Friday, April 29, 2011

bismillahirrahmanirrahim
"innallaha wa malaikatahu yusolluna 'alan nabi.."



“Jawablah pertanyaan ku dengan bersumpah anakku,bagaimana kehidupan Rasullah di dunia ini?
Tidakkah kamu ingat bahawa pada masa itu jika Rasullah dan keluarganya makan malam,mereka tidak makan tengahari.Dan jika makan siang maka mereka tidak akan makan apapun sepanjang malam?

Tidakkanh kamu ketahui beberapa tahun Rasullah hidup selepas kenabiannya baginda dan keluarganya tidak pernah makan kenyang,walaupon dengn buah kurma sampai terjadinya perang khaibar?

Aku bertanya kepada mu dan jawablah dengan bersumpah!

Tidakkah kamu ketahui bahawa suatu ketika  kamu menghidangkan makanan kepada Rasullah di atas sejenis tempat yang tinggi di atas lantai,kami melihat wajah nabi berubah,sehinggakan baginda hanya akan makan setelah makanan itu diletakkan atas lantai(di bawah)?

Aku bertanya kepadamu dan jawablah dengan bersumpah!

Tidakkah kamu ketahui bahawa Rasullah biasa beristirehat di atas selimut yang berlipat dua.Suatu ketika kamu telah menghamparkan kain itu dengn dilipat empat,maka baginda bersabda kepada mu bahawa dengn lipatan kain itu menjadi 4 lipatan telah menghalangi baginda dari bangun malam,kerana kain yang terlipat 4 itu menjadi lebih tebal seperti tempat tidur,sehingga menyebabkan Baginda tertidur dengan selesa.Lalu Rasullah menyuruhmu menghamparkan kain selimut itu dengn dilipat dua seperti biasa?

Aku bertanya kepadamu dan jawablah dengn bersumpah!

Tidakkah kamu ketahui bahawa apabila Rasullah menanggalkan jubahnya untuk dicuci lalu ketika itu Bilal mengumandangkan adzan dan memanggil Rasullah untuk mengimami solat,maka Rasullah tidak memakai pakaian lainnya kecuali baju yang dicuci tadi telah kering dan dapat dipakai?

Bukahkah begitu?

Dan sesungguhnya Rasullah itu adelah seorang rasul..”
-umar al khattab-

Subhanallah..sesama kte hayati betapa zuhudnya hidup manusia agung itu
“ya allah hidupkanla aku sebagai orang miskin,matikanla aku sebagai orang miskin dan bangkitkanla aku di akhirat kelak bersama kelompok orang miskin”


video

Sunday, April 17, 2011

We speak to what we see,we respond to what we hear with that I declare myself I don’t believe in “I didn’t mean that”!



Menarik gler tajok entry aku kali ni,bnda yang aku terpikir apabila dr san san n dr maung2 start ajo sal brain2 ni.


dengn lafaz bismillahirrahmanirrahim
dengan nama allah yang maha agung penciptaannya..

Nak tau how people plan for something?or to be exact..how our brain plan something and how finally we come out with something?

Saksikan kehebatanNya
Here we go!

For anything we hear,for anything we listen kedua dua sumber ni akan dijadikan sebagai raw material kepada apa yang akan kte respond.

For bnda2 yang kt Nampak (our visual input) input ni akn bergerak in form of impulse ke area 17(iaitu our primary visual area kat otak)untuk di intrepretasikan.pada masa yang sama impulse ni akan turut mentrigger jiran jiran dia iaitu area 18 dan area 19 yang dkenali sebagai visual associataion area.ntk ape?untuk lebih mndescribekan ape kte Nampak tu.

Daripada situ impulse nipon p la gerak further kat satu area ni nama angular gyrus.kat sini kot2 la kte penah tgk or tau ape yang kte Nampak tu so that this part of brain akn try recognized image tu and start to name it

Then here it comes the most crucial part.

Tempat tu nama wernicke’s area

Kat sini la words yang dok masok dari angular tu akn di assemble into sentence(kira kte da start wat ayat yang sempurna)

dan dari wernickes ni ayat tu akn gerak kedepan masok satu lagi tempat yang penting,broca’s nama dia melalui satu jambatan ni. nama dia
-jambatan arcuate(ntk belok)
-jambatn superior longitudinal(aku terbayang jmbatan naruto plak da tetiba)



Jadi lepas da lintas tu ,ayat yang kte da assemble tu tiba lah di broca’s.dan impulse ni akan diproject ke area motor cortex yang kawal muscle2 kte yang digunakan in our articulation.

Jadi lepas firing kat situ, mulut,lidah,vocal cord pon masing2 wat la tugas dorang ntk melontarkan ape yang kte dok plan nak cakap dari tadi.
pop!terkeluarlah percakapan kte(fuh punyalah susah nak cakap hehe)

Jadi bayangkan la apabila kt nak mengumpat,punyalah susah perjalan words kte ni aleh2 kuar dari mulut bnda yang tak berfaedah..

tak ke penat otak kt.bapa byak ATP kte da guna tu..n during specific task oriented to speech etc, a focal increase in flow occur in the appropriate part of that cortex!so bygkan..

Same goes to percakapn hari2 kte..

kekadang tanpa sedar kte bercakap dan tanpa sedar kte terkecikkan hati kawan2 kt..dan tanpa segan2 kte cakap “aku tak maksudkn ap yang aku cakap”

Wo!science proved it wrong!u do mean it!
Cuma tanpa sedar ke tak ja because everythg is PLANNED in our little brain.
Unless bnda to mmg dari dulu kte nak cakap tapi kte tahan,then here it goes macam yang Dr yang ajo psycho cakap

 “the more we resist the more it comes into our subconscious mind”(Cuma Dr Cuma cakap pasal sleep,sex n food,part ni aku ja sendr tmbah =p)


Ibrahnya..
Teringt kata2 abu darda’

“dan allah itu menjadikan mulut itu satu dan telinga itu dua supaya dengan itu kte lbh mendengar dari bercakap..”

Dan post ni adelah dari aku dan sememangnya dan sepantasnya ntk aku!

Keaarah memelihara mulut lebih baek!
Dan kata2 baek itu adelah sedekah =)


(maap kepada mek sa yang kt slalu kecikkn ati "kt tak maksudkannya"haha kidding babeh^^)

Saturday, April 2, 2011

jom layan arab




da rasa macam tetiba takut nak pro,jumpa plk lagu ni "ehlam ma'aya" 
jum mimpi bersamaku
(bole ke kata gtu,pro bukan mimpi tapi.apepon semgt gak dengr lagu ni jom brjuang pro!)(mode da senget)
jom layan asma allah sambil2 stadi ~ =)
terasa ketenangan di situ bile dengar nama2 allah dan orang2 yang memuji kekasihnya..