Wednesday, June 29, 2011

Maggot!

bismikallah
maka benar ya allah semuanya bersebab segala yang kau jadikan^^

Perbualan mak dan anak semasa sedang menyiang ikan

Aku:  syussshh (sambil tangan mengibas ngibas ) eee!along benci betolla bnda 2 yang banyak lalat ni,habes ilang konsentrasi nak memasak,nila rasa nak “menyeprey”  ja(apabila spray dBM kan)

Sang ibu: haha bising la makcik ni bila dok dapor(sambil tersenyum n malas nak layan)jgn cakap byak makesure sampah tu buang pasni.

Aku: ye ma smbil tangan sebok memukul lalat dengn  swatter  “kenapa ade lalat ek?mcm takde kebaikan ja..klu pupus pon xpe haha (dalam ati :jahat jahat)”
Dari jauh adek menyahut “kenapa along tak tnya knp ade semut ,de tak suka tgk semut semot pon sepah2 ja, saket mata pandang”

Aku: ???
Malas nak layan budak tak cukup umoq ttbe mencelah haha(dalam ati “tak sama langsung semut dgn lalat kot”

Kerja dteruskan..

Tong sampah mula byk langau ;sedara mara hewan yang aku tak suka ni,al maklum tyme tu ade udang disebaliknya
Operasi menyeprey dimulakn dengan aku sebagai ketuanya
Fuh puas ati bila langau da tak de
Habeh kerja, p anto smpah ke depan. Buka tong sampah

TADA!! Maggot da kuar!
Serius bnda ni lagi aku tak suka! Lagi skali pikir knpa ade lalat

Maggot. bm dia orang panggil ulat sampah!
Sapa dia ni?
Jom!

klau dilihat dari life cyclenya ginilah terjadinya maggot tu
the culprit of course la lalat yang aku dok spray dari tadi..


bila aku tgk life cycle ni aku approximate smph kat depan umah tu mesti da sehari tak berangkat pasal masa nak jadi ulat smpah ni (aka maggot ni) it takes 24 h the most 
Bila aku tanya kat mak bila orang datang amek smpah, upanya dia datang 2 hari sekali ja.
ini bermakna aku ade chance ntk sentiase melihat maggot setiap kali aku buang sampah..ish ish ni yang tak minat ni kang habeh shieldtox aku

erkk gmbo ulat kat tong sampah huwa mana spray aku!

tgh2 dok bercakap ngn mak tu  mak cakap 
"sebab tu mama tak suka biar sampah lelama kat dalam umah,klu bole make sure along buang sampah hari2 n mama tak suka tgk tong sampah penuh"

haha baru tahu kenapa allah jadikan lalat dan maggot sebagai anaknya

kalu tak de lalat,tak delah maggot ,
bila tak de maggot tak delah ulat sampah kat tong tu, 
so bila tak de ulat tu tak de sapa lah geli,geram,bengang,loya dan segalanya melihat ade bnda2 gerak dalam tong sampah nya 
dan bila tak de perasaan ini maybe ramai la orng akn mmbiarkn tong sampah dia membuak buak hahaha



dan allah berkata "tidak aku jadikn ini dengan sia sia" =)

haha actually byak ja kegunaan maggot ni.yang paling popular ialah MDT(maggot Debridement Therapy) 
Sejenis rawatan yang digunakan esp 4 diabetic patient.
kira nak betol-betulkan balik wound patient..tajok yang aku hampir wat masa EAP dulu (tapi awat last2 wat Waterbirth pon tak tau=p)
serius comel
cuma aku tak pasti aku nak ke tak wat therapy ni klu doktor suggest(myb klu aku unconscious tak pe kot ,klu aku sedar alamt mntak sedative la ni bio tak sedar haha)
what about u? ^^
kembang tokak den..mybe sebab ni kot tuko waterbirth erk~




nampak tak dia da heal..he thx to our maggot!

its cool to have maggot in our house!(haha dush! alamat kena bom dengn mak)




Monday, June 27, 2011

berikan aku masa..

bismillahirrahmanirrahim..
dengan namamu Ya allah..
dengan zatmu Ya allah..berikan aku petunjukmu..

aku pernah bercita cita untuk selamatkan umat.cita2 yang aku tanam setelah melihat kesakitan umat ini..
Aku pernah bercita2 mahu meninggikan martabat islam itu..
Apabila aku lihat betapa rendahnya manusia meletakkan martabat islam itu..
Aku pernah bercita cita untuk membantu insan itu..apabila aku lihat dia lemas dalam dunianya..
Aku pernah bercita cita untuk berdakwah kerana islam apabila aku lihat maseh ramai dsana yang memerlukanny
Kerana ape?
Kerana aku tahu ape rasanya memerlukan hidayah tapi tiada yang menghulur...
........................................................
Aku pernah menitiskan air mata apabila ku lihat betapa kejamnya manusia dluar sana melakukan kemungkaran tapi betapa luasnya rahmat allah itu..
Aku pernah berjanji akan membntu mereka mengharunginy kerana aku tahu mungkin mereka melakukannya kerana mereka tak tahu itu salah..
Aku pernah menitiskan air mata tatkala aku melihat orang2 tua tanpa didikn islam..
Dalam keadaan uzur..
Dalam keadaan serba kekurangan ..
Bagaimana mereka akan hadapi sakarat ini..
Bagaimana mereka akan hadapi mu ya allah..
Bagaimana mereka nak melangsaikn janji yang pernah mereka buat dahulu..
Aku berdoa kepada Allah hari itu semoga dengan kepayahan yang mereka alami sekarang ini menjadi kafarah kepada segala kesalahan mereka dahulu..
Sesungguhnya ,mereka bukanlah senang didunia ini ya allah dan harapanku agar mereka senang di akhirat nanti
Itu yang aku harapkan...
Kerna apa?
Kerana aku tahu ape rasanya tidak mempunyai ape ape...
........................................................
Aku pernah terkaku melihat air mata mereka..
Aku pernah terdetik ya allah...,andai aku dtmpatnya adekah aku maseh akan mengingatimu..

Dan aku melihat mereka menangis apabila aku bercerita tentang maut..
Dan  aku melihat atuk2 itu menitiskan air mata saat aku mengisahkn tentang rasullah..
Perjuangn rasullah..
Kesusahan baginda dalam menegakkan islam
Mereka menangis..
Mereka mengerti..
Dan waktu itu aku pasti andai mereka dberikan kesempatan mereka pasti akn berubah..
Andai mereka tahu..mereka pasti berubah..
Dan aku lagi skali berjanji pada dri untuk membntu mereka sedayanya..
Kerana apa?
Kerana aku tau ape rasanya igin berubah tapi tiada yang membantu...
.................................................
Ya allah..aku tertunduk malu ya allah kali ini..
Beratnya ya allah..
Sungguh..
Aku pernah berkata “ya allah benarkan aku membantu mereka”
Aku pernah berkata “izinkan ya allah aku menghulurkn tangan..”

Ya allah..tatkala mereka datang meminta bantuan aku menjadi ragu...
Tatkala mereka datang meminta bimbingan aku menjadi marah..
Aku menjadi pendengar yang paling sombong..
Pendengar yang lupa bahwa pendengar ini pernah berjanji untuk membntu mereka ..
Ya allah...
Ya allah..
Adekah aku yang bersalah..
Kau memberi ku peluang tapi aku merasa ragu..
Aku tidak memandang mereka..
Aku menolak mereka sejauh jauhnya..
Aku mencari seribu satu alasan untuk menolak mereka..
Bermacam alasan...

Aku cuba mencari kekuatan dari kata kata mu ya allah..
Aku membelek naskhkahmu..
Aku hayati kisah perjuangn kekasihmu..rasullah..
Kisah yunus..
Dan aku telah tewas...
Dan aku tahu rupanya aku tidak mampu..
.....................................
Aku pernah kecewa
Aku pernah hampa dengan diri..
Marah dengan diri kerana tidak kuat
Aku pernah kasihan melihat adek2 yang dalam kesusahan
Kasihan melihat mereka yang hanyut dalam perjalanan hidup mereka..
Kasihan melihat masa depan mereka
Kerana aku tahu ape rasa benar2 menyesal dan ingin berubah
Kerana aku tahu betapa saketnya perubahan itu...
.....................................
Mana silapnya..mana kurangya ya allah..maapkan aku..
Aku sedang berusaha ya allah..
Berikan aku kekuatan..
Adekah mungkin benar kata2 mereka yang sememangnya mereka tidak boleh berubah?
Yang semua orang diberikn 2 pilihan dalam hidup dan mereka telah dtakdirkan untuk memilih jalan ini?
Jalan yang salah yang mereka sedang lalui ini?
Sesungguhny ya allah..susah ya allah kehidupan mereka
Andai kata mereka menerima tarbiah ini banyak yang mereka perlu tempuhi untuk berubah..
Banyak keperitan yang perlu mereka tempuhi
Keperitan yang aku sendiri tidak pasti dapat melakukannya dengan baik..
Andai aku berada tempat mereka.
...........................................
Ya allah..
Kehidupan mereka penuh dugaan ya allah..
Mereka melalui jalan kehidupan yang sama dengan aku
Tetapi jalan mereka penuh duri ya allah..penuh persimpangan
Yang memerlukan mereka untuk berfikir sebetulny sebelum mengambil langkah seterusnya..
Dan malangnya itu bukannya mudah...
Dan aku tahu itu bukannya mudah..
Kerna aku tahu ape rasanya terumbang ambing tanpa panduan..
Kerna aku tahu ape rasanya belayar di lautan luas tanpa kemudinya..
................................................
Ya allah berikan aku petunjukmu..
Hulurkanku bantuanmu..bantulah aku ya allah..
Apa yang patot aku lakukan..
Aku merasa marah dengan apa yang mereka lakukan sehingga aku terlupa kata2 al ghazali..
Aku merasa marah sehingga aku lari meninggalkan mereka
Sedangkn mereka masih lagi terkapai..
Sedangkan aku dahulu pernah terkapai kapai...
Mencari tarbiah..kepada siapa pengabdian ini..
Tegarnya aku melakukan ini..
Tegarnya aku melakukan ini sedangkan aku pernah merasakan semuanya..
Mencari siapa diri aku..
Keliru dalam mencari identity sendiri..
Mencari siapa itu Tuhan..
Mengenal apa itu Makrifat...
Mengetahui ape tujuan hidup..
Mengetahui ape yang ingin aku kejar...
Dan benar..
aku melihat diri aku yang dahulu dalam setiap mereka ini ya allah.........
......................................................
Astaghfirullah..
Altaghfirullahal azim
Berikan aku masa untuk berfikir...

Wednesday, June 22, 2011

kek marble

Bismillah
dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani


k@irul to mis_shiromail


Salam..
Sebelum nk buat kek ni.. bace bagi habis dulu.. fahamkan..klu xpaham bgtau dulu..then bru start buat.. (n_n)

Bahan2:
6 biji telur
2 cawan gula pasir
2 cawan margerin
1 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil perisa vanila
Hujung sudu kecil Ovalett (jika ada)
3 1/2 cawan Tepung kek naik sendiri
Pewarna (yang dibenarkan =p) warna kegemaran anda..


Cara2 Membuat
1. campur dan pukul bahan2 **bewarna merah sehingga sebati..
(umah aku xde mixer.. so..mak aku guna blender jer.. lg cepat. hehe..=p)

2. kemudian.. masukkan tepung dan kacau sehingga rata..
(yg tepung ni mak aku xguna blender..pakai tangn jer.. klu guna mixer boleh sekali jalan jer..xperlu pakai tangan)

3. selepas sebati..masukkan pewarna yg anda minati.. 
(klu mak aku slalu wat belang2.. setiap adunan dia bahagi 3 bahagian mangkok.. letak n wat 3 warna bebeza.. then wat lapisan yg bwarna warni.. tp aku ske coklat jer (guna serbuk koko) n campur ngn warna kuning (pewarna kuning @ oren,letak sikit jer)

***pastikan bekas acuan sudah disapu rata dengn lapisan margerin n lapisan tepung gandum untuk mngelakkan kek melekat selepas dimasak..

4. Pastikan setiap adunan di masukkan kedalam bekas acuan 1/2 bekas sahaja
(yg ni ko bleh campur warna. tp letak layer by layer. jnji 1/2 bekas jer..ni msti ko tau kan sbb aper kna letak 1/2 bekas jer.. huhuh..)

5. masukkan kedalam ketuhar dalam masa 45 minit dalam suhu xsure.
(yg ni aku xsure.. sbb mak aku guna oven yg jenis manual.. org kmpung la katekan.. huhuh.. tp ada caranyer..)
i.kawasan atas kek yg sudah kembang akan merekah sedikit..
ii. cucuk dengn lidi kek tersebut sehingga ke dasar base bekas n takik lidi tu rase ngn tangn lidi tu.. klu lidi tu bersih n xde melekat2.. maknenyer.. dh masak latu..biasa bleh check time 30 minit tu)
**ketuhar tidak mengikut jenis n jenama yg sama.. tp ko bleh check guna cara yg diatas tu atau bleh ckeck ikut kebiasaan ko  kek tu dh masak oron baking lg. huhu.. 

Klu ada pape pertanyaan bleh contact di talian **7-7**8**0 huhuh.. =p
Selamat mencuba.. (n_n)



p/s:rasa sangat gembira dapat try resepi dan cara masakan mak2 orang ^^
len orang len cara masak dia rasa comelnya..banyak benda baru blajar
credit to ikhsan dan mak
terimakaseh ikhsan! =)


self rating:aku tak bape puas nak hati ngn kek aku wat,kerana kerja kurang senonoh(ayat bos ku d dapur aka mem beso),"along tak cermat"ha kena sebijik haha, kek tak berapa nak lembut.
bla hantar review ke tuan punya resepi asal "xpe bole improve lagi" haha gelak besar sendri.dalam hati "shahira shahira.. wat malu jer"
akan wat lagi skali tapi da tak tau nak bagi sapa makan kek tak jadi aku ni.nak menunggu ke jadi sebeno-benor jadi alamat kembong adek2 kat uma.haha.sapa la next victim aku..(thinkin)




Tuesday, June 21, 2011

FAMILY


in the name of Allah
the most gracious the most merciful



You have one family
For good or bad..

You have one family
You can't trade them in..
You can't lie to them.
You can't run two at once,substituting back and forth..

Sticking with your family is what makes it a family..

-For one more day-
Mitch Albom

to me it's all about love..
love to whom you grateful the most
love to whom u can share your joy,your pain and your sorrow
love to whom stand by ur side when others not
love to whom cared u the most..
that makes my family..

What makes yours?
















"rabbir firli wa liwalidayya war hamhuma kama rabbayani shoghira.."

Friday, June 10, 2011

HAMBAMU

HAMBAMU


bismillah
dengan nama Allah yang maha tinggi rahmatnya
dengan zat Allah yang menjadikan manusia dan jin sebagai hambanya


video

Ke arah satu perjalanan
Dalam sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi
Hasrat murni di dalam hati

Usaha dengan doa
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui
Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
Tegakkan semangat bila runtuh
Setibanya di sisiMu ku berserah
Terimalahku hambaMu Allah
HambaMu Allah
Sekiranya takdir menguji
Cekalkanlah hasrat di hati
Semoga kesusahan bisa
Mengajar erti terus asa
Usaha dengan doa
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui
Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
Tegakkan semangat bila runtuh
Setibanya di sisiMu ku berserah
Terimalahku hambaMu Allah
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui
Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
Tegakkan semangat bila runtuh
Setibanya di sisiMu ku berserah
Terimalahku hambaMu Allah
HambaMu Allah
HambaMu Allah

*paling suka part asyraf.lebih terkena.tak kira siapapun kte,walau tinggi manapun pangkat kte,walau kaya mana kite dimata manusia,walau tinggi mana darjat kte ,kte tetap HAMBA ALLAH tak kiralah kte ialah nelayan,petani,peladang mahupon doktor..


kearah mnjadi hamba allah dan doktor yang baek! insyallah
"Terimalahku hambaMu Allah.."(sapalah kite andainya satu hari nnti apabila kte melukut ditepi Allah Dia tidak menerima kte sebagai hambanya,maka disaat itu tiada gunanya siapa kite dahulunya di dunia)
semoga sesama kite berubah dan sentiasa sedar bahawa kerja ini adalah satu amanah.

Tuesday, June 7, 2011

oreo cheese cake

bismikallah
dengan namaMu ya allah


base of cake
  • 200gm biskut oreo - di buang krimnya (*nak senang guna 3 packet oreo kecik)
  • 50gm mentega cair (*adek nk butter banyak so aku belah buttercup tu separuh)

Filing

  • 500 gm Philladelphia Cheese
  • 110 gm gula kaster 
  • 1/2 tbsp esen vanila (atau ayat len satu penutup esen vanilla)
  • 2 biji telur (*dalam resepi kata 3 tak kesah kot)
  • 150 ml whipping krim (*resepi kata 110ml)
  • 1 packet biskut oreo di patah 4 - di buang krim

cara2

1)sediakn bahan2 n apparatus needed




















3)cairkan butter 

4)campurkan butter + oreo masuk kat bekas bakar about 15 minutes
5)whisk suma ingredient for filling tu mula dengan philadelphia cheese,sugar,essence,telur n lastly whipping cream
6)masukkan oreo yang dipatah 4 dan kacau sebati













7)bake guna kaedah water bath 150'c about 50 min approximately
bila da siap masukkan dalam fridge


nila bila da siap.sungguh mengecewakan.kek retakkkkk.rasa nak nanges.tiada apa yang lebih mengecewakan dari melihat resepi yang tidak menjadi
maaaaaaaaa huwa

next mission:jaga la along akn pastikan kau jadi cheesecake!huh!awas oven rumah muar nntikn kemunculanku disana

perbualan adek n kakak

adek2:long kenapa xcomel no kek ni?
aku    :huwa diam diam diam makan ja
adek2:makan sambil berdiam diri
..........................
adek2:tangan diangkat sambil menunjukn ibu jari tanda good!
aku:waaaaaaaa gembira2

....................................................................................................................................................................
moral of story:kena pejam mata sambil makan haha
slamt mencuba!
(tunggu cheesecake aku akn pastikan kau comel satu hari t tgk la huh!!)