Tuesday, June 7, 2011

oreo cheese cake

bismikallah
dengan namaMu ya allah


base of cake
  • 200gm biskut oreo - di buang krimnya (*nak senang guna 3 packet oreo kecik)
  • 50gm mentega cair (*adek nk butter banyak so aku belah buttercup tu separuh)

Filing

  • 500 gm Philladelphia Cheese
  • 110 gm gula kaster 
  • 1/2 tbsp esen vanila (atau ayat len satu penutup esen vanilla)
  • 2 biji telur (*dalam resepi kata 3 tak kesah kot)
  • 150 ml whipping krim (*resepi kata 110ml)
  • 1 packet biskut oreo di patah 4 - di buang krim

cara2

1)sediakn bahan2 n apparatus needed




















3)cairkan butter 

4)campurkan butter + oreo masuk kat bekas bakar about 15 minutes
5)whisk suma ingredient for filling tu mula dengan philadelphia cheese,sugar,essence,telur n lastly whipping cream
6)masukkan oreo yang dipatah 4 dan kacau sebati













7)bake guna kaedah water bath 150'c about 50 min approximately
bila da siap masukkan dalam fridge


nila bila da siap.sungguh mengecewakan.kek retakkkkk.rasa nak nanges.tiada apa yang lebih mengecewakan dari melihat resepi yang tidak menjadi
maaaaaaaaa huwa

next mission:jaga la along akn pastikan kau jadi cheesecake!huh!awas oven rumah muar nntikn kemunculanku disana

perbualan adek n kakak

adek2:long kenapa xcomel no kek ni?
aku    :huwa diam diam diam makan ja
adek2:makan sambil berdiam diri
..........................
adek2:tangan diangkat sambil menunjukn ibu jari tanda good!
aku:waaaaaaaa gembira2

....................................................................................................................................................................
moral of story:kena pejam mata sambil makan haha
slamt mencuba!
(tunggu cheesecake aku akn pastikan kau comel satu hari t tgk la huh!!)

8 comments:

bella said...

shiro..kite pn teringin nk wat cheese cake..tpi xde microwave..ade oven biase je..huhu..camne eh?

Bintu Rafee said...

wa...sedapnya!! nak jugak...

meh la datang umah makan muffin kite. kek kite tak pandai lagila... hehe

Anonymous said...

Kak shahiraaaaa!! :D
Ei rajinnya dia memasak!

Anonymous said...

Kak shahiraaaaa!! :D
Ei rajinnya dia memasak!

shahira ismail said...

bella:he bole je bell guna oven biase.tak silap dia bole wat kukus punya.yang ala2 mcm mask pau tp kt x penah try wat g.myb len sket ingredient dia takot jadi ice cream cheese bkn kek t haha.anytg roger klu nk wat t mr muscle datang membantu=p

adi:wa adi...kt xtau wat mufin!nak wat mufin rasa macam kat kenny rogers tu..wa muffin rasa pisang.sedappppppppnya!klu tau gtw kt adi nk wat.btw adi,klu awk wat gerenti kek awak jadi adi.cayalah.kt ni kan kelang kabut tu kek pon kelam kabut ja bntok haha.

anonymous:macamn plak nak jawab xpas sapa ni.hehe tak rajin pon cuma gembira dapat kecah2kan dapo mak =p

bella said...

okayh syiro..i'll try..hehe..oh kukus pn boleh?kalau de recipe..bagitau eh..nk try..hehe

Nazir Hairi said...

camne nk bg cheesecake x merekah kat tgh ek? ade tips x?

shahira ismail said...

haha nazir tergelak kt baca.tak tau nak bg tip gane kt tak le pro.cuma setakat try n error ni kt rasa ntk wat cheesecake ni 1st kena whisk betol2 sampai fluffy,then ntk x kasi retak kt rasa kn bio sejok then ltk dalam frdge lu baru potong.tapi makesure ttp dalm bks cake kang dia serap bau frdge, da x fresh t.awak nak wat?i'm honoured.klu jadi gtaw2 nazir