Friday, December 31, 2010

aku tak nak jadi melayu!(haha)

Mana erti melayu itu?

Ayah aku pernah cakap klu islam itu allah turunkan pada orang melayu,tak tau ap akan jadi kat islam itu..nampak sadis kan ayat pernyataan itu?
Hari ni tiada niat aku nak membicarakan tentang perjuangan islam dan orang melayu kerana sangat aku tau aku bukanlah orang selayaknya nak membincangkan isu yang aku rasa sangt advance dan tinggi macamni Cuma hari cukup bagi aku sekadar nak cakap mana identity melayu itu.

Perjalanan hampir 10 hari mengikuti rombongan grup ak kali ni da cukup ntk membuktikn hipotesis “typical malay” aku ni adelah betol.berbanding journey2 aku terdahulu,journey kali ni lebih memberi kesan kepada aku kerana buat pertama kalinya kami bergerak as a group..group aku kali ni seramai 37 orang.sangat ramai dan ini bermakna dengn erti kata len nya, byk gelagat manusia dapat aku lihat.seronok kan?
Ya aku suka melihat gelagat manusia ^^

Ap yang aku nak cakap hari ni?
Soal permandangan?
Subhanalllah tak perlu nak argue memang cantek dan i.allah mgkn lenkali aku akn huraikn betapa besarnya nikmat melihat dengn hati itu.
Soal kemajuan Negara?soal assimilation dan adaptation Negara laen punya teknologi,kanapa tak di assimilasikan di Negara kita?itu ka yang aku nak cakap?
isu pelancongan ,government punya work dalam memperkenalkan Malaysia kat luar yang sepatotnya bole digerakkan,kenapa tak digerakkn?ini ke?
teknologi laen,knapa kte tak try adapt,tak try tru sedangkan Malaysia ade potential?
ayat ayah aku “ menteri ni bayak je jalan 2 ngara laen tapi sayang,kebayakkan pejam mata ntk tgk mana yang ptot wat kat Negara kte,sebab ape?damn!corruption”

haha nak cakap isu ni ak maseh perlukan  masa dan observation  yg dalam dan teliti walaupon aku mmg setuju 200% ngn ayah aku.dan kerana ini jgak aku kesal dan aku terpkr kalula aku jadi menteri yang of kos slalu p sini sana what would i do?(hahah ini ialah ayat poyo sal ni cita2 yang tak mungkin aku nak jadi!huh)

ok serius2 back to main topic.

ok, kesemua isu2 diatas secara jujurny memang sekali ingn aku huraikan dengn lbh terperinci kerana memang aku rasa kte semua maseh boleh improvekan Negara kte.tapi malangnya aku rasa aku ade hal yang lbh serius hndak dbncangkan disini.

Bukan tentang kemajuan,bukan tentang ekonomi apetah lagi politik tapi adelah satu isu yang sangt crucial iaitu identity kte semua.ayat lain ape “melayu” itu sebenarnya.
klu kte berbicara tentang melayu itu ape agknya impression orang?tak perlu kte tgk jauh jauh,klu di Malaysia rasanya orang selalu kaitkkan orang melayu itu dengn islam.anda setuju?
walupon sebenarnya jasa melayu terhadap islam itu tidaklah sebesar mana tapi orang akan berasa lbh dekat ntk kaitkan melayu dengn islam.allahu a’lam aku tak tau kenapa tapi mgkn kerana majo Malaysian is malay and majo malay is muslim then people try to look malay and islam as 1 entity,malay is muslim and muslim is malay.nampk macm take things for granted ye tak?

Walau ap pon itu di malaysia.dan rasa takotla anda semua kerana kte semua tak diketahui di luar sana!
klu kte beranjak jauh sedikt,cukup di asia tenggara dulu,cnth di Vietnam sahaja,tak pon di Myanmar, Laos,tempat2 itu tak tau pon ape itu malay itu.tak payah wat malu diri sendiri nak try tya ‘do u know what malay is’ sebab ak rasa dorang tak penah dengar pon malay tu ap.

Ok tak cukup bukti?

Kte try gerakkn globe jauh sket.aku nak bawak korang jelajah jauh sket
Jom kte  up p korea.tempat yang jadi kegilaan remaja remaja sekarang.di korea pon bangga btol aku nak cakap tak de sapa tau melayu tu ap.haha ini membuatkan aku terpikir bangsa kte semua ni seolah olah macam invisible.semua orang pon tak tau.isolated sangat ke kte semua ni?haha
Perkara yang sama berlaku lagi sekali kali ni.walaupon memang aku da jangka jawapan nya,memang sengaja aku bermain tarek tali dengn diri sendiri dengn harapan maybe kunjugan kali ni ,jawapan yang aku expect mgkn berubah.malagnya tidak.dan aku sememangnya btol.no one knows what malay is!

Jadi ap tujuan ak menulis kali ni?

Aku menulis kerana aku terpikir mana identity kte semua.atau ap identity kte semua ni?
Kamu tu ape?saya ni ape?

Sepanjang pengalaman aku,yang membuatkan orang kenal kte semua adelah kerana adenya satu nama yang kte pegang.
satu pegangan yang patot kt banggakan.
Iaitu ap?
Iaitu islam.
Iaitu adelah Satu cop pengenalan yang klu aku,anda dan kamu2 semua bawak dan pamerkan dengn betol, orang sekitar kamu akn tau identity kamu.tak perlu nyatakn,tak perlu di declarekan,people will know that u’re muslim!kagumkan?satu kad pegenalan yang dapat pengiktirafan world wide.

Tapi malangnya aku terpukul dengn kata2 dr Mahathir.

                 “MELAYU MUDAH LUPA”

Haha ya betol dr Mahathir saya pon rasa melayu mudah lupa..mudah lupa dengn ape yang dia ade,mudah leka dengn kesenangan,mudah hilang pegangan mudah lupa dengn tanggungjawab.
ye isu melayu mudah lupa memang la luas.klu kt tgk keadaan Negara kte sekarang pon,senangnya melayu lupa segalanya.perlu ke aku bangkitkan kat sini?

Tiade niat aku nak bangkitkan isu racial disini,tapi ape yang nk ak bawak ialah supaya kt semua sedar yang kalu kte berbangga dengn nama melayu itu, percayalah kamu tidak kemana.

Ya,aku sendr berasa hairan,aku ingn quote kembali ayat aku.kalu betola majo of Malaysian is malay howcome orang tak tau malay tu ape.plek kan?kte tolak tepi Chinese and Indian,p mana at least people would definitely know they’re Indian n chinese.for sure!

So apa naseb kte nanti?ap naseb tanah melayu. Em agaknya keputusan tukar nama tanah melayu kepada Malaysia ni satu tndakan yang salah.haha kalu kte maintain tanah melayu aka “malay land” mgkn orang akan start pandang kat satu bangsa atau puak or tak kesah la ape kamu2 semua nak regard malay ni sebagai ape.haha ye tak?kalu la bole ubah sejarah.haha

Ok Nampak tak significancenya disitu?

Sepanjang perjalanan,aku perhatikan seorang pon tidak mencermnkn kehidupn islam.gaya hdup,makan minum,percakapan,pergaulan,solat apetah lagi, sedikit pon tdak mencermnkan identity muslim kte.

itu paling meyedihkan aku.sgt sedih..
aku baek?haha pasti yang mengenali aku pengsan bace ayat pertanyaan aku tadi.ye serius aku tidakla baek bahkan bole ak declarekan dri ak sesangt jahat tapi aku berasa rendah,ak berasa sgt hina dapat melihat keagunganya dan masa yang sama melihat kelalaian aku dan mereka disekeliling aku.tidak cukup dengan kerisauan aku melihat naseb bangsa yang ternyata tidak dikenali ,tambah pula dengan kte semakin hilang satu satunya kad pengenalan yang kte ade iaitu islam.dan aku terpikir,klu orang sudah mula tak pandang kte sebagai muslim ap orang luar nak panggil satu bangsa yang kecil ni?

Aku quote ayat owner jade factory hari tu

“i dunno what race are u,u lookd fairer than Indian but darker than Chinese” (dia cakap sambil ketawa dan aku sangt terkejot melihat ahli2 grup aku turut ketawa.adekah ini satu lawak atau pujian?dan kali ni plak aku rasa nak ketawa.haha melayu melayu..)

Jadi ap pengajaran disini?

Berbanggalah kte semua denagn islam.dan pengiktirafan yang dapat ntk dilahirkn dalam islam ni hendaklah kte jaga dan pelihara elok2,kerana ape?we’re nothing without islam.percayalah.




(ak pandang langit disana sama saja dgn langit dsini,tapi sapa pernah terpikir mcmnn allh jadikn begitu jauh beza sekali cuaca antara kedua.ak terpikir mgkn inilah mksd allah apbl Dia berkata "ak jadikan nikmat dan cptaan lagt dan bumi ntk siapa yang mahu berpkir" dan ak terpkr adekah ak termasuk dalam golongan itu?jawapanny ak msh perlu byk muhasabah kerana ak adelah antara kalangan yang melihat nikmatnya buta2.trokkan?..

Saturday, December 11, 2010

is google GOD, babe??

Rasa macam nak gelak guling guling bila baca benda ni.. “pak haji google pak aji google”..
Bila 1st tyme dengar prof (nama unknown ) start bagi gelaran google ni sebagai pak aji google tak pulak saya sangka rupanya orang da “upgrade” kan google ni sebagai agama kat luar sana.

Tak percaya?

Huuuuuuuuu..plek bin ajaib,ajaib bin plek or ape2 la term yang bole tnjukn betapa plek nya saya bile orang da stat anggap “GOOGLE” ni one of the types of beliefs  yang ade kat bumi ni.
Em yang paling tak percaya lagi bila dorang da stat regard  “google” sebagai GOD aka tuhan.
memang tak logic kan?(monolog:geleng2 pale sambil tersenyum sendiri, menahan ketawa haha)

Tau ape reasons dorang?

Sila baca:

We at the Church of Google believe the search engine Google is the closest humankind has ever come to directly experiencing an actual God (as typically defined). We believe there is much more evidence in favour of Google's divinity than there is for the divinity of other more traditional gods.
We reject supernatural gods on the notion they are not scientifically provable. Thus, Googlists believe Google should rightfully be given the title of "God", as She exhibits a great many of the characteristics traditionally associated with such Deities in a scientifically provable manner.

menarik kan?
kat bawah ni saya statekan 9 bukti mereka kenapa mereka kata google ini adelah tuhan
jom tegok


» PROOF #1
Google is the closest thing to an Omniscient (all-knowing) entity in existence, which can be scientifically verified. 
She indexes over 9.5 billion WebPages, which is more than any other search engine on the web today. 
Not only is Google the closest known entity to being Omniscient, but She also sorts through this vast amount of knowledge using Her patented PageRank technology, organizing said data and making it easily accessible to us mere mortals.


» PROOF #2
Google is everywhere at once (Omnipresent).
Google is virtually everywhere on earth at the same time. 
Billions of indexed WebPages hosted from every corner of the earth. With the proliferation of Wi-Fi networks, one will eventually be able to access Google from anywhere on earth, truly making Her an omnipresent entity


» PROOF #3
Google answers prayers. 
One can pray to Google by doing a search for whatever question or problem is plaguing them. As an example, you can quickly find information on alternative cancer treatments, ways to improve your health, new and innovative medical discoveries and generally anything that resembles a typical prayer. Ask Google and She will show you the way, but showing you is all She can do, for you must help yourself from that point on.


» PROOF #4
Google is potentially immortal. 
She cannot be considered a physical being such as ourselves. Her Algorithms are spread out across many servers; if any of which were taken down or damaged, another would undoubtedly take its place. Google can theoretically last forever.


» PROOF #5
Google is infinite. 
The Internet can theoretically grow forever, and Google will forever index its infinite growth.


» PROOF #6
Google remembers all. 
Google caches WebPages regularly and stores them on its massive servers. In fact, by uploading your thoughts and opinions to the internet, you will forever live on in Google's cache, even after you die, in a sort of "Google Afterlife".


» PROOF #7
Google can "do no evil" (Omnibenevolent). 
Part of Google's corporate philosophy is the belief that a company can make money without being evil


» PROOF #8
According to Google trends, the term "Google" is searched for more than the terms "God", "Jesus", "Allah", "Buddha", "Christianity", "Islam", "Buddhism" and "Judaism". 

(shahira: sangat terasa berdosa bace statement ni,mmbuatkn saya terpkir mgkn ade btolny ap yang dikatakan,perlu check balik tyme yang d spent kat google dan Allah,sapa lagi banyak)

God is thought to be an entity in which we mortals can turn to when in a time of need. Google clearly fulfils this to a much larger degree than traditional "gods"



» PROOF #9
Evidence of Google's existence is abundant.
there is more evidence for the existence of Google than any other God worshiped today. Extraordinary claims require extraordinary evidence. If seeing is believing, then surf over to
www.google.com and experience for yourself Google's awesome power. No faith required.

(shahira:huyo ade nada cabaran disitu,apepon statement ni betol2 watkan saya takot nak surf google tetiba wawawa)


Ok, dari awal tadi saya dok gelak2 pikirkan bnda ni tapi sekarang saya rasa bnda ni adelah bnda yang serius
bkn satu bnda yang lawak yang patut sya gelak guling gulingkan.benda ni berkaitan dengn akidah dan bknla satu bnda yang lawak.


Tak percaya?
Maseh rasa bnda ni kelakar?cuba anda baca semula apa alasan mereka dan pikir sama sama adekah dia maseh adelah satu joke?

klu kite semua tgk balik facts2 yang mereka bagi ntk cakapkan google ni adelah tuhan (regardless dorang saja cuba nak samekan google dengn tugas tuhan atupon mmg menganggp google itu adelah tuhan) kte semua tak dapat nak nafikan yang semuanya adelah benar.
betol tak?

Saya tak pasti samade statement ni saja2 dibuat atas buah pikiran beberapa orang ataupon memang da ade kat luar sana yang aggp google tu tuhan.

Ap pndapat kawan2?

Apabila saya baca isu ni sekali lalu,jujur saya katakan bnda ni memang sangt kelakar,tapi bila saya try tgk isu ni dari aspek yang len,dia tetiba merisaukan saya.

Terigat saya pada jnji iblis
Ap janji iblis

 “aku akan menyesatkan manusia hingga akhir zaman”

Dan sepanjang hidup saya,tak sesekali saya sangka akidah seseorang ni bole disesatkan dengn bnda yang saya,kamu dan anda2 gunakan hari hari ni

bayangkan tetiba seseorang yang liberal membaca bnda ni,
an issue stating “Google is my new God”  bole jadikan, dia percaya google tu tuhan?
paling terok pon kalu seorang atheism baca,dari segi logic,berdasarkn ape reason mereka nak naekkan pangkat google tu sebagai tuhan,semua reason itu macam bole pakai.ye tak?


“Google itu maha mengetahui”
“Google ade dimana2”

So persoalan disini,mana lagi terok?
tak de agama ke mengaku google tu tuhan?

Klu kte tinjau balik zaman2  pre historic dulu,penyembahan dilakukan oleh manusia itu kepada  sesuatu yang dirasakan agong.

Dan dari sudut agamanya ini bertetapan dengn ap yang Allah telah berfirman dalam Al quran,
yang setiap manusia tu sebenarnya mengaku adenya satu kuasa yang mentadbir kte semua.

dan pengakuan itu adelah satu penyaksian terhadap ade nya Allah itu sebagai pentadbir,
bukannya berhala,
bukannya patung
apetah lagi bukanlah google

“alastu birabbikum?”
Qolu.. “bala syahidna”

Jadi saya nak bawak anda semua balik terhadap ap yang saya tulis sebntar tadi.

“penyembahan dilakukan oleh manusia itu kepada sesuatu yang dirasakan agong”

Adekah mungkin sebab google ni “terlalu agong” sehinggakan  manusia sudah mula nak menganggap google ni tuhan?

Atau mungkin bole saya katekan disini manusia ni igin kembali ke zaman pre historic yang saya sebutkan.

apepon jawapan dia bnda ni adelah bnda yang serius.

Friday, December 3, 2010

kamu sangat cantik percayalah!

Setiap wanita itu cantek

Waw ap kenanya dengan hari ni tetiba nak tulis pasal wanita itu cantek?
Ok klu berminat sila teruskan pembacaan anda.untk entry kali ni saya akan menggunakan kata ganti diri saya instead dari aku yang saya rasa agak kasar spt mana post2 saya yang dulu

Kerana apa saya menulis?

Pada asalnya saya menulis tidak lebih hanya ntk diri saya.ntk mengingatkan siapa saya sebenarnya,ape tujuan saya dan ntk sentiase igtkn yang saya ade matlamat yang nak dicapai ade  tanggugjawab nak dipikul.kebayakan post2 saya semua saya tulis apabila saya rasa saya perlu buat sesuatu kecuali klu entry masakan je saya post kerana nak pastikn saya akn sentiasa ade resepi dia dan tak lupa.

Macamn kebayakkan tulisan habiburrahman adelah hasil tadabbur nya terhadap ayat  alquran,bole saya katakn post saya pula adelah  hasil tadabbur saya atas kehidupan ni,hasil tadabbur terhadap ape yang saya Nampak dan reflection dari diri saya sendiri ntk diri saya sendiri jugak.
ap yang saya dapat..sejauh mana saya dah mengmbil tndakan atasya.ilmu yang saya ade blomla cukup bahkan sesangtla rendah klu saya nak mentadabbur ayat quran  spt habiburrahman dan tak saya nafikan saya maseh memasang cita2 ke arah itu

Hari ni ,ingn saya bangkitkan satu isu yang saya rasa sgt dekat kat diri saya sendiri,satu topic  yang saya rasa agak kesal kenapa saya dlahirkan sbg perempuan..dan tetapi kerana saya perempuanlah saya amat berbangga saya dlahirakn sebagai perempuan.(agak contradict ya disitu?tak pa teruskan pembacaan kamu)
Hari itu  saya menemani adek2 saya ntk bli barang2 persiapan sekolah. singgah di popular dan ade satu buku ini betol2 menarik mnt saya ntk mmbaca ny.tajokny btol2 memang sangt sesuai  dan kena ntk target group dia..satu target group yang sangt istimewa,target group yang sangt cantek bagi saya..semuanya,tidak satupon terkecuali..

target group yang bergelar perempuan..

Buku yang dihiasi dgn front page yang warna pink rasanya sudah pasti akan menarik mnt ramai permpuan ntk beli paling kurang pon ntk mmbacany kat kedai tu(ini kes saya hehe). “the Pink Book” tajok dia
Buku  ap sebenarnya pink book ni?adekah kerana warnanya pink dia namakn Pink book? Atupon adekah kerana kebayakkn perempuan sukakn pink n since target group adelah permpuan penulis namakan Pink book?allahu a’lam saya tak tau.

Impression pertama saya semasa nmpak buku ni tak laen tak bukan “striking nya buku ni” ..klu target penulis ntk menarik perhatian perempuan  ya tahniah puan tlah Berjaya tapi klu niat puan ntk saya mmbeli buku tu maap puan tlh gagal..kenapa ya?

Buku itu ceritakn tentang macamn seorang perempuan itu harus tampil.(monolog:betol tak penggunaan ayat bm tu?) or dengan kata len macaman perempuan itu bole tampil menawan.

Terus terang saya katekan semasa baca buku itu saya terpikir..bukan ke kecantikan itu subjektif?ape erti subjektif?ertinya sesuatu yang kte tak bole nak define ,sesuatu yang kte tak bole nak bagi an exact meaning,sesuatu yang jawapannya akan berbeza dari satu individu dgn individu yang len..tak gitu?

jadi ape sebenarnya cantek itu?
macamn ye agakny seseorang itu akn melabelkn seorng wanta itu cantek?

Semakin lama saya semakin blaja,dan semakin itu jgk saya semakin sayg kat ibu bapa saya..setiap kata2 mereka seolah2 semakin dapat saya pkr nilai disebaliknya. Dan dgn itu juga baru saya tau byk lagi nilai hidop yang saya tak tau..sangt banyak.
.
saya dengn jujurny kata disini saya bknlah antara orang2 yang dipilih ntk mnjadi cntek dan saya bukanlah antara orang yang diplih ntk ade lesung pipit,berkulit cerah dan segalanye lah yang anda semua bole pikir ntk melabelkn seseorang itu cantek.
penah dahulu saya katekan  saya bnci bla dengr ayah saya cakap “along anak babah ni cantek”.sangt bnci.seolah2 tu adelah ayat  seorang ayah kepada anaknya dengan tujuan saja2 nak sedapkan hati..dan seboleh mgkn saya cuba ntk mengelak dari berbncang pasal ap itu kecantikan sebenarnya dengn mereka.

terokkn saya?

Terokkn saya?seolah olah saya  tdak bersyukur betapa sempurna nya saya allah jadikan.seolah olah lupa bkn ntk mnjadi cntek saya dihidupkan..alhamdullillah syukur kali ni saya mulai tau dan akan sentiase blaja tentang idop ini.teringt ayat zabrina ali penulis buku “life is an open secret” Betolkan dia cakap?betol. hidop ni betol2 rahsia, tapi rahsia yang bole di pelajari.

“hal yastawil lazina ya’lamun wal lazina la ya’lamun”
(adekah sama orang yang mengerti dengan yang tidak mengerti)
Satu lagi kata2 dari sumber yang saya rasa amat tenang bila bacanye

Jadi bila saya tgk buku tu saya terpiir mgkn kerana adenya perempuan macam sayadulula  penulis mula menulis buku itu..saya terpikir maseh byk kah perempuan yang macam saya dulu di luar sana?

macamnn ye saya nak ceritakn pada mereka yang semua ciptaan allah ini cantek?
Macammn ye nak saya beritau yang saya penah rasa ini semua?
Macaman ye saya nak bagitau  yang mereka semua tak perlukn buku itu ntk mnjadi cantek..
Semua orang pon cantek,semua perempuan itu pon cantek..
Tak kira dorang tu panjang ker,bulat ke semuapon cantek..percayalah
Macamnan ye..

saya terpikir kenapa perempuan suka mnjadi cntek.saya tujukn pada diri saya dulu,orang yang plg dekat degan skrin laptop saya ni..knpa ya shahira kau nak mnjadi cntek?klu pon sekarang kau tak kesah lagi hal ni kenapa ye kau pernah rasa nak menjadi cntek dulu?satu perasaan yang kau pernah rasa dulu..kenapa ya?

Jujur disini..
saya tak tau nak jawab ap..lucu kan jadi perempuan ini..kerana itu saya kesal kenapa saya perempuan..klu saya lelaki pastiny saya tak kan terpkir hal ini.betol tak?

Tapi hari ni byak saya telah blaja.kecantikan itu sangt luas ertinya..setiap kali saya pandang kawan2 perempuan saya ,saya akn cba mncari mana cnteknya,kerana ap?kerana saya pasti semua perempuan itu cantek,walaupon tak de sapa pon pernah pujinya cantek pasti akan ade satu yang cantek kat dia.percayalah.da banyk kali saya mengeksperimen ni,dan setiapkali itu jgkla saya akn tersenyum terpkr betapa lucuny saya dahulu
.
Klaula ade perempuan diluar sana yang rasakn dirinya kurang cntek yakinlah yang Allah itu yang mnjadikn kamu..klu kamu rasa kamu tidak cntek igtla bkn kecantikan itu yang allah pandang.betol tak?
Harapnya jangnla ade sapa2 yang beli buku,kerana ap?kerana saya amat  yakin sapa yang beli buku itu sudah pastinya rasakan dirinya kurang cantek..pastiny dia adelah seorang yang sedih knp dia djdkan begini,tdak secantek yang laen(tergt cerita house yang mn seorang remaja rasa diriny sesaaaangt hodoh sehingga alami a very deep and severe depression) dan ini betol2 menyedihkn saya..
(gn dslr gmba hanger biase pon nmpak cntek,ni kan lagi manusia 
secantek2 ciptaan,kte hanya perlukn gunakan  'kamera' dan angle yang
sesuai saja ntk lihat kat mana canteknya itu)

Tuesday, November 30, 2010

aku sayang GAGA!


Lagi lagi pasal cik gaga

Ok fine memang dari dulu lagi aku tak puas ati ngan dia.sapa yang ade bace post aku dulu serius meme aku tahap tera giga mega benci kat dia..tapi aku minat kat maher zain(haha ap kena mengena ngan maher zain tetiba?oh sal skang tengah dengar insyaalah he haha tetiba ja ok sory2) ok back to tajok asal..lagi skali ari ni ak nak tulis sal my “adorable cute and fabulous”( uwek uwekkkkkk)  cik gaga

Ok otw balek ke klang ,perjalan mingguan ktorang sekeluarga,muar-klang-muar-kuantan-muar, ak terbaca kat al islam yg tajok dia betol2 tarek minat ak.. "MENCARI MAKSUD D SEBALIK ALEJANDRO "

Aku da la mmg geram kat gaga ni bace artilel ni lagila meluap aku kat dia.lps bace article dan dan aku google  tak menyempat sampai umah ,dalam kerete pon jadilah,ni ha yang aku jmpa. maap sal malas nak type blk ak copy ja.yang pentng ak memang memang memang memang tak suka dia!sesame kte hayati ok enjoy!

Oh ok2 sebelum bace(klu ade yang bacela) meh sesame kte tgk live performance akak kesayangan gaga kte ni yek..ya allah meme plek tol lady gaga ni..bukan ke kotor stage tu beriya riya plak dia p baring kat situ,mana ngan penari dia selipar pon tak pakai,kalu adek aku la da lama ak pakaikan sipar.


huh lagi satu penari2 dia a.k.a laki laki sume yang joget keliling gaga tu perlu ke meliut sini sana.klau aku la ade laki meliut sini sana nganga nganga wat yang pelik2 ak ketok ngn kuali kat dapor tu.huh!


video

Spiritual Transformation

The most prevalent theme in the song is rejection. The introduction of the song establishes this concept right away:
“I know that we are young.
And I know you may love me.
But I just can’t be with you like this anymore,
Alejandro.
The video starts with a funeral procession. Gaga wears a black veil and holds the Sacred Heart, the bleeding heart of God for humanity. Something is dead inside of Gaga and it seems to be her love for Alejandro.
Is there a syringe in the Sacred Heart?
But who is Alejandro? A gay guy she cannot be with? A man she is cheating on with Roberto and Fernando? All possibilities, the song is not quite clear about that. The imagery of the video, however, tells the viewers that Alejandro might stand for something deeper.

In a later scene, Gaga is shown laying down, wearing a red latex nun suit and holding a rosary
Looking at the sky she says: “Stop, please, just let me go.” Then, just when she says “Alejandro,” she raises her hands to  the sky. In this context, it is safe to say that Alejandro might very well be God.

Shahira:ok harap da tau la sapa tu alejandro

“She hides true love
En su bolsillo.
She’s got a halo ’round her finger,
Around you.”
The halo around the finger is a wedding ring and Alejandro has a halo around him, which signifies he is considered “holy.” The wedding ring represents Gaga’s union with God through religion, but she is now ashamed of this marriage. She hides the ring in her bolsillo, the Spanish word for pocket. Why does she refer to a Fernando and a Roberto at some point? Is she referring to the triple aspect of God, the holy Trinity?

The concept of rejection is thus applied to God as he does not seem to satisfy Gaga’s spiritual needs. She then decides to seek godhood herself by embracing a new type of spirituality. It seems to me the nun becomes a Luciferian priestess.
Luciferian priestess hiding one eye as a sign of Illuminati control or loyalty

Shahira:tak sangka begitu complicatednye videoclip gaga,bole plak tuko2 tuhan..kan da stated  kat alquran dengan terang nyata dan jelas islam itu agama yang mudah.konsep tauheed dan keesaan yang takde berubah padanya..simple kan?


Inverted Cross

Gaga’s robe contains many inverted crosses. This is extremely significant in symbolic language. The cross is a symbol of the Christian faith as it represents Jesus Christ’s sacrifice and resurrection. In Christianity, the inverted cross is known as the “Cross of St. Peter”, in honor of Simon Peter who requested to be crucified upside down because he felt unworthy to be put to death in the same matter as Christ.

In non-Christian circles, however, the inversion of the cross represents the perversion and desecration of what it symbolizes. For this reason, inverted symbols are found in black magic and satanism.

“In symbolism, an inverted figure always signifies a perverted power (…) Black magic is not a fundamental art; it is the misuse of an art. Therefore it has no symbols of its own. It merely takes the emblematic figures of white magic, and by inverting and reversing them signifies that it is left-handed.”


Inverted cross and inverted pentagram as satanic symbols
Shahira:sebenarnya aku pon baru tau cross ni terbalik,jadi ni adelah pahaman orang kristian ap d inverted cross means.ok take it as new info

The inverted cross, placed on Gaga’s crotch, becomes a phallic symbol. Superimposed and combined with her female genitals, the theme of androgyny becomes prevalent. In occult circles, the alchemical transformation of the spiritual matter, the Great Work, must unite both opposing energies.
Shahira:perluke ade unsur sexuality in every videoclip gaga?tak kesahla ni Cuma opinion penulis article ni,cm 1 thing ja, orang ni pon observe segala perbuatan,corak baju ,nilai2 disebalik tabir videoclip ni.yg sedihnya orang2 melayu dengn bangganya nyanyi lagu ni.paling tak tahan klu p wat ringtone .malunya..mana nak sorok muka nmpk no kte semua tak tau pape..tak tau pon maksud dsebalik perbuatan gaga ni..sedih sedih.. kan kan? 

Becoming a God



The rosary is a set of beads used in Catholic tradition for prayer and meditation. By swallowing the rosary, Gaga incorporates within her a symbol of religious devotion because 1) it is shocking and would get media attentio
2) represents Gaga seeking to obtain godhood by her own means.
We have here a symbolic representation of the tenets of Luciferianism, which is the drive to attain divinity by one own means. Lucifer is considered to be the active principle towards godhood, the one who brought “divine light” to the humans.

In another scene, Gaga is shown giving the sign of benediction and blessing, a gesture reserved in Catholicism to those who are considered Holy.

Later in the video, Gaga is violently pushed around and abused by the dancers surrounding her. She surrenders and removes her robe for sexual, ritual initiation.
Shahira:ok,memangla dahsyat....igt dia dok wat apa
At the ending of the video, Gaga is consumed from within and her “inner light” comes out, representing her transformation from the physical to the spiritual plane.

Mind Controlled Slaves?
In a symbolic scene,  a soldier is shown attached to strings, like marionette. He is not in control of his own movements and holds a gun on his privates (more sexualization of weaponry). He stares blankly, looking confused as a mind-control slave would.
Shahira:bluurrr..btol tak paham ap significantnya part ni
In what looks like an internment camp, Gaga has the gay men bound to a bed as she rapes them, in what looks like a reenactment of ritual abuse.
Shahira:ape aja la dia wat..baru tau maksud dia.memeng la plek.. anak sapa jela lady gaga ni..
In the final scene of the video, Gaga is shown attached to strings. Is she herself controlled into perpetuating this agenda?


Shahira:sekadar mnjawab pertanyaan penulis.wallahua’lam i don’t hve any idea what she’s up to.

So kawan2 amacam lps bace ni?ade rasa geram tak?ke tak rasa pape?


haha ikot kawan2 la tapi gini..
tyme baca page ni byakla penulis ni terima komen dr readers as feedback.serius byak tapi what surprise me the most adelah majo of yang bagi komen tu semuanya Christian(sal kbykkan orang putih meang western la)n kebanyakan dorang ade yang preach out about christiany ni..as if gaga ni indirectly insult Christian jgk..ak kurang pasti kenapa nak baca sekarang tgh goyang2 dalam kereta nnt ak akn xplore i.Allah..dan tak kurang gak ramai antara dorang ni risau ble lagu ni kua n anak2 dorang dok tgk videoklip gaga ni.

jadinya nak cakap klu orang Christian pon isau,kite semua yang mengaku muslim yang mengku islam ap tindakan kte?sesama pikirkan

p/s:mintak maap ntk post yang sgt pnjang cuma rasa geram tak dapat wat pape.lagi sekali ak dgr era fm pasang lagu ni ak bom stesen dorang(amboi besar cita2 ha) 
ok tak pela,dah jom dengar IKIM!bole blajo arab. hayya bil arabia(tetiba ja kuo tajok)
ok da tak de ap da nak cakap da
salam! (^^)

Saturday, November 27, 2010

mari bersunat!

kelakar baca artikel kat nst ni..cm terigt kat adek yang kena sunat dulu2..kalu tau da lama ajak dia mandi air perigi klu tau tu bole ease" the circumcision jitters" haha. tak pasal2 jenoh dulu ak dok pujuk dia..tapi tgk tempat luka tu serius ak pon nek lembik takut..hehe jadi tahniah dan gud luck adek2 dsana yang nak bersunat..u've grown up kidd0!

Cold shower to ease circumcision jitters

single
KUALA LUMPUR: Twenty-two boys from Rumah Nur Salam, Chow Kit, here were initially apprehensive when they were to be circumcised en masse yesterday.
But a cold shower in the middle of the road, courtesy of the Fire and Rescue Department, kept them in high spirits and patiently waited for their turn as volunteers from the Putra Medical Club of Universiti Putra Malaysia and Persatuan Perubatan Islam Malaysia (PPIM) carried out the procedure.


The boys, aged between 3 and 13, are regulars at Rumah Nur Salam, which provides shelter and food for children around Chow Kit.


UPM Medical and Health Sciences Faculty dean Prof Dr Norlijah Othman said the event named, Kasih Medik Charity, involved 44 third year medical undergraduates. 
"The 44 undergraduates put themselves to good use by assisting the two doctors from PPIM, who carried out the circumcision."


Dr Norlijah said the exposure at the event would help her students improve their communication skills.

Sunday, November 14, 2010

mereka mengajar aku

Aku pernah berjanji dulu,kalu aku dberi kesempatan aku pasti akn mengubah sesuatu..
Sesuatu yang amat besar
Sesuatu bnda yang kte semua sering terlepas pandang
Sesuatu yang hya dberi pada yg terpilih..

Andai aku berani,
akan ku ceritakan semua yang aku rasa
semua yang ade kat hati ku ni..
semuanya

Andai diberi kekuatan
akan pasti ku terangkan semua penderitaan yang aku nmpak
Penderitaan yang tak kan mgkin dilihat jika kte melihatny hanya dengan mata hati yang cintakan dunia
Tapi hanya bila..
 kte cuba ntk melihat dengn mata iman kte semua

Satu Penderitaan yang Tak kan mgkn difahami dengan hanya kata2
Kata kata seorang yang penuh ngan dosa spt ak ni
Kata kata dari seorang yang kekadang pon lupa akan Nya
Kata kata dari seorang yang sering kali mmbuat dosa,kembali bertaubat dan tanpa segannya mengulangnya semula
Dan dari kata kata seorang hamba biase spt aku

Sedihya aku ya allah
hilang sudah kesempatan itu
Kesempatan yang datang tidak  aku gunakan sepenuhnya
Baru kini ku rasa..
Beratny tanggujawab..
Beratnya amanah itu ya allah..
Sedihya ya allah..
ak lepaskn peluang itu
Hampanya aku ya allah
hampanya aku dengan diri aku sendiri..

Maapkan aku ya allah..
Ak gagal lagi
Gagal lagi
seperti biase yang aku lakukan
Maapkan aku ya allah..
Peraasan takutku melebihi tanggjawab yang perlu aku lakukan itu ya allah
Perasaan gugupku  lebih ya allah..
sehingga aku lupa ntk menunaikan janji ku itu ya allah
Maapkan aku yang allah..

Kawan kawan semua..
andai saja kamu semua melihat..
Andai saja kamu semua nmpak ap yang aku nmpak
Pasti kamu akan turut menginsafi..

Andai aja kamu semua mengerti..
Andai saja kamu semua mengerti
Mengerti tentang penderitaan mereka..

Usia..
Suatu yang kte semua tidak penah nak hargai
Satu nikmat yang sering kte lupa..
Nikmat yang tak penah kte pikir macamna pengakhirannya nanti
Adekah bek..
Adekah sebalknya..

Kawan kawan..
Ketahuila sahabat sekalian..
bahawa betapa untungnya kte semua ini..
Di saat kamu mengerti betapa besarny nikmat kelurga itu
Disaat kamu sedar Betapa besarnya nikmat iman itu sahabat
Nikmat yang maseh lagi allah pnjamkn kepada kita..
Maseh lagi allah pnjamkan kte semua nikmat kuarga itu
Maseh lagi ade tmpat bergantung

Perjalanan itu mengajar aku..
Perjalan kehidupan mereka mengajar aku..
Tentang nilainya hidup ini..
Tentang nilainya kaseh sayang itu
Tentang nilainya iman itu..
Perjalan idop mereka itu mengajar aku
Mengajar aku bahawa byaknya nikmat yang telah kte sia siakan..