Sunday, April 17, 2011

We speak to what we see,we respond to what we hear with that I declare myself I don’t believe in “I didn’t mean that”!



Menarik gler tajok entry aku kali ni,bnda yang aku terpikir apabila dr san san n dr maung2 start ajo sal brain2 ni.


dengn lafaz bismillahirrahmanirrahim
dengan nama allah yang maha agung penciptaannya..

Nak tau how people plan for something?or to be exact..how our brain plan something and how finally we come out with something?

Saksikan kehebatanNya
Here we go!

For anything we hear,for anything we listen kedua dua sumber ni akan dijadikan sebagai raw material kepada apa yang akan kte respond.

For bnda2 yang kt Nampak (our visual input) input ni akn bergerak in form of impulse ke area 17(iaitu our primary visual area kat otak)untuk di intrepretasikan.pada masa yang sama impulse ni akan turut mentrigger jiran jiran dia iaitu area 18 dan area 19 yang dkenali sebagai visual associataion area.ntk ape?untuk lebih mndescribekan ape kte Nampak tu.

Daripada situ impulse nipon p la gerak further kat satu area ni nama angular gyrus.kat sini kot2 la kte penah tgk or tau ape yang kte Nampak tu so that this part of brain akn try recognized image tu and start to name it

Then here it comes the most crucial part.

Tempat tu nama wernicke’s area

Kat sini la words yang dok masok dari angular tu akn di assemble into sentence(kira kte da start wat ayat yang sempurna)

dan dari wernickes ni ayat tu akn gerak kedepan masok satu lagi tempat yang penting,broca’s nama dia melalui satu jambatan ni. nama dia
-jambatan arcuate(ntk belok)
-jambatn superior longitudinal(aku terbayang jmbatan naruto plak da tetiba)



Jadi lepas da lintas tu ,ayat yang kte da assemble tu tiba lah di broca’s.dan impulse ni akan diproject ke area motor cortex yang kawal muscle2 kte yang digunakan in our articulation.

Jadi lepas firing kat situ, mulut,lidah,vocal cord pon masing2 wat la tugas dorang ntk melontarkan ape yang kte dok plan nak cakap dari tadi.
pop!terkeluarlah percakapan kte(fuh punyalah susah nak cakap hehe)

Jadi bayangkan la apabila kt nak mengumpat,punyalah susah perjalan words kte ni aleh2 kuar dari mulut bnda yang tak berfaedah..

tak ke penat otak kt.bapa byak ATP kte da guna tu..n during specific task oriented to speech etc, a focal increase in flow occur in the appropriate part of that cortex!so bygkan..

Same goes to percakapn hari2 kte..

kekadang tanpa sedar kte bercakap dan tanpa sedar kte terkecikkan hati kawan2 kt..dan tanpa segan2 kte cakap “aku tak maksudkn ap yang aku cakap”

Wo!science proved it wrong!u do mean it!
Cuma tanpa sedar ke tak ja because everythg is PLANNED in our little brain.
Unless bnda to mmg dari dulu kte nak cakap tapi kte tahan,then here it goes macam yang Dr yang ajo psycho cakap

 “the more we resist the more it comes into our subconscious mind”(Cuma Dr Cuma cakap pasal sleep,sex n food,part ni aku ja sendr tmbah =p)


Ibrahnya..
Teringt kata2 abu darda’

“dan allah itu menjadikan mulut itu satu dan telinga itu dua supaya dengan itu kte lbh mendengar dari bercakap..”

Dan post ni adelah dari aku dan sememangnya dan sepantasnya ntk aku!

Keaarah memelihara mulut lebih baek!
Dan kata2 baek itu adelah sedekah =)


(maap kepada mek sa yang kt slalu kecikkn ati "kt tak maksudkannya"haha kidding babeh^^)

3 comments:

Bintu Rafee said...

terima kasih Dr. Shahira! lepas ni ganti Dr. San San na... he he

Nurul Ain Haja Mohideen said...

hahaha..shahira, nice post..like it very much.. klu la awk jdi lecturer neuroanat (subspec in cerebral cortex @ cerebralist~wujud ke subspec cm tu? lntk ar), msti bdk2 phm lecture w/out revising..hebat2..tergelak kte bce sbb tringt gaya dr.maung2 sepnjg crte speech production dia. btw, just wanna share here> may be those who always say "I didn't mean that" are having little mismanage in wernicke's area. it's not a lesion but it was just too exhausted since too much of talking take place(ni tgh membela diri sendiri as i always say tht..hahaha). anyway, thanks for e post!!

shahira ismail said...

hahaha ain ktpon tergelak tyme tls post ni trgt mek sarah haha.btw komen awk pon kt ketwa weh baca.paham2.bangga dr ssl n mmc dapat awk sbgi anak murd haha.

adi:haha stedy no!=p