan kata-kata berunsur penghinaan kepada orang Melayu.
Dalam kejadian di sebuah restoran di Klang dekat sini beberapa hari lalu, wartawan yang sering muncul di kaca televisyen dengan laporan isu alam sekitar itu mengaku telah mengeluarkan beberapa perkataan boleh membangkitkan isu perkauman.
Antaranya dia mengaku ada menyebut orang Melayu bukan berasal dari Malaysia atau Indonesia serta tidak pintar.
Dia yang dipercayai mengeluarkan perkataan tersebut ketika sedang mabuk mengakui, telah tersalah cakap hingga boleh menimbulkan salah tafsiran.
Berikutan itu dia memohon maaf daripada kumpulan lelaki tersebut serta seluruh masyarakat Melayu di negara ini.
Selama ini, wartawan tersebut berjaya menarik perhatian orang ramai dengan pendedahan berani berhubung isu pencemaran alam sekitar.
Selain itu, dia mendapat penghormatan khususnya daripada orang Melayu kerana kepetahan berpantun dan berperibahasa dalam setiap laporannya."
benar kan kesian naseb melayu itu?

isu pasal naseb melayu ini memang da lama saya perhatikan.naseb yang tak tau mana timbul tenggelamnya.naseb yang tau ape nasebnya.naseb yang tak tau ape harapannya.
statement yang dikeluarkn kali ni memang benar2 membwatkan saya tergelak.kan sudah saya katekan bangsa melayu ni mmg tak dikenali
"orang Melayu bukan berasal dari Malaysia atau Indonesia "
respond anda?
saya hanya mmpu tersenyum sinis 

mungkinkah ade kebenarannya?

dalam diam saya sebenarnya terpaksa bersetuju dengn statement yang dikeluarkn.
"melayu tidak pntar" katanya.
hehe,betulke?
bagi saya melayu cuma terlebih hiburan.
di mana2 tempt hiburan cakap saja melayu pasti lead.
tak cukup ade konsert,microphone pon ckup ,perhatikan kaum mana yang lead?

sure heboh?
bagi saya program tu benar2 mnghancurkan melayu

tom tom bak?
bagi saya prog tu benar2 menghancurkan anak2 melayu

bintang kecil?mentor?tunjuk ajar ku cfu?kamilah bintang?
ape semua tu?

hehe melayu bukan tak bijak,kami cuma terlebih hiburan
dan kerana terlebih hiburan kami jadi kurang bijak..
kurang alert dengn masalah kat luar
kurang nak tgk sapa pegang ekonomi kami
kurang nak tgk ap naseb bangsa kami suma nnt
kurang pasti ap prognosis masalh bangsa melayu ni

kerana ape?
bagi saya kerana bangsa melayu maseh berasa kami di "secure zone"

ape yang perlu d buat?

short term:marah dan suruh meminta maaf(bagi saya tak perlu pon tak pe,tpi klu niat kerana tak nak maruah bangsa dipijak ok bole dpertmbangkan cuma bagi saya alangkah baek klu kte mncontohi skp tenang rasullah(unless bnda tu melibatkan pghinaan terhadap islam)

long term:
  • sama2 pikir dan elokkan mana2 yang tak betol.
  • terima kaseh kepada pemberi statement kerana berteros terang,bagi saya kejujuran tu kadang2 pahit hehe
  • sama2 kte tolong anak bangsa kte semua
  • muhasabah dan bukakan hati pikir baek burokny or ibrah dari incident ni
Allah kata ape?"aku tak kan ubah naseb sesuatu kaum tu melainkan kamu mgubahnya.."
iAllah sesama perbaiki
              

video

btw ak rasa macam tau ja katne tmpat ni.haha
n ak berharap ak takkan jmpa pergaduhan real gni.tktnya

2 comments:

Adra Rafee said...

salam. shiro, betul ape yang shiro cakap. ape pun kita kena buktikan bangsa kita juga mampu berjaya.

Kalau kenal Kak Raihana RAzali, dia cakp antara perkara yg menaikkan semangat dia untuk belajar is demi membuktikan muslim itu boleh. selalu org kaitkan muslim dengan melayu kat Malaysia ni. kita selalu rasa inferior dengan kaum lain. jadi dia nak buktikan bahawa Melayu juga boleh.

masa forum Qudwah campaign kat KOP ari tu, banyak sebenarnya dia sampaikan. ape pun, kita kena betulkan mind set kita untuk berubah dan bergerak ke arah tu. :)

bella said...

sedih kn tgk melayu zaman sekarang?huhuhu..
tp kite mmg setuju ngn awk,yg pasal program tu..bukn tom tom bak je,,byk je kn,,mentor la..so u think u can dance la,,malaysian idol la..sume tu field tuk musnahkn org melayu sebenarnye..kn?