Wednesday, June 29, 2011

Maggot!

bismikallah
maka benar ya allah semuanya bersebab segala yang kau jadikan^^

Perbualan mak dan anak semasa sedang menyiang ikan

Aku:  syussshh (sambil tangan mengibas ngibas ) eee!along benci betolla bnda 2 yang banyak lalat ni,habes ilang konsentrasi nak memasak,nila rasa nak “menyeprey”  ja(apabila spray dBM kan)

Sang ibu: haha bising la makcik ni bila dok dapor(sambil tersenyum n malas nak layan)jgn cakap byak makesure sampah tu buang pasni.

Aku: ye ma smbil tangan sebok memukul lalat dengn  swatter  “kenapa ade lalat ek?mcm takde kebaikan ja..klu pupus pon xpe haha (dalam ati :jahat jahat)”
Dari jauh adek menyahut “kenapa along tak tnya knp ade semut ,de tak suka tgk semut semot pon sepah2 ja, saket mata pandang”

Aku: ???
Malas nak layan budak tak cukup umoq ttbe mencelah haha(dalam ati “tak sama langsung semut dgn lalat kot”

Kerja dteruskan..

Tong sampah mula byk langau ;sedara mara hewan yang aku tak suka ni,al maklum tyme tu ade udang disebaliknya
Operasi menyeprey dimulakn dengan aku sebagai ketuanya
Fuh puas ati bila langau da tak de
Habeh kerja, p anto smpah ke depan. Buka tong sampah

TADA!! Maggot da kuar!
Serius bnda ni lagi aku tak suka! Lagi skali pikir knpa ade lalat

Maggot. bm dia orang panggil ulat sampah!
Sapa dia ni?
Jom!

klau dilihat dari life cyclenya ginilah terjadinya maggot tu
the culprit of course la lalat yang aku dok spray dari tadi..


bila aku tgk life cycle ni aku approximate smph kat depan umah tu mesti da sehari tak berangkat pasal masa nak jadi ulat smpah ni (aka maggot ni) it takes 24 h the most 
Bila aku tanya kat mak bila orang datang amek smpah, upanya dia datang 2 hari sekali ja.
ini bermakna aku ade chance ntk sentiase melihat maggot setiap kali aku buang sampah..ish ish ni yang tak minat ni kang habeh shieldtox aku

erkk gmbo ulat kat tong sampah huwa mana spray aku!

tgh2 dok bercakap ngn mak tu  mak cakap 
"sebab tu mama tak suka biar sampah lelama kat dalam umah,klu bole make sure along buang sampah hari2 n mama tak suka tgk tong sampah penuh"

haha baru tahu kenapa allah jadikan lalat dan maggot sebagai anaknya

kalu tak de lalat,tak delah maggot ,
bila tak de maggot tak delah ulat sampah kat tong tu, 
so bila tak de ulat tu tak de sapa lah geli,geram,bengang,loya dan segalanya melihat ade bnda2 gerak dalam tong sampah nya 
dan bila tak de perasaan ini maybe ramai la orng akn mmbiarkn tong sampah dia membuak buak hahaha



dan allah berkata "tidak aku jadikn ini dengan sia sia" =)

haha actually byak ja kegunaan maggot ni.yang paling popular ialah MDT(maggot Debridement Therapy) 
Sejenis rawatan yang digunakan esp 4 diabetic patient.
kira nak betol-betulkan balik wound patient..tajok yang aku hampir wat masa EAP dulu (tapi awat last2 wat Waterbirth pon tak tau=p)
serius comel
cuma aku tak pasti aku nak ke tak wat therapy ni klu doktor suggest(myb klu aku unconscious tak pe kot ,klu aku sedar alamt mntak sedative la ni bio tak sedar haha)
what about u? ^^
kembang tokak den..mybe sebab ni kot tuko waterbirth erk~




nampak tak dia da heal..he thx to our maggot!

its cool to have maggot in our house!(haha dush! alamat kena bom dengn mak)




6 comments:

Nurul Ain Haja Mohideen said...

pagi2 buta writing on maggots...hahaha..shahira2..it's disgusting (nice though) haha..

shahira ismail said...

haha memng disgustg

Anonymous said...

salam kak shiro.kalau akak tak kisah,boleh tak akak tukar font?hehe kita suka baca blog akak tapi kita susah sikit nak baca sbb font dia susah nak baca.by the way,apa nama music latar ni ye?suka dengan latar ni.pernah dgr music ni kat salah satu video ceramah kt utube :D kalau sudi kongsilah :)

Anonymous said...

by the way sorry sebab anonymous.kita segan :")

shahira ismail said...

hehe to anonymous,tuko font lagi?haha ok t kt ubah ek tp skang ni cnnction tak bapa btol i.allah akan diubah ye?^^..oh anonymous pon xpe no hal tu =) oh btw lagu ni tajok elegance of pachelbel XD cari la anonymous,sedeykan lagu dia.kat sentuhan qalbu kot anonymous dengar,kt dgr dari stu gak ni sebnrnya =p

Anonymous said...

hee okay terima kasih akak.akak ambillah font yang tak bersambung-sambung ye mudah sikit nak baca (sekadar cadangan hehe).

oh berbelit lidah kita nak baca nama title dia hehe terima kasih akak :)