Wednesday, June 22, 2011

kek marble

Bismillah
dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani


k@irul to mis_shiromail


Salam..
Sebelum nk buat kek ni.. bace bagi habis dulu.. fahamkan..klu xpaham bgtau dulu..then bru start buat.. (n_n)

Bahan2:
6 biji telur
2 cawan gula pasir
2 cawan margerin
1 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil perisa vanila
Hujung sudu kecil Ovalett (jika ada)
3 1/2 cawan Tepung kek naik sendiri
Pewarna (yang dibenarkan =p) warna kegemaran anda..


Cara2 Membuat
1. campur dan pukul bahan2 **bewarna merah sehingga sebati..
(umah aku xde mixer.. so..mak aku guna blender jer.. lg cepat. hehe..=p)

2. kemudian.. masukkan tepung dan kacau sehingga rata..
(yg tepung ni mak aku xguna blender..pakai tangn jer.. klu guna mixer boleh sekali jalan jer..xperlu pakai tangan)

3. selepas sebati..masukkan pewarna yg anda minati.. 
(klu mak aku slalu wat belang2.. setiap adunan dia bahagi 3 bahagian mangkok.. letak n wat 3 warna bebeza.. then wat lapisan yg bwarna warni.. tp aku ske coklat jer (guna serbuk koko) n campur ngn warna kuning (pewarna kuning @ oren,letak sikit jer)

***pastikan bekas acuan sudah disapu rata dengn lapisan margerin n lapisan tepung gandum untuk mngelakkan kek melekat selepas dimasak..

4. Pastikan setiap adunan di masukkan kedalam bekas acuan 1/2 bekas sahaja
(yg ni ko bleh campur warna. tp letak layer by layer. jnji 1/2 bekas jer..ni msti ko tau kan sbb aper kna letak 1/2 bekas jer.. huhuh..)

5. masukkan kedalam ketuhar dalam masa 45 minit dalam suhu xsure.
(yg ni aku xsure.. sbb mak aku guna oven yg jenis manual.. org kmpung la katekan.. huhuh.. tp ada caranyer..)
i.kawasan atas kek yg sudah kembang akan merekah sedikit..
ii. cucuk dengn lidi kek tersebut sehingga ke dasar base bekas n takik lidi tu rase ngn tangn lidi tu.. klu lidi tu bersih n xde melekat2.. maknenyer.. dh masak latu..biasa bleh check time 30 minit tu)
**ketuhar tidak mengikut jenis n jenama yg sama.. tp ko bleh check guna cara yg diatas tu atau bleh ckeck ikut kebiasaan ko  kek tu dh masak oron baking lg. huhu.. 

Klu ada pape pertanyaan bleh contact di talian **7-7**8**0 huhuh.. =p
Selamat mencuba.. (n_n)



p/s:rasa sangat gembira dapat try resepi dan cara masakan mak2 orang ^^
len orang len cara masak dia rasa comelnya..banyak benda baru blajar
credit to ikhsan dan mak
terimakaseh ikhsan! =)


self rating:aku tak bape puas nak hati ngn kek aku wat,kerana kerja kurang senonoh(ayat bos ku d dapur aka mem beso),"along tak cermat"ha kena sebijik haha, kek tak berapa nak lembut.
bla hantar review ke tuan punya resepi asal "xpe bole improve lagi" haha gelak besar sendri.dalam hati "shahira shahira.. wat malu jer"
akan wat lagi skali tapi da tak tau nak bagi sapa makan kek tak jadi aku ni.nak menunggu ke jadi sebeno-benor jadi alamat kembong adek2 kat uma.haha.sapa la next victim aku..(thinkin)




5 comments:

A B E said...
This comment has been removed by the author.
A B E said...

saye3 .!!!

bella said...

macam best je syiro..hehe..ley try ni..

A B E said...
This comment has been removed by the author.
shahira ismail said...

budak kecik xcukop umo(haha):haha budak sg isap xde postman nak anto jauh no =p

bella:bell try la seyes senang,pakai blnder.tapi kn makesure blend lelama n oven kn kurangkn panas dia klu x t kering macm kt.tapi resep ni sedap.try wej jadi gtaw ^^