Tuesday, September 28, 2010

dimanakah kite dibandingkan dengan cinta rasullah?

menitis air mata rasullah mengenangkan umat dia yang rindukan dia..
semulia mulia manusia yang begitu agung memikirkan kte umatnya,
"tentulah kalain mulia,kalian mmbntu perjuangan ku"
dimanakah kte disaat kekasih allah ini menitiskn air matanya..
dimanaknah kte?

sanggupny kte umatnya membiarkan kekasih allah ini menitiskan ar matanye?
adekah begitu bernilainya kaseh sayang kte kepada nya sampai begitu sekali cinta rasullah kepada kt?
siapa kte ni?
dimanakah kte semua di cinta dan kaseh muhammad?
video

Sunday, September 26, 2010

wau!melayu rupaye mizz nina



ok first tyme tgk aku tak sangka dia melayu..sape ye mizz nina ni.tak de mud nak tulis pepanjang rasenye sapa yang minat p la google..for sure setakat ape yang aku baca dia ni anak orang kaya..nak bace riya2 sal biography  mizz nina ni rasaya banyak lagi biography yang ak patot explore selain mizz nina.apapon ni sekadar ntk sapa yang nak tau ye la ek


  •  nama asal dia Shazrina Bt Tan Sri Dato' Azman,anak jutawan Malaysia(owner Am bank orang kata.Am bank?tak tau la aku pon kurang pasti)
  •  salah seorang ahli dari Teh Tarik Crew, meneruskan projek dalam usaha menghasilkan album solo sendiri.(teh tarik mana?haha rase2 mcm familiar ni la akibat tak tgk tv haha)
  • menceburi bidang peragaan dan terlibat dalam pengiklanan komersial televisyen n magazine rasenya
  • bekas pengacara ‘Channel V’. 
  • Bakat yang ada dalam dirinya melonjakkan namanya lebih tinggi dalam bidang seni muzik. Amat berminat seni muzik hip hop,memberikan dia suatu pengalaman berbeza sebagai artis perempuan hip hop di Malaysia(ade bakat ek?tak tau nnt aku explore lagi yang pasti lagu yang nekkan nama mizz nina ni mmg undoubtedly   best la n one thing dia sgt comel dalm videoklip ni!)
satu ja aku rasa klakar,lirik dia mmg ntah pape..esp part nina kata kat colby "babe i never see some1 with your body.." haha apanye yang nina never see?haha sama ja aku tgk colby tu dgn kawan2 laki aku.hhaha.len orang len kot taste..


tak kira ape pon kesal ngn lirik yang nth pape sebagai penyayi melayu..nasehat kpd muda mudi zaman skarg "pandai pandaila tapis mana yang patot n  tak patut"


video
 aku suka rambut mizz nina dalam video ni!

Monday, September 20, 2010

0Tai sekolah!!


Kadang kadang tak rugi dengr cakap adik.adik plg kecik ak suh ak p baca satu novel ni,tak taula ni novel budak besar ke tak tapi bole r nak dibaca bg setiap prgkt umur ak rasa.otai nama tajok dia.frankly speaking dari tajuk dia ak da tertarik pasal ak rasa macam tajok tu tuju kat aku ja tyme kat skul dulu..

Post kali ni sungguh tak berinformasi ak rasa..sekadar nak cerita n igat2 balik macamn ak ngn kawan2 kat sekolah dulu.bagi sesapa yang allah gerakkn ati terbace ke terbuka ke,ak tak tau nak kata ap,tapi ni cerita K.A.M.I(ceh ayat intro..hahah) yang baik amek la teladan (klu ade) tapi yang buruk jgn sesekali pi tru.
Bagi kawan2 baek ak kat sekolah dulu ak harap korang bace la post ni n sama2 renungkan ni kot ap ertinya kenangan.

Buku otai ni ceritakn sekumpulan bdk2 nakal(i would say)even  diaorang takla senakal aku n kawan2 dulu.haha.buku ni bkn niat ak nak promote tapi bagi sapa yang agak nakal kat skul dulu confrm akn rasa mcm baca ksh dr sendr kat situ except part cnta moyet tu ak mmgla tak expert n takde pengalaman.
Hari raya hari tu ak jmpa balk ngn kawan2,beraya dari pagi macam2 cerita keluar.ade gak terkeluar cerita ktorang masa kat kls dulu..nila yang mnmbahkan mud ak nak menulis  ni.

Aku masa dulu..

port ak kat kls mmg dari dulu lagi kat blkng..dari stat masok secondary skul smpailah hbs skolh makin lama makin blakng.tmpt plng blakng tula yang aku nak.berebot rebut nak dok blakng.haha jauh no dengn ciri2 pelajar cemerlang.klu bole agaknya nak duduk tros kat pintu keluar blakang kls tu.Disebabkn ktorang ni bising kat kelas,teacher English(merangkap teacher est) ktorang pggl ktorang “minah rewang”.trok kan nama tu?haha. ak 1st tyme dengar teacher pggl ktorang yang kat blakang ni minah rewang serius ak tak suka, tapi tak tau mcmn ,ble sekarang ak sebut, serius ak rasa klakar.padahal ak rasa ak takla bsing n rewang mana pon, cm bla da ramai2  tu biaselah teacher.haha.

Geng ak(ha kau! geng tros kluar) terdiri daripada 2 orang bdk paling cntk n of kos popular kat kls(faizah aka faiz n shakirin aka shak),athirah(pgawas yang pyo n otai dorang gelar) nabila(yag paling bek ntara ktorang sebab dia dok depan) 2 orang bdk klas atas(dayah n ekin) ,saiedah(yang palg bsing) n ak yang plg senyap(haha poyo btol)..so semua ktorang ni geng mnah rewang.klau ak nak wat cerita rasanya ak bole kuarkn 5 kali gnda tebal dari novel otai yang ak baca ni.

Ak pon xde niat nak tls suma cerita cma teringt segala kesalahn ktorang wat kat sekolah dulu..mn salh sorang dari ktorang ni kn tangkap ngn prefect sal bawak pone,ak yang buku kena lempar keluar kelas(bkn men terbang lagi buku)  sal xsiap kerja,kena kantoi ngn ustaz sal dahle ponteng sekolah nak menipu konon tapi  tak reti,mn kena dnda berdiri la(bnda ni toksah cerita la selalu no),mana lari skolah nak balk awl n segalanya la.oh ponteng sekolah sal nak p tusyen la,ponteng KoKO la n macam2 lagila.haha naseb ktorang xde sampai wat ckgu sakit jantung.

Bila ak bace buku tu ak rasa cepatnya masa berlalu..serius ak igt lagi suma kenangan kat sekolah dulu iaitu tmpat yang paling ak tak suka nak pergi..tiap hari ayah aku kata xbek bnci pergi sekolah n tiap hari gak la ayah cakap “t satu hari along akan rndu zaman sekolah along” haha..btolkan kata2 orang tua?sedar sedar ak rndu gak suasana sekolah dulu.tengok2 sekarang, adek ak pulak tgh kat zaman tu.entah bla ak hbs pon ak tak persan.

Satu ja aku perasan,dalam idop..semua orang akan alami banyk transitions..transition yang kadang kadang bek ntk kt,tinggal kte nak amek je tak.sekarang aku kat zaman U..zaman yang len dari sekolah dulu..orang2 yang aku jmpa pon dah laen..kekadang ak kagum ngn orang dulu2 macamn dia tau semakn jauh perjalan makn luas pengalamn.(mode dalam ati “napa mcm tak kena ja peribahasa ni? Haha ikot la korang kasila peribahasa yang sesuai). Kawan2 aku pon  da maken besar. Ade yang nak jadi doctor,ckgu kimia,engineer,akuantan, dietician  semua..ade da jadi tunang orang pon.semuapon da makin matang aku rasa..bnda2 budak2 kecik ni ktorang da tak wat lagi da(haha poyo btol)

Aku hari ni..

Haha ak pon tak tau macamn.mak kata maseh tak matang.kawan bek ak saiedah pon tak matang ak bidas balik mak cakap,so mak tak bole cakap apa.apapun ak percaya matang ke tak bkn isu penting Cuma bgi aku jela,ak mmg kagum dekat orang yang matang ni..yang penting bg ak ,ak tau sapa diri ak..tu lagi penting..kenali dr sendiri kte akn tau maseh byk bnda yang kena betolkn..so pandai2 la p bengkel repair2 mana yang patot.
K smpai sini jelah..Cuma satu ja nak cakap nak kenal sahabat bkn senang.but once da jumpa hargai sahabat kte tu bek2..


Tuesday, September 14, 2010

buat tingkap?

hari ni tak de isu sangt nak d bangkitkan..tak de ap yang menarik,semua pon maseh dalam mud raya.
tapi aku ade satu artikel yang best nak di sharekan..kerana tajok dia sng tbest. sangt sangt menarik ak rasa ntk btolkan niat kte semua ni balik..
enjoy~


Menjadi lumrah hari ini, bagi mereka yg menceburi bidang perubatan dikatakan "budak study". Antara syndrome jelas digambarkan ialah waktu riadhah student kos lain main bola, student medic belek BUKU.

          Betul ke susah belajar medic? Bukan belajar je susah,tensyen... Dah habis belajar, mase kerja bertambah-tambah susah!

          Rase terpanggil untuk membidas beberapa andaian sceptical. Soal kerjaya seorang doctor itu susah, those with noble hearts akan menjawab  mudah kerja lah dengan ikhlas. Tapi masih x mampu menjawab soalan sepenuhnya, kerana kan IKHLAS itu suah nak di cari. Umpama mencari semut hitam di atas batu hitam pada malam yang gelap. So,masih belum terungkai lagi soalan2 sceptical di awal diskusi tadi. Begini... 3 situasi oleh 3 insan menyiapkan jendela rumah, Nilai anda di mana...

INSAN TERPAKSA.
Datang seorang budak bertanya pada pekerja yg sedang me-simen batu menyiapkan jendela rumah.
"Pak Cik tengah buat ape ni...?" Dengan muka yg tensyen di bawah terik matahari, suara garau kepenatan meninggikan suara "Tak nampak ke? Tengah simen Batu nie...!"

INSAN MENERIMA
Budak yang sama jalan sedikit ke hadapan. Rumah yang sama jendela berbeza disiapkan oleh insan berbeza. Masih dibawah terik matahari yang sama. Budak berpeluh, bertanya... "Pak Cik tengah buat ape ni..?" Menghias wajah dengan senyuman muka tak bersalah. Kepenatan bekerja. Pak Cik menjawab dalam suara yang selambe~ "Tengah me-simen Batu nak..."
Si Budak ingin terus bertanya, "Tapi kan penat kerja tengah2 panas nie"
"Tak ape lah,pak Cik kerja penat2 nie nanti Pak Cik dapat gaji, periuk nasi keluarga pak cik nie" jawabnya.


INSAN MEMBERI
Budak tersebut masih pelik, Kenapa la nak kerja penat2, Panas2...! Maju sedikit ke hadapan terus bertanya kepada pekerja ke-3. "Pak Cik tengah buat ape nie?"
"Pak cik tengah simen Batu" jawab pak cik spontan wajah berhias senyuman.

Pelik! Panas terik yang sama kerja yang sama... Jawapan dengan emosi berbeza. Jauh lebih gembira dari yang lain. "Pak Cik suka kerja panas2?"
"Hmmm... Sebenarnya pak cik bersungguh buat ni. Pak cik terbayang siap jendela ni, siap rumah ni ade keluarga yg menghuni rumah nie bergembira hidup bersama... Pak Cik tak nak kecuaian pak cik buat jendela nie membuatkan Kegembiraan mereke sekeluarga tergugat."

         
          Bukan soal gembira nya hidup kita. Bukan soal keBAHAGIAan diri semata. Pokoknya sejauh mana sumbangan kita dalam memastikan masyarakat sekeliling bergembira dengan sumbangan kita, atau paling tidak bergembira dengan kehadiran kita. KeBAHAGIAan orang? KeBAHAGIAan diri macam mana?

          Kepuasan hati kita bila kita melihat orang disekeliling kita bahagia.Hati kita puas erti hati kita bahagia. Kita BAHAGIA! Jadi bila ini wujud, 'erti hidup pada memberi' maka doktor itu tak memikirkan tentang susah nya kerjaya. Lebih hebat tak memikirkan tentang sedikit nye GAJI.Bila memikirkan gaji maka tempat kita hanya di tempat insan menerima. Jauh sekali dari ikhlas. So,INSAN MEMBERI bukan kata gaji, malah Hospital kerajaan atau Swasta pasti TIDAK menjadi persoalan.
          Semasa lawatan ke Hospital Pekan saya mengambil kesempatan bertanya kepada doktor bertugas, "What was actually your motivation to keep being a doctor though work is tough..."
"The Motivation is when the patient smile from the treatment of our own hand" (ayat di olah) Kepuasan hati atas kegembiraan orang lain.

           Memberi pada insan, percaya lah anda mungkin tak menerima dari insan tapi PASTI dan PASTI menerima dari ALLAH...! Hatta, Nabi mengajak kita untuk memuliakan orang. Ikramul Muslimin! Sedang tempat tidur Nabi itu merupakan se-simple2 tempat tidur sedang Baginda adalah pemimpin UMMAT! Hidup kerana memberi...


so macamn kawan2?seronok kan artikel ni?tak kisah apepon bdang yang kte ceburi,bek perubatan mahupon bkn rasany mesti seronok klu ap yang kte wat tu dapat bagi kepuasan kat dri kte,meaning mmg kte minat nak wat bnda tu sume,tapi ak rasa lagi best klu bnda yang kte minat tu secara tak langsung dapat bagi benefit kat others..kan kan?so plh la,nak jadi tukang simen yang pertama,ke2 ke ke3 tu..ak?hehe tyme baca cerita ni semangat btol kot nak jadi yang pakcik yang ke3 tu.haha tapi otw nak siapkan tingkap tu rasany pakcik tu confirm berpeluh,so ak pon dalam real life pon cnfrm bknla senang2 no dapat siapkan tgkp tu ye tak? (^^,) apepon klu semangt tu kuat nak tolong orang kte kenalah kuat!(mak ai semagt kot ni hahaha)

Thursday, September 9, 2010

Dia pergi lagi


sebulan dia bersama kita..

mula dengan satu perintah yang allah bagi
berakhir dengan satu kesedihan bagi yang mengerti..
mengerti betapa besarnya erti kehadiran dia

solat tadi tetiba rasa sayu nth dapat lagi tak jumpa ngn dia
sekejapnya dia datang sampai aku xtau ap yang ak wat nak smbut dia hari tu
cepat sangat sampai tetiba dia da pergi..

adekah aku sambut dia betol2 dulu?
agak2nya dapat ke ak ap yang Allah jnji nak bagi klu ak layan dia bek2?
dapat ke ak hadiah tu?

betol..yang rugi tetap rugi
beruntung bagi yang sedar..
aku?mgkin yang rugi..

berakhirnya ramadan..tertutup semua tawaran yang allah jnjikan kat kt suma..
mana nak cari lagi..
tertutpnya ramadhan,datangny syawal yang diharap kte semua dapat kmbali ke ftrah semula
fitrah yang mana dengn hasil tarbiah sepanjang sebulan kunjungan ramadhan ni membuahkan hasil..
fitrah yang mana kite semua pernah berjanji nengn Dia..
janji yang satu hari akn ditanya

ya allah andai kata ade amaln bek ku sepanjang ramadan dulu ya allah kekalkan la dia
aku mengingati mu ya allah harapny bkn di ramadahn sahaja ya allah
andai kat ade yang bek aku wat ya allah jadikn ia sebagai bantuan di akhrt nanti..
di sana yang aku xtau mcmn naseb aku..
nth ak dterima nth tidak ya allah..


dan temukan ak lagi ya allh dengn dia...

salam syawal~