Tuesday, June 29, 2010

kek butter oreo vs kek kawah gng berapi??!

wo wo,beb xbek menipu.haha ok seriusly this is just illustration..tak tau mana terjmpa pic ni tros amek ntk djadikan appetizer i guess for today's entry..though ni cuma gambar ntk today's post ,rasaya nak tulis resepi ak tried lastwik.resepi di ambil dari blog sorang adek laki baye 19 thun.memandang kn cuti blom abis adik2 kat umah soh masak kek butter oreo.tak tau mana dorang ttebe bole kuar ngn resepi ni ak pon cari resepi kot2 ade..luckly mmg ade.so those who find cooking is interestg guess youll better try this one..no joke,memang jadi insyallh.
ni cara2 wat dia

Bahan-Bahannya :-)
2 cawan mentega(ak gn 2 buku butter tros)
1 setengah gula halus(gula castor,klu xde gula biase pon ok tapi kena blend dulu la)
3 biji telur
4 cawan tepung halus
2 sudu kecik baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
10 keping biskut "Oreo" dikisar halus(or tak kesah berapa ketul)


Cara membuatnya :-)



Putar mentega bersam gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, gaul rata.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.part sini klu nak lagi best campur dgn fresh milk,tp makesure bubuh fresh milk selangseli ngn tepong Gaul rata dan ketepikan.
then, campur dengan oreo yg dah diblend tadi
Tuang dalam loyang,Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 35 - 45 minit. Bergantung pada oven masing2


tada da siap.no joke,btol2 senang cm penat nak kemas je la.adek2 kata boikot oreo,so bole je kot guna pape other biscuit yang x  di boikot.
ni la hasil kek aku yang hampir terbakar.haha da rupa kawah gunung berapi da ak tgk..tau da silapny.ni suma sal wat keja 2 serentak.haha btw i bet u guys better have a try,best wat kek ni.kali ke2 naseb bek kek ni jadi nak ambik gmbr as a prove mak kat dapor da marah haha,biasela kot suma bnda pon ade try n error.haha "cover diri sendr" mode.k those yg nk try i would say "hav a lucky try n error session !"he.

Sunday, June 27, 2010

brownies by chef dayah

Ni first tyme tgk orang wat brownies. Memandangkan kurang minat mnt coklat so its understood napa xpenah try..ni resepi kawan bek nama cik dayah.orang pggl dia debab,padahal xdebab pon haha.
Dsbbkn malas nk type kte saksikn jela kronologi dia ea
Step 1

Make sure all d ingredients ade




Chef kata sementara tu sapu bekas nak bakar tu ngn majerin sal tak nak kasi kek or brownies ni nanti melekat

Masokkn suma bnda macam arahan kat dalam ketas di pic ats


Step2

Tyme putar2 kan butter n sugar ni chef pesan bio putar sehala spy orang tak pening makan dia kata..haha.bole caya ker?haha bole kot sal ktorang tak pening pon makan..
so,petua pertama
= putarkan mixer dalam satu arah spy pemakn tidak pening kepala


Step 3
Ni bila da masokkn serbuk koko dll


Step 4
Curahkan adunan dalam bekas yang da disapu majerin awal2 tadi


Step 5
Wait and wait..
chef kata kte kena bercakap2 ngn brownies tu bio menjadi..
so petua ke2 = komunikasi itu penting spy masakn yg dmasak mnjadi
bole percaya?bole kot sal brownies tu btol2 mnjadi.=)



Step 6
Be proud ngan whatever bentuk it might come.haha at least we’ve tried!
Gud luck =)


bungkus2 pakat bg kawan len rasa..=)

another old stories~

sayonara~ eh kuase 2 punya sayonara ^^

Mkan di laksa shack~

Spt biase..bila da reramai berkompol,bykla bnda nak dborakny..position ktorang.,saling ngadap mengadap..1st row..dari kiri kt,ekin,dayah n said.2nd row..kt faiz n trah..

Nk order,spt biase kt da tau kt nak makn ap..budak ber5 dok pk..abang laksa da nek pening layan ktorag..tme abg tu p,faiz n ekin sempat lagi skodeng kate abang tu upa zizan raja lawak..hahah..dalam ati “hahah sempat ea korang dok tropong abg tu upa sapa?”abang tu sampai,turn kt lak tgk,xde upa pon.tgk jap je,kang abang tu nmpk lak kt tgk dia.weh kin..hahahahah kt jaga pandangan weh..t dapat suami soleh..wahahaha(cuma kat uia ja kt skodeng dak engn..tu pon bla da penat baca buku..tme x penat bc buku kt mnjaga,menundok serta memelihara maruah mata saya-wahahahah ayat cacat) adoi penat kt ktw..

Turn amek gambo..atira amek gambo siap pegang fork n spoon lagi..siap cacakkan lagi tu..hahah kt ltk gmbo kat fs ,kin bukan men kata tra nak jadi kassim slamat..wahahah.. “tra kin mgmpat awk..kt x..kt cm tlg gelakkan bg phakawak ja” hahaha(alamk da tergelak lagi)

(kassim slamat version millennium^^)

Siap makan,meja tunggang langgang..(hanya tmpat kt ja,kt tlg abg laksa lap)..adoi xde gmbo nak letak sbg bukti kerakusan korang suma makan..hahah

Tra kate, “nak p jj” ok jom kt0rang ikot ja..on the way nak p jj kin k0mpl0t ngn faiz(cis xbtau kt (mn smiley marah?xtau nak lukis) ntk bli hadiah kat suami terCINTA..hahah besday laki tu kot.kin mncari brg2,faiz n tra xpasan p mana,kt dayah said bergmbo..(mest cina tu plek,dok brgmbo ja keja ek?)kin beli kotak kot kat laki dia..kt nmpak adiah fathers day..kt pggl tra(dia anak ayah tu ^^) “trah2,fathers day weh” dia dok senyum ja..sementara 2,kin menkorbankan duit dia demi cinta sejati kat akak cashier 2(wahahahah)

Meh nyanyi sket(lagu ni konfem awk tau kin..hahah)

“deeemi cinta yang suci,ku rela korbankan peng0rbanan diri”

Hahah tu ja lirik kt tau..tp rasa macam aneh lak lirik dia.

Perjalann dtroskn..tra sgt laju bergerak bebas dhadapan..kt kat blakng byk no distraction..suma tmpat nk berenti,mn mulut dari tadi cakap je..

Jap..kt lupa(weh mcmn tra bole ilang ea?)xtau mcmn kt0rg berpecah lagi,kali ni kt faiz n ekin,said ngn tra n dayah..jd ap berlaku kat tra said n dyah kt xtau.kin p sggh bli kad plk..wahahahahaah kin,byk btl nk melabor ni demi cnta sejati..hahaha..xlarat nk nyanyi lagi,kt nyanyi xsedap..kt soh kin bli kad gambo laki sexy ntk smpanan ekin bio mnjadi ilham kat kin dikala kesepian..hahaha.xtau kin jmpa x kad tu,kt p bli kad ntk ayh kt..ade “projek X” ngn adek2 sket t..

Tme lalu kat jj,ade promoter ni..dia dok promot barang2 mekap..kin paki mascara tu..hahah dia siap beli pengilat kuku..hahah kt sakat bdk ni “kin nak berlawa ngn laki dia t ni” haha.ni ha bukti

(p/s:kin,time awk dok ber’maskara’ kt sibok pandang cina ni..lawa

ea dia ^^)

(dayah,tra said:huyo..lawa tu kin pas mekap,I tergoda gitu ^^,jntg I dup2

gtu..wahahahah)

da nak kol 5..asar plak..kt kol said ke dayah lupa,dia btau tra sume g solat lu..ok kt0rang lak p surau..otw..kin bercerita tntang pglaman dia mngorat sejuta lelaki..hahahaha(gurauja ni)..faiz lak sebgai advisor bertauliah ekin,kt sbg pendgr,pen0nton n peng’kata’ ooo..ish..o ya ker..weh mn tau..dan byak lagi soklan yg nth pape..hahahaha

da la..da pnt kt nak balk..wa mak kt sian dok umah..ktorg jmp kat ne nth..lupa.orang ramai..kt plok tgn said(spt biasa yg kt wat),dayah n tra leading kat dpn,kt n said then kin n faiz..said jalan laju,sbb kt plok tgn dia jd kn follow up gak r.toleh blakng dak be2(kin n faiz) ad kat escalator..kt jrt ,bdk 2 xdengor..ktorang expect dorang ikot ktorg.trah n dayah smkn laju,jd same goes to said..kt lak yg melekat kat tgn said pon ikot laju..adoi bas! “Cro cpt,bas da sampai”..kt kate “ye” said Tanya “weh ko ad duit x”smbil dia otw kuokan duit dia..kt kate “weh said bayokn lu,dalam bas kt bayo”..jap2..said!kt da bayo blom ek?ha tidak!weh kt rasa kt xbayola hr tu..wah,wei t kua tgk wayang mntk ea(p/s:kin t igtkn kt tau)

jeng jeng jeng(cewah saspen ni) bdk ber2 xde..aik mn p?dayah slaku ketua riso..kol ekin,said kol faiz(atau sapa kol sapa kt lupa)trah..steady..pone keep ringing..kt assume ayah dia kot yg k0l(cewah trah..gaya awk tyme tu xubah mem beso weh..hahah hpone asik byi ja)Athirah..(mem beso^^)tgh kalut sbb ayh dia da lama tggu..sian pakcik baharuddin.. “pkcik mintak maap lama tggu”..meanwhile cek akak 2 tu nth sesat mn..kt da penat nak jadi wonderpets da ni..chakura da hbs time tu…adoi bas da gerak..sayonara weh..gudbye..hahah.dayah muka undefined..(xdapat kt nak tapsir) athirah pndg cemin mybe dok pk “adoi ayah da lama tunggu”..said..kt lupa nak pndg,kt..haha dok sbok observe glagat dorang..

bli tiket ktm..said tlg bli..time tggu ktm,drg borak sak plkn..tra tya plkn kt..kt “ kate weh kt xp..dorang diam ja tra..=)”da penat no,kt cangkong kat situ..dalam ati “borakla korang,kt da penat ni..”ktm lmbt la plk.dr jaoh nmpk 2 orang yg sesat tu..hahaha.kt berdr pggl drg..haha cis wat xlayan.marahla kunun..haha.tp xlame,saspen ja dak tu..ktm da smpi..kt plok said,tra sblh kt,dayah kin faiz berdikari sendiri(hahah lawakla ayt kt)orang ramai no time tu..tp naseb bek kt dok ngn said.rasa slamt.haha atirah mybe rasa terancam p gengam lengan kt kuat2..(sbg ninja,kte perlulah mncari tmpat ntk berlndg ye x tira?^^)

stesen demi stesen ketapi berenti..tra kua lu..ktorg salam..kt salam tgn dia dgn harapan dalam ati “weh trah harap2 kte jmpa lagi nnt..”smpt gak cakap kat Allah, tlg jaga kawanku sorang ni)..turn said lak p..sedih.kt xsempt nk plok said (slaluny plok dia) sal ramai sgt org..xmuat nk plok..just salam jgk..cm cakap “bye said..”kt pndg said smpi dia hlg.turn dayah lak..dayah kt kul sket sal kt da plan akn jmpa dia lagi..jadi sedihya kt postpone last meetg kt0rang.last2 tggl kt faiz n ekin..suma trn kat klang..salam faiz..cis xmympat2 mak dia da sampai..tggl kin n kt..dok jap kat kusi..kt kate “weh kin,kte kawan sampi ble2 tau!”hahah kin tnpa xde prasaan berkata “haha awak ni shro ttb wat cite sedih nape?”hahah dush kn duku skali.hahaha.last2 kakak dia smpi..kt salam n berpsah..

nilah kehidupan..kte berjmpa,last2 akn berpisah..time berpsah ngn budak2 tu(cewah mcm matang no kt ni padahal kt palg x btol) btl2 harap kt0rang akan kekal.weh korang,kte kn makesure kawan sampai tua..sal korang kan sume kata nk tgk laki kt.hahahah mana tau dapat org arab ke jgn nages gigit tiang lampu ek..hahahah,trah t kt bawak orang arab mesir satu,nak join x?bole kt bwk xtra.hahaha(gurau weh bkn sbb tu..)sebabye kt da kenal korang sume..lama kawan ngn dorang ni..masalah dorang msalah kt gak..tp nsb bek 2 orang da ade tmpt bergantong(ehem2, weh korang paham x sapa ni)..kurang sket beban kt nak tanggung “anak2” sekalian(wahahahah ni la daulat jadi along)..kat uia ade jgk bbrp org yg kt amek berat mcmn kt risokn korang..jap kra..ad la dalm 3 orang.tp blog ni mmg kt tuju khas kat korang..atirah,weh, harap t kte btl2 jmpa lagi..kali ni maybe kt da x geleng2 pala sambil katekan tidakkkk kot..^^

k la kengkawan ,kt rasa kt da nak ttpkn blog ni..kt klu da msok kuantan sahla xde masa,korang tau kan kt bkn sk dok dpn laptop lelama,bek la kt memasak,kms umah xpon lbh bek ce komik.ktpon ade pojek nk wat ngn adek2 kt ni,da xbole nk tnjk bakat dalam era penulisan..hhahah.kin,jgn nanges ea?hahahahaha.

oklah xkra mana kt p,kt xkn lupakn korang sume..said!igt tu.d0rg yg len ok ja..ade prob msg ja kt,sentiasa on ntk korang..(jgk on ntk kawan uia kt yg kt amek berat)kte berjaya sesame..said:igt, engineering tu bagos..dont have 2 feel inferior kat sapa2 pon..igt tu,awk rs inferior lagi kt cekik awk idop2.ekin:sexy n mantap spt slalu..account wat leklok,wa kt tu beyond my xperties..xdapat nak tlg..dayah:chem…acece..troskn usaha kawan..!jd ckgu yg bekerja kran Allah n bgsa,1 of da noblest job kt rasa..faizah n athrah:mak ai..korang mmg pandai dari dulu..faiz,jadi doctor lawa,pergh tergugat saya..hahah.trah:anak ayah..sentisa banggakan ayah dia,xperlu kt cakap papa lagi ^^

ok kengkawan..^^ salam weh!

p/s:kin jgn nanges ea?haha kt tau kt bek..hahah(xdela,weh kt maksodkn ap kt cakap)

tm kaseh sbb jd kawan kt n_n

(ap pandang2,jgn buli kawan saya ye..saya yakuza tau!huh (mati mak kt marah..ahah)

-penulis alaf 22-

~SHAHIRA ISMAIL~^^

new turn up?

transferring the blog from fs 's.. =)

Thursday, June 24, 2010

sama berlindung..tak kan da jadi baru nak percaya?

maap,awal2 post blog ni terpaksaaku paste dari satu lagi blog yang aku baca..kepada the original author,mntak maap saya ucapkan harapnya bkn niat saya nak sesaja paste or plagiarize kerja encik tapi sebb saya rasa bnda ni sgt infrmative then i have to copy this..semoga enck dapat berkat drpd allah..
ni kawan2..meh kte tgk ape kata encik ni?sama renungkn..

11 June 2010
Kerja Gila, Beberapa Gambar Perempuan Bertudung Diedit Jadi Seksi
Author: Ibnu Ir Fadzil | at : 7:25 AM | Category : Fakta Dan Realiti |
Sebelum ini, kita digembar-gemburkan dengan cerita bahawa gambar-gambar di dalam Facebook yang datanya berpengkalan di Israel, telah discan dan diedit bagi jadi gambar bogel. Mesej tersebut tersebar minggu lepas.

Agak-agak, ada ke orang nak percaya? Di sini, saya ingin kemukakan BUKTINYA!. Seorang sahabat kepada mangsa telah diedit gambarnya sehingga jadi gambar bogel. Nama mangsa dirahsiakan. Beliau tersedar gambar beliau terpapar dengan gaya lucah 2 hari selepas mesej tersebut tersebar.
http://3.bp.blogspot.com/_ZESRODdcy2E/TAC5e8RZurI/AAAAAAAAAN0/hwVi19WTmIk/s1600/31991_120561264651320_100000923411504_108512_7675571_n.jpg
Satu lagi aduan, kes yang sama, tentang gambar seorang perempuan bertudung, dan diedit sedang melakukan aksi lucah, dan gambar asal diambil di dalam Facebook. Sila lihat gambar yang telah di"blur"kan di bawah..




Adakah satu hari nanti, gambar kita pula yang diedit menjadi gambar lucah? Sekarang ini, beberapa web bangang telah dibuat khas untuk adengan bertudung. Hampir semua gambar di dalamnya diedit. Mana dapat gambar tu?

Di bawah ini pula, satu artikel yang saya petik dari serikandiumar93.blogspot.com, tentang gambar perempuan bertudung, dieksploitasi sehingga seolah-olah mendedahkan susuk tubuh badan.




ASAL FOTO INI ADALAH BERTUDUNG SEMPURNA, NAMUN TELAH DIEKSPLOITASI MELALUI TEKNIK SUPER IMPOSE DAN SINAR X-RAY UNTUK MENAMPAKKAN BAHAGIAN DALAMAN. MAKA KEPADA PARA MUSLIMAH DIKASIHI ALLAH SEKALIAN ,TOLONG DELETE FOTO-FOTO ANDA DALAM MANA-MANA LAMAN PERIBADI ANDA SEPERTI fACEBOOK ,BLOG @ fRIENDSTER SEBELUM MENJADI MANGSA DAN FOTO-FOTO ANDA TERSEBAR DI INTERNET OLEH MUSUH2 ISLAM DAN KAKI PORNOGRAFI

Ulasan~

Berdasarkan pandangan saya, mungkin proses eksploitasi ini tidak dapat dilakukan jika mana gambar ini sudah tetap..namun sebagai langkah berjaga-jaga, seelok-eloknya tidak wajarlah bagi seorang muslimah mempamerkan gambarnya kepada bukan mahramnya. Jika difikir-fikirkan, kenapa sibuk mempamerkan wajah pada orang tatapan ramai ?..nak tunjuk cantik?Hmmm..cukuplah pamerkan pada suami kalian nanti..renung-renungkanlah. Wallahua'lam.


Mulai hari ini, apa lagi? Takkan nak tengok saje? Gambar bila-bila je buleh diedit.. Walaupun bukan kita yang buat aksi tersebut, tapi tak segan ke muka sendiri disebarkan sebagai gambar lucah. Hari ini, kita nampak orang lain terkena, boleh jadi, esok kita pula yang kena. Kita doakan kepada Allah supaya melindungi kita.

Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil
Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar

takot tak tgk suma ni?tu la kawan2 mari sama2 kite amek iktibar..pelihara diri kta,tak perlu tunjukkn kepada sapa2 ye tak.jangn samapi kte suma jadi magsa baru nak amek langkahjaga2..tyme tu suma da tak berguna..allahu a'lam

Tuesday, June 22, 2010

Second year medical school?huh

Tak sangka ,tak lama lagi akan masok second year..itu bermakna tak lama lagi makin byak la workload ak,maken byk la time expenditure ak agkny...seronok plak bla pk sal im goin to leran more.tapi bkn tu yang aku risaukan..year by yaer,im getting older n older..perhaps my knowledge in this field(supposedly) is improving..haha but the truth?haha still on my way to find the best answer for this quest.
Alhmdllh got mesg from lil bro in Egypt ,he passes all the exm..tumpang gembira kat budak tu.same field ,same course.. make it easier 4 me to understand what he’s goin through..teringat b4 si budak tu exam beriya bajet risau sini sana.lepas habis one paper after one paper tuko2 risaunye.tak habis risau paper ni risau kat next paper.haha,actually i really understand his feeling..sama ja aku klu nak exm..suma internal organ rasenye clenching..tapi budak tu blom lagi dapat rasa macam yang ak rasa.bg aku,medic is not merely just a subject..it’s also not the matter of passing the exm,the success after 1 paper over another, it’s not even about the ranking . bagi ak medic ni more towards the matter of faith..the faith toward allah.. on how dependent us on him .tanpa kt sedar ke tak,tanpa kt tau ke tak and even tanpa kt persan ke tak..
Semakin lama aku blajo semakin bayak aku kagum dengn betapa agungnya zat allah..seriusly..no wonder allah penah cakap “adekah sama orang yang megetahui dgn tak megetahui” semalm tgk house.tgk2 cara si house tu diagnose aku sedar mak ai the things i learn at d 1st block is vanished. somehow it s bit kekecewaa, blajo tak igt bnda.so my job p recall balik all those things.luckly it was only bout blood clottg-thrombosis-embolisme followed with a disesase called Wilson’s disease..
What impressed me so much wasn’t bout all those med freak things..time recalling bout clotting process..masyallah..The word cascade really amazed me..ak terpikir tetibe..to be honest really that wasn’t my 1st hearing that “cascade” word but yet that day baru ak btl2 rasa ap erti cascade tu..
Kat bawh ni dia tnjk mcamn clottg tu takes place..

And interestingly it happens in cascading fashion.meaning..after 1 process takes place another process sets in..as if..ni ak bg example ea?cnthya after damage,A will be relased,as soon A is relased b will follow on and soon others will follow.korang nmpk x ape yang ak bayng?seolah2 bila A keluar dia kata “B, skang ko plak..p tutup damage tu” n lepas tu B lak kata “C, lps ni ko take over” sampailah akhrya the wound heals..kagumkan?sapa yang atur suma ni?btp precisenya allah dalam atur suma ni.jom kt kembali kat kat aq..jom kte p kat surah al mulk.surah yg rasullh xpenah pon tggl baca seblm dia tdor.ap agknya allah kata

"tabaraakallazi biyadihil mulku wa hua a'la kulli sya'in qadiir"

Immensely blessed! is He in Whose control is the entire Kingdom, and He has authority over everything.

Over everythg.. “ala kulli syaiin”..knpa agaknya allah xkata fi kulli syaiin,why it is not stated “in everything” instead the word over is chosen or to be more precise the word ‘ala’ instead of ‘fi’ is used?
“Over” bg ak lbh sounds authoritative ye x?pekataan “kullu” tupon..bermaksud allah ni ade kuase KEATAS SEMUA BNDA.dulu ak tak terpikirla smpai ke alam2 cell pon involve..(mmg tau tapi just tau gitu2 la tanpa btol2 mghargai..)amazingkan?mcmn allh tadbir alam dr sebesar2 bnda hingga sekecil2 bnda yang rasaya kte suma take things for granted ye x?tula banganya jadi muslim..berhutang budinya allah maseh beri hidayah ni..kalu allah tak bagi hidayah,tinggi mana pon ilmu kte kte xkan nmpak agungya kuase allah ni..betol tak?=D
“rabbana la tuzi’ qulubana ba’da iz hadaitana wa hamblana mil ladunka rahmatan wa haiyi’ lana min amrina rasyada..”
Amin..
jom kte hayati ape kata maher zain

myMetro | Pelajar mati tumpah darah

myMetro | Pelajar mati tumpah darah

salam kesedaran.
sedih sekali bila terbaca article ni..sesama kte ambil iktibar dari ape yang berlaku agar masing2 dapat memuhasabahkan diri masing2.
ape yang kt ralatkan sangat ialah mangsa(tak tau nak guna other appropriate word macamn) ialah seorang budak skul agama.bile di pkr pikr kenapa agaknya dengan budak2 zaman skrang ni ek?tak tau nak cakap mcmn.cm kt ttbe terpkr ayat allah..la "taqrabuz zina"..jangan kamu hampiri zina..jangan hampiri..
tyme bace article ni kt terpikir ap agaknya perasaan mak ayah perempuan tu..tak ke sedih kuarge dia..tu la godaan syaitan.
igat adek adek allah tak kata jangan kamu melakukan zina..allah cakap jangn kamu hampiri zina..perkattan 'la' di situ adelah satu prohibition,satu bntuk penafiaan yang nyata,satu amaran yang pencipta kte letakkn kpd makhloqnya..sah2 ade sebabnya adek2 knpa allh melarangkn bnda tu..igt adek2 adek satu hari umur yang kte habiskn ini akan allah tya..dimanakah kte guna nikmat umur dan kesihatan ni adek2..mcmne agkny kt nak jawab tu..sama sama kita pikir
igt..godaan syaitan ni dalam macam2 bntuk dia datang..xdatang secara langsung,scra senyp dia datang.makin kuat pegangan agama seseorang tu maken kuat ujian dan godaan syaitan..igt tu adek2,berbanggalah dengan ilmu yang adek2 dapat dari sekolah agama yang adek2 masok,berbanggalah dengan tempat asal adek2 yang kuat pegangan agamanya..tapi sekadar berbangga tanpa praktikkan sia2 adek,beruntunglah kite yang ade pegangn asas yang kuat, jadi jgn sia siaknnya..asas tu penting tapi binann yang seterusya jg penting.igat allah tu melihat..malulah kt yang melakukn bnda yang xsepatotny kat bumi allah ni,bumi yang allah pinjmkan kat kte.
semoga rahmat perlindungan allah sentiase bersama ngn kte.insyallah.

Saturday, June 19, 2010

Waka waka?

Haha 1st tyme kt terdengar perkataan ni..tupon masa buka you tube kat home dia terkeluar word tu..not sure whether its African word ke memang saja2 nak wat lirik jadi “waka waka dis time for Africa” hari tu terbuka fb jap ade sorang coursemate ni post dia menangis n sayu dengar waka2 ni..apkah?haha
Dsebabkn curiosity yang meluap2 tambah lak pekataan waka waka ni macam klako dan comel to be pronounced over n over again kt pon download la waka 2 sang by shakira..coursemate tu post dia kata bersemangt la dengr lagu ni dan macam2 lagi semangt yang bukan men membina lagi la.haha

Kat bawah ade kt insertkn videoclip dia..tak dinafikan yelah..agakla membina tgk videoclip dia.haha mmberi semangt baru kat Africa..(haha macam aku lah citizen sana) ok ape moral videoclip dia?selain kt tgk workmanship choreography dia mmg undoubtfuly unik, rasany mmg thru futbal ni semangat kesukanan n maybe kot kerjasama bole dipupuk..to be frank kt xpaham kenapa orang minat tgk futbal .rasaya bnda ni da jadi universal suma gender pon da tgk..ktpon dulu ja tgk tupon sebab kalah berebot tv ngn adek so bla bdk tu da p sahla x bkk lagsg futbal ni..terbaca article kat life is an open secret, “why people so anxious chasing over a ball?” if i were to speak bout morality from a ball, byk kte bole blajo..blajo on how to act like a ball,the pros and cons..but thats not my ultimate intention..

Ok la back to waka waka..wonder hows the sambutan kat ngr2 timur tgh.suppossed it involves all countries, “worldcup” kot..cm terpiki suma pon aware kat bnda ni sampai dulu siap kua trademark makan bola tdow suma bola..Even though skang kt xbrapa sure ape lak trademark dorang (sal xtgk langsung) harapnya kte2 suma aware jgk kat ap yang berlaku di palestin..jangan dsebabkn waka waka ni kte suma terlalai sket..ok ja nak sokong,kt xsokong sal xmnt, maybe klu kt mnt ktpon join the club..however sambil kte waka waka hopefully adela sumthin kte gain ye tak?..at least tgk macamn budaya Africa kat videoclip shakira ni(haha)nanti takdelah bila orang Tanya kte taktau apape(esp yang xtgk bole lagsung mcm kt ni
=D)
K till then.

Thursday, June 10, 2010

Tidak Lagi..Got Tired

mission: hardly to delete these photos~

Ape Ye Cinta Tu?


Hari ni dapat meseg dari sorang kawan bek mntak doakn spy dia kuat ntk hadapi dugaan allah..
Sahabat sahabat..
Dengar sahabatku..hariniaku tujukn khas ntkmu sahabat..
Bagi aku..
Xperlu mncari cnta len sekiranya cnta kite kat allah blom lagi byak..
Bagi aku..
Xperlu mncari cnta len sekiranya cinta kite kat mak ayah blom lagi terbalas..
Xperlu mencari yang len, sekiranya segala jasa mak ayah blom lagi habis kite balas..

Bagi aku jugak..
Xperlu mncari tanggujawab yang len sekiranya tanggujawab kite kat adek2 kite blom lagi kte tunaikn..
Xperlu tunaikan tanggujawab yang len sekiranya tanggujawab kte yang utama blom lagi terbuat..
Tanggujawab yang sedia ade,kaseh sayang yang maseh sedikit takperlulah kte kongsikan lagi dengan yang laen..

Dia mesti menanges..kt tau,da byak kali tgk kawan2 menanges krana ni..(pantangny saya orang wat kawan saya sedih,marah ni marah ni)
 Igt sahabat..
Bagi aku..
Xperlu ménages klu kte xpenah ménages kat Allah
Xperlu titiskan air mata klu kte xmenanges krana mak ayah kte..
Xperlu rase sedih klu dia p clashkn kte..
Xperlu bersedih slagi mn dia x jadi suami kt yang sah..

Itu yang kt kate..
Namun..
masing2 ade pendirian dia sendiri..
mungkin orang rase ak xrasa bolela cakap..
as usual.. its always easy 2 say than done..
kt tau..

Rasadisayangi,dihargai mmg best..
Apetah lagi klu kte dapat perhatian tu dari org len
yang melihat pon rase syok yang merasa apetah lagi..
Paham peraasan tu.. tapi sahabt igt..
Dia pergi kte maseh ade kaseh sayang mak ayah kte..
Kaseh sayang yang xpernah bermusim..kejap sayang kejap xsayang..
Kejap suka kejap xsuka..(dalam ati kt “ea ea ikot suka dia je ek ak duku triple sia2 j”)
Xibarat chipmores yang kejap ade kejap xde,kaseh sayang dorang permanent..
Paling kurang pon kte maseh ade kaseh sayang allh..
Sebab tu sahabat,jangan rase terkilan,jangan rase pape..
Ape yang Allah da tentukan itu yang terbaek..

Allah melihat,Dia mndengr ,Dia lagi mengetahui sahabt..
Allah dah tetappkn segalany…rezki,ajal dan jodoh
Ap kate mu sahabat?bg aku..
Buah hati ialah buah hati yang mndekatkn kte kat Allah..(sedar amaln diri maseh kurang,slp bkn “maseh” tp memang kurang)

Buah hati yang akn tambahkn ilmu kte..
Itu kate rasullah..tyme sahabat tya ap ciri2 sahabt..itu baru sahabat..
Jadi pk kan..

Bagi aku sahabt..
Xperlu tnjkkn kaseh sayang kat orang so called our boyfren..
Xperlu cakap sayang klu kte xpenah cakap sayang kat kuarge kt..
Xperlu cari buah hati yang lbh utamaknkte lbh dari kuarge dorang..

Bagi aku..
Buah hati yang bek ialah buah hati yang utamkn ibunye..
Ibuny yang mengdongknny 9 bln,yang berputus urat melahirkany..
Bkn buah hati yang utamakn buah hatinye..
Yaitu buah hati yangtau mana yang perlu diutamakn dalam hidop dia

Dengar sahabat..
ak tau kau berhati lembut..
ak jgk tau betapa lembutnya kau berbnding aku..
Bole klu nak suka orang sahabt..tapi igt, xperlu tnjkkn slagi mana dia blom sah jadi suamimu..
(t da p tnjk kat laki len,xsurprise r babey nak tnjk kat suami awk,hehe)
Klupon btol sahabat engkau sgt suka kat
dia,bolekan kau doakn dia..
Bknke doa tu hadiah yang terbek,sedangkan kte tau Allah tu maha mndengar..

Pernahkan aku cakap kisah zulaikha dan yusof?
Tu bkn dongeng sahabat..
Doakn kebaikan dia,doakn kejayaan dia..
Tu yang ak rase lbh berhrga,xperlukan dia tau?yang pntang allah melihat

Ok sahabat..xde ap yang ak nak tgk selain kebahagian kau..
Kau gmbra sama kepuasanny tyme adek2 ku gmbra
Ltkkn keyakinnmu kat Allah..
Bergantung kat allah sahabat..cntai seseorang krana allh,dan bncilah seseorang krn allh jugak
(wlopn bnda tu mmg susah nk dbuat)

Ok babe~ kt sayang awk sbg seorng sahabat yg plg bermkna..
Jgn sedih sahabat,kt slalu doakn yang terbaek ntk awk mcmn kt doakn yang terbek n
tk mak ayah n adek2 kt..
Dan juga ntk beberapa orang len yang kt sayang
Semoga allh mlndungimu sahabat dan mnntukan jodoh terbaek ntkmu ^^

Ok babe~ got to go,text me in klu ade pape
Anytime,anywhere sure reply
God bless u babe =)
Focus on your stadi,spare d luv kat mak ayah awk
Pesan kawan kt.. “focus pade yang ko rase lbh utama”
Skang kt bg kate2 ni kat awk sahabat..pk baek2..

Aku Yg Terlupa


Tadi otw blk dari uia mama n babah singgah kat masjd shah alam sal babh nak kejo jemaah maghrb,takotxsempat jemaah klu proceed p klang tros.kt pon singgah la masjd tu sambil2 niat iktikaf,
tgk ramai betol pendudok2 shah alam trn nak ce yasin sesame 4 nisfu syaabn ni..ok r da mgrb,azan pon berkmndanglah..cari2 saf depan da xmuat terpaksa dok saf blakg.

Imam tu,huyo suara kuat,lantang, gler syok dengar dia bc.tyme dia tarik takbiratul ihram.. bergema satu masjid,btol2 tarik perhatian kt ntk bg ful attention kat bacaan dia.bacaan dia yang sangat tartil
dengn sore dia yang kuat ttb wat kt rase berdosa..da la dia sebut perkataan tu satu per satu.
lagila clear ap dia bc
tyme dia bc fatihah part ihdinas siratol mustaqim tu btl2 tersedakkn ati kt,
agk2ny “sirat” ap gaya la kt da lalu lately ni..da lama rasenya solat agak x khusuk
sal asek terkejo2je kat uia ni.tyme zuhor klu ade klas petang sah semayang katun sal Dr
slalu punctual,mn nak pki tdg lagi..jd slaluny bla imam bg salam kt da ready2 nk pki tdg,xsmpt
nak doa,klu sempt pon doa smbl berjaln.. tu pon just bc seribu dinar ja..penah dgr(xtau katne)dia
kate klu orang pas solat xdok doa as if dia adelah orang yang sombong,padahal allh nak dengr
ap hamba dia nak, kt lak jual mahal wat donow ja..hbt ak =( (trok tol kt ni)..

part asar plak, x khusuk sal slalu da penat jd semayang pon nth pape j kt ni.klu nak kate khusuk
pon tyme mgrb jela,isyak plak sal suka solat b4 tdo pon kkdg da x khusuk sal da ngatok br nak s
olat,jd al mulk pon da bape malm tertggl..jd tgkla betapa trokny kt ni akhrny2 ni..
mcmn nak jawab ni nnt kat allah.

pas fatihah, imam proceed ngn surah yang kt undefined nama dia..
kt just dengar dan try2 pahamkn makna ayt yg imm tu bc dr surah tu..sampaila part ayat
dia bunyi macamni
“ma halaqtu jinni wa insi illa liya’budun” pastu xigat ayat dia mcmn cm mafhum dia lbh
krg Allah kata mcmni
“tdk ak jadikn jin dan manusia 2 xcept ntk sembah ak ja,ak x mntak rezki dari
mrk bahkn ak yang bagi rzki kat mrk” ha lbh krgla,ktpon x expert no.

Ble dgr ayat tu lagilah rasa trok kuase 3 kt ni..eh bkn kuase 3,ni da parat kuase 4,5
dan infinity.da la Allah kate dia xjadikn kte ni xcept ntk sembah dia..kt lak semakn lama
semakn krg amaln,nk kate wat bnda2 yang xelok skt ni insyallh blm lagi tapi konon2 status skang sbg student,raseny2 kt da secara tak sengaja da lbhkn tggjwb kt sebagai student dari tggjawab kt sebagai hamba..dan kekadang scr xsengaja, taggjwb kt kpd katil..mana yang lagi pntg shahira?

Ble pk2 balik,mcmn agkny kt bole terlebihkn tggjwb sbg student ni.napa agakny kt stadi.
padahal allah da kate dia xmntak rezki pon dari kt..kt pon tau ..siap allah kate lagi, padahal
rezki tu sendiri pon Allah yang bagi..either kt paham ke x satu sbjk tu allah yang wat.klu allah
kate kt xkan paham or in other word allah tutup pntu rezki (in term of understanding)kt rase
kt stadi xberenti pon xkan paham..stadila smpai mana,klu allah xizin xberbaloi.

Jadi pas solat magrb tu kt tersedo..xtau bapa lama iman ni akn kekal ntk watkn kt bertrusan
bersedar..hati manusia,iman manusia xkan penah constant..turun nek macam ombak kat laut..klu
angn datang jadi kuatla ombak tu,klu xde angn mayb ombak kecik ja..or maybe ombak tu dok diam
ja.tapi xtau jgk mayb angn xdatang, tapi ribot tros..ha tu tak tau jadi ap,maybe trus tsunami agkny..
mcm tu la hati n iman kt,kt rase.

Kt cakap bnda ni ngn ayah kt,pesan ayh kt “along bacela doa yang ya muqallibal qulub sabbit
qulubi ala dinik wa ala tooatik..ila akhr dua” nmpak common ja doa ni,tp rasenya this isn’t a
prayer yang just kte bole sebot2 kat bibir without any reflection..mndalam tu,especially
ntk kt yang hati tsunami ni..

Kekadang kte xsedar bnda yang kt wat tu tersimpang dari jln yang btol.eventhough tiap2
hr bc “ihdinas siratol mustaqim” sirat tu kt rasa hari2 kte kn check,agak2 btol x pathway yang
kte masok ni..ibarat blajo biochem la,cth,pathway nk pecah glucose mmg da ade,tapi otw
nak pecah glucose tu mcm2 pthway kte bole p..klu nsb kte bek, ok,mission accomplished,
glucose will b degraded,nsb xbek dia mgkn p jadi bnda len..

Jadi selain nk mghrgai pathway kat biochem 4 the sake of exm,raseny lbh bek kte check
pathway kte yang kte dok lalu hari2 ni for the sake of hereafter..mnntut ilmu,tahap dia
allah tggikan sampi malaikt pon diibaratkn melebarkn sayap dia kat orang2 yang mnntut ilmu,
punya allah nak muliakn..xcuk0p ngn tu,sampai haiwan2 kat laut pon trt
mndoakn kte yang
mntt ilmu..jadi byagkn kalu2 kte ter “lalai” ,ter “kurang”, or worst ter “blakangkan”
allh dalam2 mnntt ilmu ni..punyalah xpatot..jadi kawan2 jgnla cnthi prangai kt ni,
doa2 kan spy allah sentiase bg kte perigatan andai kate ter divert dari jalan yang
btol..jadi ksmptn ni kt nak tju gak kat kwn2 yang allah bukakkan hati nak bace
“slamt beramal kat Ramadan yang bkl datang,bagi sapa2 yang tau numbr kt slalu2lah
igtkn kt soh beramal tkot2 terleka lagi..^^”

Akhr kate
“allahumma barikli fi sya’ban wa ballighni fi Ramadan..” amin amin (n_n)

Nasib Tak Jd Ninja!!

Hari tu satu rejab.(hari ni 2 rejab ^^).salah ktorang(eh bkn,kt la) pasal xp check tarikh awal2 b4 nak p berhibur..hahaha(wah ni pon nak gelak cacat pale kt ni) 1 rejab or bln rejab antara bln2 yg mulia dalam islam.rejab bulan Allah dorang kate..(bkn dorang la,rmi yg kate,buku,ustazah,kt blajo,ayh kt kate sumelah)Ktorang!p la gentg(lagi skali) pada 24 jun tu,ttb lak satu rejab(tnp kt sedar time bli tket).biaselah ktorang ktw byk sangt,jadi Allah bg peringatan sket agknya

Xtau nk mula mana,nth gmana,bgaimana,macamn dan segala macam ayat yg berbntok kehairanan,ttiba tiket hilang.said da 2 kali cakap bnda yang sama jadi time dia kata tu kt pk dia tipu lagi..kepala!ttb pening,sbb x breakfast awl tmbah lak kt p nek sampan besa tu wat kt tmbh pening,tyme said btau tket ilang ntk kali ke2 kt kate ‘weh jgn men2 kang ilang btol’alamk,muka said melambngkan keseriusan yg aaaamat serius(hahah ade ke pekataan ni) hai..btol2 ilang^^.ktorang tgh tggu nak men fun kart(bkn gokart,p/s:faiz,patot slow bnda ni,kte xbole la nak lumba^^,lumba laripon sah awk yg mng) .jam tyme tu kra2 kol 12.said!lahai da xde mood nak men pape pasal tket da hilang..dia rasa dia yg salah jd kn bertggjwab..alahai said..relaksla^^.ekin!hahaha sbok dok ckp ngn pacarnya mmbncgkan masalah umah tgga dan anak2ny sekalian(hahaha)..

kt n dayah p spot cek badan said kot2 ade terselit memana..oo mmg xde.said muka berbaur segala macam perasaan,agakny rs bersalah.ttb dia masokkn citerbtpa dia cuai kat ukm spnjg sotsem dan macam2 r..ble2 da suasana gntg ni,sume bnda kte satukan..biasela tu ^^.spttotny yg paling elokny kte kn tenang(walupon takot senanye,xpe wat2 ja tenang haha,control gtu,ala2 control macho or control comel^^ cm mmndgkn tyme tu pening xkuase nak control2,hahah just control ketakutan j r).

ok murid2..sesipnddkn kshtn jasmani ea skang ni ^^..tarik nafas..(klu yg ayah kt ajo tyme tarik bc kul huallhuahad,niatkn spy tng dgn bekat ayt tu)then lepas..pastu rahsiany,trylah seyum^^.mmg ni bkn magic pas senyum tup tup tket ade dapan mata,klu macam tu xsyok r kt nk citer sal sahla awl2 kt 
da seym klu tau tket tu bole balek =)

dayah pon slaku bos kate “rilek r said,ni salah sume bkn salh ko ja,selagi kt ber4 insyallh xde pe” dayah kata lagi “kte men ni ja,t kte cari k?” boS!hahah agakny mmg dia da lama terliur nak men bnda ni kot.hahah lupa tya dia bes x.tyme2nk mnggu turn, ktorang still lagi mncari tket berharga tu,puas la kua masok barang said kot ade kat celah2,da la tyme tu rami lak manusia nak men kete ni jadi agak crowded la.kt ngn penin pala nyer rs nak kuarkn j aura kuning goku bio suma orang lari at least bg sket space..said sian btol muka dia,dia kate 

“Cro aku mntak maap,weh jgnla wat muka mcmni”hahah kt gelak “weh kt pening pala la,xpe2 t pas men bnda ni kte cari k” tgk muka said sedih xsampi ati lak nak wat muka pening ala2 psyduck dalam pokemon^^.ntk tenangkn said ktorang pon borak2 r. kt kate “weh pas men bnda ni,kte solat lu,then baru cari ok?”dayah pon stuju.sambil2 tu ktorang kate said rilek r,xde mnda la klu bnda Allah nk mdh sumapon senang,jgn isau^^.

kin mak datin alaf baru,hahaha nth dari mn sesat ttb masok perbualan sbb dia br setel masalh dia,hahaha xpaham dia kata ap.(hahah jgn marah kin)
(ninja kepenatan)
da turn ktorang,pakailah shower cap tu ^^ amek2 gambo mcm nth pape.pastu menla go kart tu pusing2 sambil mate melilau cari tket kot2 la ad terbang kat jalan tyme nek roler coster tu.(ni cadangan dayah la ni hahah)da hbs men,said kate dia nak p cari lu tket kat dalam beg kek kt klu x dia x khusuk solat..b4 tu, kt da btau said tyme tggu kat gokart tu mcni “said instinct kt kate xde punya,cayalah”dayah ktw kate “ayat ko xbole bla la shiro” hahaha masalahny instinct ninja tu weh dayah.hahaha kan kt da kate.jadi ktorang pon tmnknla said p tgk kat beg kek tu.sian said..mmg da xde..

jadi da mmg sure xde,kt btau said “bnda nak jadi,da xde pa la said,tp dendany kn amek gmbo byk2”haha said just senyum dalam keterpaksaan(huyo mantap weh ayat bm ku skang^^)..dayah pon kul ja,serius matang dia tu.dia pon kate rilex,Allah tahu bekny nape tket ilang.jadi ktorang pon mnrskn perjalann nak p solat.hahaha ekin tudung mak datin dia da tercabot,pin tertggal tyme men kusi gantung2.hahaah kt tudung mmg awl2 da hancur da,xkuase nak btolkn lagi.jadi ktorang p surau.
semayang dulu ^^

Lps solat,said mmg da xde mud(sian saidku)dayah cakap soh said gmbra klu tak nnt dia spoilkn mud sbb t ktorang pon xde mud klu said xd mud..ktpon kate kat said da alang2 ilang tu kt epi2 ja la,bkn p lagi tmpat ni.said pon ok da..Plan ktorang ialah trn men kat game kat bawah,then kua bli tket.said yang da byak kali mntak maap(nth papa saiedah ni) cakap lbh krg macamn “its all bout gambling,either kte trn bawah try merayu kat pakcik bas tu tapi blk lmbat o trn bawah try blk sndr tp blk awalla” ktorang pk,lbh bek la bek awl.jadi kptsan dibuat,ktorang kuar dr outdoor games tu masok dalam.kt da lapo,jadi ktorang cari tmpat lu nak landing tmpang makan dan akhrya mcD jd plhn ktorang.said n dayah bli fries n coke,kin n kt jaga tmpat(hahahah bkn jaga tmpt pon,bersepah j tmpat,penat nk p bli padahal..hahah) da duduk2 kin ajak kt p skodeng arab ni mnum carlsberg.hahaha ayat xbole tahan kt dengo 

“shiro,bni dia paki tdg suami dia mnm Carlsberg” jadi ktpon pandgla,aah Carlsberg,pastu adeker ekin tya “maknanya ap weh shiro?”wahahahaha kt kate “maknany dia mnm arak la weh..hahaha(solok la kin)
Saiedah n dayah sampai..pas da makn2 ktorang menla pemainn indoor.p la try roller coster tu.ha roller coster yg ni best,astu bebudak ni men bumper car,kt just mmrhati(weh korang gmbo bmper car rosak,xtau np xbole open)da hbs men ktorang cari jalan kua,smntr nak cari surau ntk asar lak.siap asar ktorang jaln kua nmpak ade jual coklat2,dayah pmnt setia coklat p bli,ekin hahah p tmpang makan coklat testing tu(hahaha)

Da smpai pehentian bas,otw nak jlan stu pon said mntak maap smbil cakap ni suma salah dia.udah2 la tu said.sampi bus stand,alamk kaunter ttp.jmpa segerombolan cina ni nth dia promot ap kat said.tyme tu ktorg yg len tgh cr kaunter.kt tya said “dia nak pa?” nth ap said ckp upanyer dia nak bwk teksi, tgh dok pomot kat ktorang la.kt tya bape dia kate 15 each.kt kate “jap ktorng bncang lu” okla,ktorang pon stuju nek.jadi ktorang lat tali lat sape malang kn dok dpn.adoi lat2 kt lak yg trkena..(ala salah ce doa la weh haha)..cina tu p amek kete dia.said n dayah p amek no plat n gmbr cina tu in case berlaku pape..ceh padahal kt tyme tu nak mati takot,pk2 nk sms mak kt klu pape terjadi ni num plat cina tu,tp tkot kang mak kt risao,jadi xjadi,mak kt ni cara dia riso len macam sket,bek xpayah^^

Masok2 ,da kra jaln bape km,ttb cina tu kol kawan cina dia,aduhai..da le xpaham cine..instct rasa plek ja,btol2 rasa aura xselamat,puas kot bc ayt munjiyat n haikal spy allah lndg.Ekin sbg rakyat yg berwibawa soh kt pakai seatbelt sal kt dok dpn,kt lak mmg xsk paki unless klu kt yg drive(2 pon kkedang terlupa),jd bla da dgr cina ni p tepon cina tu, kt cabot seatbelt tu,tgn da ready kat tmpat pntu,mata da makesura pntu xlock,dalam ati klu pape yg plek kt nekad tejon kete,tp xtau nak ajk mcmmn nak soh kwn2 len tejon gak,kt bajet da otk jerit mcmni “tEJON!” hahahahaha gler jadi ninja ak.

Tyme tu ktorang kat karak highway,ktorng ber3 tgh kalut tgk jalan risau, mak datin ni p tido!hahaha gler lentok habis dia,kt tgk kat side mirror kate “bole dia tdo ngn gmbira?”hahah ekin2 klu pape jadi alamat awk le sorang yg tggl weh,hahahahahha,p la goda cina tu weh guna jutsu ilmu godaan ker, ktorng dari jauh akn mendoakn mu(hahahaha)

Alhmdllh cina tu x melencong memana,mmg btol la dia p trn KL.kat blakng cuaca kat gntg agk xelok.hujan,jadi dayah cakap “myb ad bekny tiket ilang,klu xilang kte lom blik ni”ha btol2,risk trtggl mahgrb pon ad gak sal nk kn kejo bas..em hbt kan?jdAllah mmg da tau.klu x sesia dapat dosa awal2 rejab ni,buat malu ja kat Allah.

Sampai Kl xsure hghway mana,em mmg hjn,ttbe!(hahah saspen tu)wah kete terbnti.kt pk cina kt salah masok clutch jadi tu engn mati,ok still rilek,dia try stat,wa x bole,signal jem kot suma.waduh kete rosak!sudah..hahahaha.hai..cina tu pon da stress agkny kete rosak dia kate mcmn “td mau anta ktm(nth ktm mn dia ckp xphm sal dia pelat) tada mau,sekarang kete suda losak “ e ea?dia palk marah?hahah saman kang.haha.xdelah ktorang xkuasa nak lyn bia j dia cakp sesorang,da jnji kl cntrl ttb nak drop kat tmpat len tu yg kt0rng xnak tyme dia suggest tu.highway tyme tu hjn n jem..

tapi gler yg xcayany Allh tolong sal kete rosak straight brtntangan ngn kete yang rosak gak.sangt kagom!dr cara cina tu kate,kt rasa dia tau kete tu “ anti hujan” kot,tp klu nak pk tyme trn gntg hujan je,tu r klu Allah nak mdhkan kan?sbb tu ad doa rabbi yassir wala tua’ssr ya karim..bcla weh,kt klu drve tyme nk mlntas jalan tu mst bc,tryla bace insyallh allh tolong.klu katekannlah ttb stranded kat karak hghway..wah ni da bkn tahap ninja,lagi hebat tu,sahle xde org nk tlg ngn mana glp gelitany,alamt nanges suma la ni.

Alhmdllh allh tolong ttb anto pakcik ni ntk tlg ktorang,dia tolong lntskan kete.4 ke 5 lane jalan tu ktorang lntas,hbt tu xpenah lagi kt lntas jalan sebeso tu.akhrya pakck tu nak tolong anto kl cntrl..tggl cina tu ngn keta dia,sianla pulak,hrp Allah tolong weh Om.wah akhrya smpai pon Kl cntarl.xpenah rasa segembira ni p kl cntral..cpt2 msg mak kt kate da kat kl cntrl.ktorang bnti lu kat surau ntk tggu maghrb~

Lps mghrb suma rasany da slamat..mmg rasa nk gelak ble pk,rs htg budi klu pk 2 kali tp rasa malu klu pk 3 kali.nak gelak pasal kt mmg suka gelak(hai mmg pe’el ni yg plg ssh nk buang),rasa utang budi kat pakcik tu sal tolong(pakcik!smgo murah rzki dan dn dapat berkat kerja pakcik!) tapi rasa malu kat Allah pasal allah masih mudahkan ktorang..

Ye allah melihat,Dia tgk kot ktorang gelak2(kt la ni sbok gelakkn dayah nek sampan,nthla suma bnda kt gelak),Allah jgk melihat kot, kot2 ktorang lambtkn solat,Dia jgk tgk kot ktorang sabo x tyme tket ilang,Dia jgk tgk kot tyme dalam kete(lagila.. sahla Allah tau plan nekad tejon kete ninja kt tu wlopn plan tu xsmpt wat),lagi Allh tau kot kete akan rosak tp yg paling seganny Allh izinkn kete tu ntk rosak kat tmpat ade jgk kete len rosak..gler sgt malu

Jadi sbg nak tbos malu ni,harap2ny rejab kali ni kt akn wat yg lbh elok..nsb bek malm smalm (malm 1 rejab)ayh kt da pesan bace doa rejab..klu katekanlah kt terlupa dengr cakp ayh kt,huyo xtau mn nak ltk mk kat Allh,gler,haiwan pon tasbih hari2 kt?mak ai xtaula nak kate..jauh panggang dr api jauh lagi ikan dr kuali.
T nak stat blajo da kuantan..ade mission ni,da xnak merepek brangan nak tejon kete lagi.hahaha harap2 xperlula tnjk bakta terpndam ni hahah.ok! n_n


cerita Kami~ ^^

Kami ~

Hari 1st b4 keberangkatan kt0rang.

hahaha(weh kin kt da gelak dulu ni haha)hai sprti biaselah,cnfrm punya ktorang ni berboyon2 dulu mesej masok sblm bert0lak..well ktorang ni ramai bebenor berbakat nak jadi pemimpin,tula pasal..hahah saya shahira ismail spt biase lbh gemar jadi pgikot,companion la senang,just dah bg cadangan,xnak dengar, ok ikotla korang nak mana jgn brgadoh sudah.malam tu!hahah ayat penegasan lagi beb(hahaha semalamla senanya = 18jun) kt kua jap teman ayah kt bli makann ,xbwk pone ,tang! masok mesej skali gus daripda 2 bos kt dan sorang lagi ketua dari group len(sorang mantan,sorang the present master ^^) meh kt sebot nm korang (hahah bio popular sket korg) dayah n ekin.kt b4 tu da agak da bebudak ni mmg akan msg pya,dalam ati ‘hahah troskan usaha kengkawan’

ekin(makhloq plg seksi dialam sejagat hahah) mesej soh kt teman dia nek bas p ktm dari kelas bi dia,dayah(our new,presentIslamic leader^^) plak meseg kate ‘shro,ko jgn tdo,ak dalam lbh kurang kol 10 akn kol ko’,kt awl2 tu da gelak besa dah.hahah korang korang..fad plak meseg kate bla bla bla.kt,da agk bnda ni akn berlakujust mnunggu panggilan cnta dari dayah.kt da cnfrm da ni ,mesti nak ubah plan la ni.angkat2 ktorang cakap2..serius lama,dia kate ‘shiro..klu kte bla bla…akan jadi bla bla bla,ak rasa bek kte bek bla bla bla…’ alamk plan sangat lari ngn plan kt n ekin,mati!nak kena kol ekin lak ni nak ubah lagi.dalam ati ‘cuak beb’(hahaha kin poyo btol ayat kt weh padahal xcuak pon)

Ekin,disebalik keseksian dia,(hahahh ktw penoh perasaan kin)dia jg mrupakan seorang yg aaaamat teliti,time dayah soh btau ekin plan dia,kt da tau kin mesti akn Tanya itu ini, jadi sblm ekin tyn, bek kt Tanya dayah dulu.ok la,kt da bagi cadangn kt n ekin kat dayah,dayah sebolehny kate macamn dia nak kate.3 kali kt cadang(haha dayah awk prasan x?)ok r, kt bole ja atas alasan sian lak dayah nk kn berurusan ngn ketua grup lg satu 2(hahah kin,ap agkny rasa org yg xknl kte p baca ni?mesti dorang igt kte2 ni sekumpulan gr0up yakuza ek?hahaha)last ayat kt n dayah “o dayah,krany kt kn btau kin macamni macamni macamni ea?” dayah kate “ha ha =)”

Ok,kt tekan keypad,017(wah kt xigt weh kin haha),xla,kt mana tekan 017,kt cari jela nama ekin^^.ktpon kol.kt awal2 da gelak(klako dengr s0re kin) kt kate “weh ubah plan la weh” kt cite la dr a-z,penat nak tulis suma.kin agak angin,sket jela^^(wahahaha),nsb bek angn xnek kat pr0t,kang xpasal2 kembong plak,t kt kn wat ayat romantic lagi kat kin sbg pymb0h,da la xreti wat hahahahahah.kawan2 klu nak cure bg any pyakit kat ekin ni,watla ayat romantic,hahahah sah ttbe el0k^^,caya gitu ~ hahaha.kt p btau ekin ap yg dayah soh btau,aik pastu ekin palk soh btau dayah balik ap yg dia kate.amboi korang ni,dalam ati nak ja kt gigit pala korang 2.hahaha kt gelak,kt btau kin “korang bio betol,dayah kol kt soh btau ni kat awk,skang awk lak soh kt btau dayah ap yg awak kate,da macam talam 2 muka weh kt ni,awk cakapla sndr kin” time cakap2 ngn ekin pon dayah da msg tany ap kptsnnya,kt btau kin,ok kin kate bia dia j cakap ngn dayah,pastu ktpon kate ha bagoslah.dayah yg 2 kali mseg kt,kt xbalas,sbb kin kate dia nak urus jadi klu kt rep lagi discussionxkan habis..sori weh dayah.

Xtau kin setel ap ngn dayah,at last dia msg kate kte stick kat plan asal.krany plannya ialah kt p teman mahloq seksi tu p bli tiket.ber2 ja.sblm tu kin da msej malam sblmny mntak kt blanja ktm p balik,hahahahaha(kin,kt ktw tergt weh haha solok r kin )kononny ekin ni da kering sal asek kua j jmpa pacarnya.i lap u u lap me macam tu,hahaha.kt kate dalam meseg “3.6 ea kin?ha ok tapi p ja tau blk awk sndr tau” pastu kt da tdo,bgnny akak tu upanya rep soh kt bayokan p balik,kt bgn suboh gelak tros kt kate amboi org bg bts nk peha ea(hahaha),pastu kt rep la mseg kin ni kat fs dan tmbh “kuang asam lo,kt bg bets nak peha ea,hahaha ok kt blnja tapi klu hujan ja,klu hujan kt bayo p blik klu x p ja ea” ahaha padahal kt serius berlawak ja,nak bayokn tnp dia tau tp upanya time nak p btol2 hujan.hahaha wallaweh!masin tu.tp time tu kt lupa sal hujan ni,time da jmpa kin,kat tmpat dia xhjn plak,kin pon aneh dia kate bmasa hujan?time 2 kt lupa lagi,ttb dalam bas masa kin sebot hujan br terigt!hahaha kt 2 gelak besa.hahahah.ok2 kt blnja.time da sampai ktm kt blnja la kin,kin spt biase dialah blikan tket.kt tggu ja.da p jalan tggu tren,borak2 la.kin si kuang asam upany xbtau mak dia nak p bli tket.mak n kak dia pk dia kat kls bi lagi,blaja speaking gtu ya babe~(hahaha)hahah makcik, saya xbersalah, saya xajo mahloq seksi ni ntk kurang bercakap benar.hahahaha(kin gler,kt da sakit prot ni weh)

Dalam ktm kt0rang cte2 la sal shak suma la.ala spt biaselah kan,byk bnda nak cakap..da macam iklan hotlink “ad yang cakap byk” tu.haha itule kt0rang ^^.sampai2 ktorng p solat zuhor lu,kin lak b4 tu p toilet.hahaha solok dia p citer kat kt,dia btau musyi(watak musyi dsini ialah pacarny makhloq seksi ni ya kengkawan hahaha,ya gitu~(telo ind0n)) dia men simbah2 kat satu toilet ni pasal xde paip.hahahahaha gler kt xtahan tawa tyme kin cakap.kt tergt said tyme p sunway(hahaha),agkn said pon sama ni(hahaha sori said,nsb bek awk xbc,asek ngn fb ja,jemu kt fbook tu nth pape)

Pastu da solat kt pk nk bli tket,pastu p la nek tmpat bli tket ni,nek2 adoi duit xde p la trn blik kua duit.time 2 kt amat fakir sal b4 nak p kt kn marah ngn mak kt.wahaha kene tggl jadi xbrani nk mntak duit ^^.mak kt pon dalam kete diam ja(hahah marahle tu tau sangat^^)tp tyme nak kua kete nsb bek mak kt da tego da,sedih kot tgk kt wat muka kesian.hahaha

Da trn kat atm mechin,kua kard atm,alamak weh kt xigt password.alamk mcmna ni.kal0t p pk num,ktpon bedal jelah,men teka2 harap btl.kad masok,dia macam ok ja, kin kate “btol kot shiro num tu” kt dalam ati,hbt jgk memori ak ni.hahahah br nk tkn ttb dia kua blk,aik pasal ni weh kin?kt da gabra,nseb bek xmenggigil lagi.kin kate smbil mnjlnkn tgs penoh ketenangan(hahah) “cb masok blk” ha da msok,kt p bedal lagi number nth pape o dia proceed,alahai ttb kua balik..wei kt lupa password weh! Kt da isau,dalam ati “hahah ekin nmpk gaya gn duit awk la weh.hahah kt da gelak2 dalam ati kate kin sahle kalut klu ttb kn gn duit dia”haha.kt kate,”weh dok jap la,kt p tgk jap num dia” ha pastu da tau,dapat num bsn punya,ha kua le duit bsn..wah akhrnya!bank islam nth le sampai sudah kt xtau num dia ,tya mak kt mak kt pon lupa,sedekah kat bank alamt dia ni.

Nek atas,bli tket.aik kerek(ayat popular baqi,kuang asm awk kate kt kerek baqi)pulak kakak tu.okla trigat ayh kt kate klu orang poyo kt balas ngn xpoyo bio dia terasa,alang2 ikot kate st nurhaliza “budi bahasa budaya kita~~- part ending^^)hahaha kin kt ttb termenyanyi lak weh,hahah tu ja lirik kt igt haha.tyme da tny, ad palk laki kat blakng ni mnympok kt tny kakak ni, dia kata “ala bla bla,xkan k0pok lekor kot” dalam ati “aik lbh2 lak laki ni,org xtya dia dia plak jawab,jwb nak perli lak tu kt sekeh skali kang nangis” pastu dia tya “adik nk p ble” kt jwb nxt wik (xpndg pon muka dia sbb tgh thn sab0).sori la bang,pakcik,datok,pak ke ap lah,bkn nk sombong tp len kali org xtya buat xtau la.maap ye ad jodoh jmp sy mntk maap wahahahah.

Time da bayo kt jaln ngn kin,aik laki tu ikot lagi,dia tya student mana.kin p jawab uum,ha dia tya kt ktpon cakap uum(hahahah sori uum,tm kaseh sbb kasi pnjm nm^^) dia sbok cakap itu ni,siap tujk kad lagi.nth mcmn kin kate ap ,laki tu pon nak kejo bas agkny dia p.lps dia p kt kate kat kin”weh nxt time org xkenal ckp jgn pndg mata weh kang skali kn cekop t”emm.. ni kot pmbawakn keseksian kin ni..hai saya malasla nak jalan ngn orang seksi ni.hahaha nyawaku dalam bahaya hahahah nnt saya xsempat nak nikah ni.saya ni pakwa pon xde,blajo pon blm habis,kusus kawen pon blom p,maseh terlalu muda ntk mmbahayakn diri hahahahahaha(guling2).lps tu ktorang p makan.kin p bli nasi ayam kt ble milk shake ja t makn kat umah sal mak kt da pesan.ni ha gambor kin kt tgkap syp2 =p

(ekin tyme makan nasik yg masih penoh ^^)

(ekin kehausan^^)

(ekin yang da prasan aksi sdg drakamkan hahah)

Lps da makn ktorang jalan2,kin nak tgk slendang.ktorang pon p la.kt plih slndang ngn kin.siap demo lagi kat situ.hahaha.nsb bek kakak tu bek ek kin?pas da tnjk kin btau dia nak kale htm..adeker dia plh htm kotak2,adoi xdo tastela bdk ni,hahaha igt nak wat ken plekat ke weh.haha,ad plak satu g dia p plh htm stripe hijau,adoi kin ni,kn tmbah power kat lense ni.hahahaha,akhrny kte 2 jmpa slendg yg comel..kin pon bli.pastu kt0rang pusing2 kin nak bli skrt plak.hahahah glo kin soping sakan kat kl cntral,hahaha mcm xde tmpat len weh.hahah,akhrya kin bli skrit..wah gler bertmbh seksi la akak ni.hahaha kt da dapat bygkn kin paki suma ni,rasa mcam lawa kot,dia kata nak jmpa musyi pakai.hahah musyi,jgn tergoda ea.hahahah kin kt rasa t korang kua kn bwak dayah ler,pantau aktivis korang.hahaha.kt xnak terlibat kin,hahahah saya da nasihatin..ya buk hati2 ya kuar.hahaha

Akhrny ktorang balik.dalam ktm kt0rang berdiri,da kat stesen mn nth br dapat seat.bgs port tu.kt kate kat kin nnt nak tulis pasal hr ni kat blog.dayah msg kata kat mane sume,hahaha kt n kin ade plan besa kat dayah.hahahaah sori dayah.t ler kte jmpa la br kt confess ea.da kol 5,kin kol akak dia kate katne,kak dia da nek klas da cr kin yg lesap dr klas.hahah kantoi.kt lak kol shqq mntk tlg amek.shqq datang,kt kate weh skodeng adk kt,dia da besa..(hahahah kuang asm pya kakak soh 0rg skodeng adeq)akhrya smpila mamat tu.bkk radio kuat2 dalam kete kt,amboi,bkn men,pening kt lagu rock pape nth dia pasang.

Da smpai umah,kt msg kin.diapon sama.hahah smpat lagi dia kate “shqq bole thnla “hahahaha kin! jgn kcu adq kt,awk mate kranjang ea?tidakkkkkkkkakkkkkkkk!!!!hahaha kt soh skodeng jap je padahal.hahahahaha.

K la,tu ksah kami semua~

T da jmpa dorang kt tulis lagi.hahahaha

(^^)

asal aku..oo mcmni rupanyer

ketenTuan vs keInginAn ~ wa nice battle ^^

pejam celik tada da nak kena masok kuantan..malas nk sebotla betapa patahny hatiku nak tgglkn umah dan daporku sekalian..klu stat cite kepatahan hati ni mulala rasa nak gigit ja buku kuat2.

Senany ap yg kt nak cakap betapa allah da rancangkan sma bnda..btol..

Kt,wo,jo,aku,gua,saya,ana( dan pekataan seumpamany^^) Shahira ismail sentiase dberikan 2 pilihan dalam hidop,especially klu bnda yg kt wat tu melibatkn kedua ibu bapa kt..iaitu apbl kt kat tgh2 smpang, kt kate ap2 pon kptsn bio yg terbek kat mak ayh kt.pasal kt,tolak tepi..

Allah kate dalam ayat kursi “yaklamu ma baini aididihim wama halfahum” nmpak biase kan,sal korang suma insyaalh da hafal ayat ni..dalam ayat yang len Allah kate “ indallahi mafatihul ghaib” ade gak “innaalllah yaklamu mafis sudur”, “innanhu huas samiul alim” innaallah..innallah dan seterusnya.ap makksodny kat sini?maknany Allah da tau suma bnda,mn yg kat luar,blakng,tersembunyi ,nyata aptah lagi xkan lari tnpa Allah tahu,Cuma kte ja sebagai manusia xtau

B4 decide nk btol2 masok cfs,kt dapat usim.huyo usim vs uia.xpe..uia surat smpai lu,ayah kt kate “p uia la long,matrx(kmj tangkak)xpayah p” ok kt kate.bersiap p uia,p la taaruf wik seminggu..harisabtu(kot,klu xslp) mak ayah dan adek2 datang,gilertupon nanges..wallaweh dekat ja pon.hahaha(cacat ble igt balik),ayah kt kate pas bawak kt makan suma“along surat usim dapat,along nak p sana x” kt kate terpulang la,along ikot ja..lepas da diskus,mak ayh kt decide hantar kt kat usim atas alasan dekat,praktikal pon kat hosp ampang kl..ok pindah usim..

time bebudak uia len br lepak2 hbs taarup,kt kalut2 kmas barang blik tros p nilai(usim)..ok hdop dtroskan kat usim..hahah lagi lawak.kt xtahan kat usim,sbb klas time tu da lama stat.kt kn catch up,malam tu tgh stadi bio(gler pening sal xmasok klas) ayah kt kol,dia Tanya “along ok x” hahah kt tpu kate ok la cm kn stadi lebih..perbualan dtroskn,nmpak ayh kt saja2 wat lawak nak cheerkan kt balik(ayh kt mmg sk wat lawak,suka senyom,dan sk smpan sedih sndr kat blakng senyuman dia-chewah,kt nak jadikan nindo kt la skang) dalam ati kt pk mayb ayh kt tau kot,pastu turn mak kt lak ckap.pas da borak2, adek kt meseg.dalam kol 1 lbh,xtau bdk tu xtdo wat pa,dia maseg,ala adek badek cakap straight j,kt cite la kt peningla,gilala nak kejo balik da bla bla..dia kate “relekla long jap j”.ktpon kate ok.sokny hari slasa kt p klas macam biase..bla bla bla,malam tu mak ayh kt kol..”along sok kte masok uia blk”huyo!kt dalam ati kate “syok!” tp ehem2 cover beb,wat2 terkejot smbil dalam ati jgnla mama tuko kptsn ni.mak ayah kt kate “xpela along balikla mama tau along xsuka kat usim”btol2 mak kt,myb dia da dapat detect aura xsyok kt kot xpon myb adek kt jalankn pranan dia sbg detektv slamatkan along dia.hahah lupa nak tya dia.

Hari rabu..igt lagi,kwn kt elina n wan (2 dua rumet kt) kol btau result ept n fardu ain,tyme 2 kt otw nak blk uia blik..hahaha dorang xtau tu.malam b4ny kt cpt2 pek baju nak cabot.(sampai skang pon kt mmg laju bab pack bju cabot blk ni^^)ok selamt tggl usim~

cayalah..penjenayah university~

Blk uia,mak ai gempk terkejot suma kt blk.p klas tersermpak sana sini suma tya “aik,ko bkn da p usim ka syiro?”hahaha.mmg syok wat orang terkejot

Kalini,uia vs mansora..kali ni lagi isu parah sal kt invovekan kt pya kpntgn..Arab..hu..mmg terign skali nak blajo..krana arab,kt nak masok skul agama, krana arab,kt paling bising kat klas arab tny itu ini, krana arab kt wat SMA dgn gmbr skali,krana arb kt trgn gak nak amik STAM(mlgny kn blajo kat skul jd kt tolak,sbb kt xsk p skul..hahah skuls rule’s breaker~)ayah kt tya kt nak p x.tp tyme tu kt kat uia tgh nak mid jd kt xpk no,kt kate “along serah bulat2 kat mama babah” ayah kt kasi, mak kt pon kasi-akrnya(mak kt pas da dpujok ayah kt),drg btau kt.kt kate ok ja,xamk brt no pasal nk final pulak.jadiny pas final br kt pk leklok,ok la p j la,arab tu!bla lagi kt nak blaja cakap arab.ok decision mmg p.last day sem2,kt agkot2 brg,kwn2 tolong..last2 ayah kt terbkk citer kate bln9 kt p.alamk kantoi,kt da la xcter kat sapa2,hanya yg tertntu ja tau.blk tu suma msg..adoi kn marah trok..haha ok2 kt salah

tinggal kenangan^^

Ok kt nak p..btl2 nak p,arb ni beb,buat pertama kaliny kt wat kptsn ada seltkn kpntgn kt,kt kata “o mcmni upany wat kptsn sndr,haha rasa dewasa ^^”mak kt xbyk no cmpor tgn sbb dia mmg dr awl xbg p,macam paksarela la ni.

Satu hari pas mak kt wat dhuha,mak kt pggl “along,xpayah p” hu..kt br smgt nak blajo arb(actually lbh dari nak blajo medicine)..sedihny..kt xtya lbh,kt da knl mak kt,nada dia pon hr tu agk len..kt just kua dr blk,xcakap ap.ceh downla kunon ^^.mmg sblm ni kt0rang da byk gak argue sal bnda ni ,cm kt masih pertahankn arb dengn alas an kt kate kat mak kt “ma please kalini bio along wat arab,along xkesah jauh tapi biokan along p”tp nmpk gaya theres no hope.ktpon dapat rasa mak kt btl xbg p.ok la.mengalah..

Dalam pross nak mndecide ni byk kwn yg tolong.antara yg byk berjasa kak azi,kak dhabit..byk dorang tolong,penat kt nak tulis..oh lupa kawan kt ikhsan pon sama.

Isu dbangkitkn:

Uia=doctor power,arab xd

Mansora=biase2 j(dorang yag kate ea,dorang kata sal ipta lagi tough),arab dapat

Personally,kt lbh prefer dktr xpwr tp ad arab(kwn kt ni kate jgn korbankn medicine demi arb,hu tersedak kt dengr)

Xp kptsan da pon dbuat,ntk dorang 3org ni,kt xtau nak balas pe cm kt doakn korang Berjaya.kakdhabitn kak azi sapa buli btau meh kt sekeh.ikhsan..hahah awk da tau ap kt nk ckp.pntla kt tls byk kali^^

Nilah ketentuan Allah.allah kata “wamakaruu wa makarallah..waaalhu khairul makirin” =)

Kte rncangla parat mn pon,t pape yg dah Allah rncg xde sapa bole lawan

Kpd kawan2 klu2 sedang or akn alami situasi macam kt (tp bkn situasi lari U sana U sini,haha tu cnth xbek) igtla,dalam2 kte wat kptsn sentiasa tau mana priority kte.bg kt ,priority kt slalu kat mak ayh kt,dan stp kali klu kt wat demi drg insyallh Allah mst tolong(Allah tu,pertolongn Dia sapa bole lawan?cakap sket^^)dan ble pk2 blk hahah nmpkny spnjg 20 thn ni,kt blm g wat kptsn sendr^^..time p uia suma terkejot,lbh terkjt dr tyme kt masok usim ..ad kawan ni btau “xde pendirianla ko,ikot j p sana sini” hu mula2 dgr panas sket tlinga.xpe^^, klu dia rasa org yg wat suma bnda ikot cakap mak ayah,xtau diri nak ap, ialahorang xde pendirian,ok babe~ kt rela dic0p org xde pendirian.n im goin to b proud of that.sangat berbangga n_n

K kengkawan,igt ea klu2 bnda yang kte rncang tu xmnjadi pasti ade sbb.jgn down,jgn pts asa..mmg xdinafi down pon( kt lagila sdh),cm igtla Allah kan tau ap kte wat,niatkn krana mak ayh yg tlh lhrkan kte n besokan kt,t susah kte bole brtawasul kat Allah

Ha lagi satu,klu2 impian kte atu doa kte xdmakbolkan..jgn plak sangka brk kat Allah.kt ni lagi la gle2 doa nak blajo arb.allah kate “ud’uuni astabij lakom”..^^ tp allah xkate “uduuni akbil lakom” (doalah pdku nscaya ak trma) o len2 ayatla yg seumpama =)..astajib= I shall respond ^^ and respond is not grant ^^..hebatkan aq?(tula kt nak sgt blajo arab)

Oklah ni just nak pujuk dr sendr ja..cm nak btau kawan2 dalam apa ape pon mak ayah utamakn ok?biasela ktpon kkdg ad j marah,cm msg2 improve dr la.. =)

Ksmpulan cite hr ni murid2(wahahahah-cacat)

1-Allah maha tau,apa pon^^

2-barakah tu ade kat mak ayh

3-tm kaseh kak azi,kak dhabit,ikhsan,pasu time kaseh

4-kt mmg sayangkuarge kt~ ha syg arb jgk

kuarge kami~

ni pemangkin,booster dam pmbakar semangat ^^

pencari cinta sejati(hahah byk pya cnta sejati)pejuang mak ayah..haha br gmpak^^

ni rakan seperjuangan ^^ lagi sorang rakan sperjuangan ^^


another old stories~

sayonara~ eh kuase 2 punya sayonara ^^

Mkan di laksa shack~

Spt biase..bila da reramai berkompol,bykla bnda nak dborakny..position ktorang.,saling ngadap mengadap..1st row..dari kiri kt,ekin,dayah n said.2nd row..kt faiz n trah..

Nk order,spt biase kt da tau kt nak makn ap..budak ber5 dok pk..abang laksa da nek pening layan ktorag..tme abg tu p,faiz n ekin sempat lagi skodeng kate abang tu upa zizan raja lawak..hahah..dalam ati “hahah sempat ea korang dok tropong abg tu upa sapa?”abang tu sampai,turn kt lak tgk,xde upa pon.tgk jap je,kang abang tu nmpk lak kt tgk dia.weh kin..hahahahah kt jaga pandangan weh..t dapat suami soleh..wahahaha(cuma kat uia ja kt skodeng dak engn..tu pon bla da penat baca buku..tme x penat bc buku kt mnjaga,menundok serta memelihara maruah mata saya-wahahahah ayat cacat) adoi penat kt ktw..

Turn amek gambo..atira amek gambo siap pegang fork n spoon lagi..siap cacakkan lagi tu..hahah kt ltk gmbo kat fs ,kin bukan men kata tra nak jadi kassim slamat..wahahah.. “tra kin mgmpat awk..kt x..kt cm tlg gelakkan bg phakawak ja” hahaha(alamk da tergelak lagi)

(kassim slamat version millennium^^)

Siap makan,meja tunggang langgang..(hanya tmpat kt ja,kt tlg abg laksa lap)..adoi xde gmbo nak letak sbg bukti kerakusan korang suma makan..hahah

Tra kate, “nak p jj” ok jom kt0rang ikot ja..on the way nak p jj kin k0mpl0t ngn faiz(cis xbtau kt (mn smiley marah?xtau nak lukis) ntk bli hadiah kat suami terCINTA..hahah besday laki tu kot.kin mncari brg2,faiz n tra xpasan p mana,kt dayah said bergmbo..(mest cina tu plek,dok brgmbo ja keja ek?)kin beli kotak kot kat laki dia..kt nmpak adiah fathers day..kt pggl tra(dia anak ayah tu ^^) “trah2,fathers day weh” dia dok senyum ja..sementara 2,kin menkorbankan duit dia demi cinta sejati kat akak cashier 2(wahahahah)

Meh nyanyi sket(lagu ni konfem awk tau kin..hahah)

“deeemi cinta yang suci,ku rela korbankan peng0rbanan diri”

Hahah tu ja lirik kt tau..tp rasa macam aneh lak lirik dia.

Perjalann dtroskn..tra sgt laju bergerak bebas dhadapan..kt kat blakng byk no distraction..suma tmpat nk berenti,mn mulut dari tadi cakap je..

Jap..kt lupa(weh mcmn tra bole ilang ea?)xtau mcmn kt0rg berpecah lagi,kali ni kt faiz n ekin,said ngn tra n dayah..jd ap berlaku kat tra said n dyah kt xtau.kin p sggh bli kad plk..wahahahahaah kin,byk btl nk melabor ni demi cnta sejati..hahaha..xlarat nk nyanyi lagi,kt nyanyi xsedap..kt soh kin bli kad gambo laki sexy ntk smpanan ekin bio mnjadi ilham kat kin dikala kesepian..hahaha.xtau kin jmpa x kad tu,kt p bli kad ntk ayh kt..ade “projek X” ngn adek2 sket t..

Tme lalu kat jj,ade promoter ni..dia dok promot barang2 mekap..kin paki mascara tu..hahah dia siap beli pengilat kuku..hahah kt sakat bdk ni “kin nak berlawa ngn laki dia t ni” haha.ni ha bukti

(p/s:kin,time awk dok ber’maskara’ kt sibok pandang cina ni..lawa

ea dia ^^)

(dayah,tra said:huyo..lawa tu kin pas mekap,I tergoda gitu ^^,jntg I dup2

gtu..wahahahah)

da nak kol 5..asar plak..kt kol said ke dayah lupa,dia btau tra sume g solat lu..ok kt0rang lak p surau..otw..kin bercerita tntang pglaman dia mngorat sejuta lelaki..hahahaha(gurauja ni)..faiz lak sebgai advisor bertauliah ekin,kt sbg pendgr,pen0nton n peng’kata’ ooo..ish..o ya ker..weh mn tau..dan byak lagi soklan yg nth pape..hahahaha

da la..da pnt kt nak balk..wa mak kt sian dok umah..ktorg jmp kat ne nth..lupa.orang ramai..kt plok tgn said(spt biasa yg kt wat),dayah n tra leading kat dpn,kt n said then kin n faiz..said jalan laju,sbb kt plok tgn dia jd kn follow up gak r.toleh blakng dak be2(kin n faiz) ad kat escalator..kt jrt ,bdk 2 xdengor..ktorang expect dorang ikot ktorg.trah n dayah smkn laju,jd same goes to said..kt lak yg melekat kat tgn said pon ikot laju..adoi bas! “Cro cpt,bas da sampai”..kt kate “ye” said Tanya “weh ko ad duit x”smbil dia otw kuokan duit dia..kt kate “weh said bayokn lu,dalam bas kt bayo”..jap2..said!kt da bayo blom ek?ha tidak!weh kt rasa kt xbayola hr tu..wah,wei t kua tgk wayang mntk ea(p/s:kin t igtkn kt tau)

jeng jeng jeng(cewah saspen ni) bdk ber2 xde..aik mn p?dayah slaku ketua riso..kol ekin,said kol faiz(atau sapa kol sapa kt lupa)trah..steady..pone keep ringing..kt assume ayah dia kot yg k0l(cewah trah..gaya awk tyme tu xubah mem beso weh..hahah hpone asik byi ja)Athirah..(mem beso^^)tgh kalut sbb ayh dia da lama tggu..sian pakcik baharuddin.. “pkcik mintak maap lama tggu”..meanwhile cek akak 2 tu nth sesat mn..kt da penat nak jadi wonderpets da ni..chakura da hbs time tu…adoi bas da gerak..sayonara weh..gudbye..hahah.dayah muka undefined..(xdapat kt nak tapsir) athirah pndg cemin mybe dok pk “adoi ayah da lama tunggu”..said..kt lupa nak pndg,kt..haha dok sbok observe glagat dorang..

bli tiket ktm..said tlg bli..time tggu ktm,drg borak sak plkn..tra tya plkn kt..kt “ kate weh kt xp..dorang diam ja tra..=)”da penat no,kt cangkong kat situ..dalam ati “borakla korang,kt da penat ni..”ktm lmbt la plk.dr jaoh nmpk 2 orang yg sesat tu..hahaha.kt berdr pggl drg..haha cis wat xlayan.marahla kunun..haha.tp xlame,saspen ja dak tu..ktm da smpi..kt plok said,tra sblh kt,dayah kin faiz berdikari sendiri(hahah lawakla ayt kt)orang ramai no time tu..tp naseb bek kt dok ngn said.rasa slamt.haha atirah mybe rasa terancam p gengam lengan kt kuat2..(sbg ninja,kte perlulah mncari tmpat ntk berlndg ye x tira?^^)

stesen demi stesen ketapi berenti..tra kua lu..ktorg salam..kt salam tgn dia dgn harapan dalam ati “weh trah harap2 kte jmpa lagi nnt..”smpt gak cakap kat Allah, tlg jaga kawanku sorang ni)..turn said lak p..sedih.kt xsempt nk plok said (slaluny plok dia) sal ramai sgt org..xmuat nk plok..just salam jgk..cm cakap “bye said..”kt pndg said smpi dia hlg.turn dayah lak..dayah kt kul sket sal kt da plan akn jmpa dia lagi..jadi sedihya kt postpone last meetg kt0rang.last2 tggl kt faiz n ekin..suma trn kat klang..salam faiz..cis xmympat2 mak dia da sampai..tggl kin n kt..dok jap kat kusi..kt kate “weh kin,kte kawan sampi ble2 tau!”hahah kin tnpa xde prasaan berkata “haha awak ni shro ttb wat cite sedih nape?”hahah dush kn duku skali.hahaha.last2 kakak dia smpi..kt salam n berpsah..

nilah kehidupan..kte berjmpa,last2 akn berpisah..time berpsah ngn budak2 tu(cewah mcm matang no kt ni padahal kt palg x btol) btl2 harap kt0rang akan kekal.weh korang,kte kn makesure kawan sampai tua..sal korang kan sume kata nk tgk laki kt.hahahah mana tau dapat org arab ke jgn nages gigit tiang lampu ek..hahahah,trah t kt bawak orang arab mesir satu,nak join x?bole kt bwk xtra.hahaha(gurau weh bkn sbb tu..)sebabye kt da kenal korang sume..lama kawan ngn dorang ni..masalah dorang msalah kt gak..tp nsb bek 2 orang da ade tmpt bergantong(ehem2, weh korang paham x sapa ni)..kurang sket beban kt nak tanggung “anak2” sekalian(wahahahah ni la daulat jadi along)..kat uia ade jgk bbrp org yg kt amek berat mcmn kt risokn korang..jap kra..ad la dalm 3 orang.tp blog ni mmg kt tuju khas kat korang..atirah,weh, harap t kte btl2 jmpa lagi..kali ni maybe kt da x geleng2 pala sambil katekan tidakkkk kot..^^

k la kengkawan ,kt rasa kt da nak ttpkn blog ni..kt klu da msok kuantan sahla xde masa,korang tau kan kt bkn sk dok dpn laptop lelama,bek la kt memasak,kms umah xpon lbh bek ce komik.ktpon ade pojek nk wat ngn adek2 kt ni,da xbole nk tnjk bakat dalam era penulisan..hhahah.kin,jgn nanges ea?hahahahaha.

oklah xkra mana kt p,kt xkn lupakn korang sume..said!igt tu.d0rg yg len ok ja..ade prob msg ja kt,sentiasa on ntk korang..(jgk on ntk kawan uia kt yg kt amek berat)kte berjaya sesame..said:igt, engineering tu bagos..dont have 2 feel inferior kat sapa2 pon..igt tu,awk rs inferior lagi kt cekik awk idop2.ekin:sexy n mantap spt slalu..account wat leklok,wa kt tu beyond my xperties..xdapat nak tlg..dayah:chem…acece..troskn usaha kawan..!jd ckgu yg bekerja kran Allah n bgsa,1 of da noblest job kt rasa..faizah n athrah:mak ai..korang mmg pandai dari dulu..faiz,jadi doctor lawa,pergh tergugat saya..hahah.trah:anak ayah..sentisa banggakan ayah dia,xperlu kt cakap papa lagi ^^

ok kengkawan..^^ salam weh!

p/s:kin jgn nanges ea?haha kt tau kt bek..hahah(xdela,weh kt maksodkn ap kt cakap)

tm kaseh sbb jd kawan kt n_n

(ap pandang2,jgn buli kawan saya ye..saya yakuza tau!huh (mati mak kt marah..ahah)

-penulis alaf 22-

~SHAHIRA ISMAIL~^^

semangat setia kawan..’kami hero ekin’ n projek Shiro Said =)

semangat setia kawan..’kami hero ekin’ n projek Shiro Said =)