Friday, December 31, 2010

aku tak nak jadi melayu!(haha)

Mana erti melayu itu?

Ayah aku pernah cakap klu islam itu allah turunkan pada orang melayu,tak tau ap akan jadi kat islam itu..nampak sadis kan ayat pernyataan itu?
Hari ni tiada niat aku nak membicarakan tentang perjuangan islam dan orang melayu kerana sangat aku tau aku bukanlah orang selayaknya nak membincangkan isu yang aku rasa sangt advance dan tinggi macamni Cuma hari cukup bagi aku sekadar nak cakap mana identity melayu itu.

Perjalanan hampir 10 hari mengikuti rombongan grup ak kali ni da cukup ntk membuktikn hipotesis “typical malay” aku ni adelah betol.berbanding journey2 aku terdahulu,journey kali ni lebih memberi kesan kepada aku kerana buat pertama kalinya kami bergerak as a group..group aku kali ni seramai 37 orang.sangat ramai dan ini bermakna dengn erti kata len nya, byk gelagat manusia dapat aku lihat.seronok kan?
Ya aku suka melihat gelagat manusia ^^

Ap yang aku nak cakap hari ni?
Soal permandangan?
Subhanalllah tak perlu nak argue memang cantek dan i.allah mgkn lenkali aku akn huraikn betapa besarnya nikmat melihat dengn hati itu.
Soal kemajuan Negara?soal assimilation dan adaptation Negara laen punya teknologi,kanapa tak di assimilasikan di Negara kita?itu ka yang aku nak cakap?
isu pelancongan ,government punya work dalam memperkenalkan Malaysia kat luar yang sepatotnya bole digerakkan,kenapa tak digerakkn?ini ke?
teknologi laen,knapa kte tak try adapt,tak try tru sedangkan Malaysia ade potential?
ayat ayah aku “ menteri ni bayak je jalan 2 ngara laen tapi sayang,kebayakkan pejam mata ntk tgk mana yang ptot wat kat Negara kte,sebab ape?damn!corruption”

haha nak cakap isu ni ak maseh perlukan  masa dan observation  yg dalam dan teliti walaupon aku mmg setuju 200% ngn ayah aku.dan kerana ini jgak aku kesal dan aku terpkr kalula aku jadi menteri yang of kos slalu p sini sana what would i do?(hahah ini ialah ayat poyo sal ni cita2 yang tak mungkin aku nak jadi!huh)

ok serius2 back to main topic.

ok, kesemua isu2 diatas secara jujurny memang sekali ingn aku huraikan dengn lbh terperinci kerana memang aku rasa kte semua maseh boleh improvekan Negara kte.tapi malangnya aku rasa aku ade hal yang lbh serius hndak dbncangkan disini.

Bukan tentang kemajuan,bukan tentang ekonomi apetah lagi politik tapi adelah satu isu yang sangt crucial iaitu identity kte semua.ayat lain ape “melayu” itu sebenarnya.
klu kte berbicara tentang melayu itu ape agknya impression orang?tak perlu kte tgk jauh jauh,klu di Malaysia rasanya orang selalu kaitkkan orang melayu itu dengn islam.anda setuju?
walupon sebenarnya jasa melayu terhadap islam itu tidaklah sebesar mana tapi orang akan berasa lbh dekat ntk kaitkan melayu dengn islam.allahu a’lam aku tak tau kenapa tapi mgkn kerana majo Malaysian is malay and majo malay is muslim then people try to look malay and islam as 1 entity,malay is muslim and muslim is malay.nampk macm take things for granted ye tak?

Walau ap pon itu di malaysia.dan rasa takotla anda semua kerana kte semua tak diketahui di luar sana!
klu kte beranjak jauh sedikt,cukup di asia tenggara dulu,cnth di Vietnam sahaja,tak pon di Myanmar, Laos,tempat2 itu tak tau pon ape itu malay itu.tak payah wat malu diri sendiri nak try tya ‘do u know what malay is’ sebab ak rasa dorang tak penah dengar pon malay tu ap.

Ok tak cukup bukti?

Kte try gerakkn globe jauh sket.aku nak bawak korang jelajah jauh sket
Jom kte  up p korea.tempat yang jadi kegilaan remaja remaja sekarang.di korea pon bangga btol aku nak cakap tak de sapa tau melayu tu ap.haha ini membuatkan aku terpikir bangsa kte semua ni seolah olah macam invisible.semua orang pon tak tau.isolated sangat ke kte semua ni?haha
Perkara yang sama berlaku lagi sekali kali ni.walaupon memang aku da jangka jawapan nya,memang sengaja aku bermain tarek tali dengn diri sendiri dengn harapan maybe kunjugan kali ni ,jawapan yang aku expect mgkn berubah.malagnya tidak.dan aku sememangnya btol.no one knows what malay is!

Jadi ap tujuan ak menulis kali ni?

Aku menulis kerana aku terpikir mana identity kte semua.atau ap identity kte semua ni?
Kamu tu ape?saya ni ape?

Sepanjang pengalaman aku,yang membuatkan orang kenal kte semua adelah kerana adenya satu nama yang kte pegang.
satu pegangan yang patot kt banggakan.
Iaitu ap?
Iaitu islam.
Iaitu adelah Satu cop pengenalan yang klu aku,anda dan kamu2 semua bawak dan pamerkan dengn betol, orang sekitar kamu akn tau identity kamu.tak perlu nyatakn,tak perlu di declarekan,people will know that u’re muslim!kagumkan?satu kad pegenalan yang dapat pengiktirafan world wide.

Tapi malangnya aku terpukul dengn kata2 dr Mahathir.

                 “MELAYU MUDAH LUPA”

Haha ya betol dr Mahathir saya pon rasa melayu mudah lupa..mudah lupa dengn ape yang dia ade,mudah leka dengn kesenangan,mudah hilang pegangan mudah lupa dengn tanggungjawab.
ye isu melayu mudah lupa memang la luas.klu kt tgk keadaan Negara kte sekarang pon,senangnya melayu lupa segalanya.perlu ke aku bangkitkan kat sini?

Tiade niat aku nak bangkitkan isu racial disini,tapi ape yang nk ak bawak ialah supaya kt semua sedar yang kalu kte berbangga dengn nama melayu itu, percayalah kamu tidak kemana.

Ya,aku sendr berasa hairan,aku ingn quote kembali ayat aku.kalu betola majo of Malaysian is malay howcome orang tak tau malay tu ape.plek kan?kte tolak tepi Chinese and Indian,p mana at least people would definitely know they’re Indian n chinese.for sure!

So apa naseb kte nanti?ap naseb tanah melayu. Em agaknya keputusan tukar nama tanah melayu kepada Malaysia ni satu tndakan yang salah.haha kalu kte maintain tanah melayu aka “malay land” mgkn orang akan start pandang kat satu bangsa atau puak or tak kesah la ape kamu2 semua nak regard malay ni sebagai ape.haha ye tak?kalu la bole ubah sejarah.haha

Ok Nampak tak significancenya disitu?

Sepanjang perjalanan,aku perhatikan seorang pon tidak mencermnkn kehidupn islam.gaya hdup,makan minum,percakapan,pergaulan,solat apetah lagi, sedikit pon tdak mencermnkan identity muslim kte.

itu paling meyedihkan aku.sgt sedih..
aku baek?haha pasti yang mengenali aku pengsan bace ayat pertanyaan aku tadi.ye serius aku tidakla baek bahkan bole ak declarekan dri ak sesangt jahat tapi aku berasa rendah,ak berasa sgt hina dapat melihat keagunganya dan masa yang sama melihat kelalaian aku dan mereka disekeliling aku.tidak cukup dengan kerisauan aku melihat naseb bangsa yang ternyata tidak dikenali ,tambah pula dengan kte semakin hilang satu satunya kad pengenalan yang kte ade iaitu islam.dan aku terpikir,klu orang sudah mula tak pandang kte sebagai muslim ap orang luar nak panggil satu bangsa yang kecil ni?

Aku quote ayat owner jade factory hari tu

“i dunno what race are u,u lookd fairer than Indian but darker than Chinese” (dia cakap sambil ketawa dan aku sangt terkejot melihat ahli2 grup aku turut ketawa.adekah ini satu lawak atau pujian?dan kali ni plak aku rasa nak ketawa.haha melayu melayu..)

Jadi ap pengajaran disini?

Berbanggalah kte semua denagn islam.dan pengiktirafan yang dapat ntk dilahirkn dalam islam ni hendaklah kte jaga dan pelihara elok2,kerana ape?we’re nothing without islam.percayalah.




(ak pandang langit disana sama saja dgn langit dsini,tapi sapa pernah terpikir mcmnn allh jadikn begitu jauh beza sekali cuaca antara kedua.ak terpikir mgkn inilah mksd allah apbl Dia berkata "ak jadikan nikmat dan cptaan lagt dan bumi ntk siapa yang mahu berpkir" dan ak terpkr adekah ak termasuk dalam golongan itu?jawapanny ak msh perlu byk muhasabah kerana ak adelah antara kalangan yang melihat nikmatnya buta2.trokkan?..

4 comments:

aku dr amin said...

moga kita bangga menjadi seoraNG MUSLIM kan >_<

hatim said...

komen yg berani , respect same lu

hatim said...

post yg berani , respect same lu

shahira ismail said...

dr amin:insyallah,byk lg yg perlu sy btolkn

hatim: la kat sini awk hatim.berani,sebenary post ni nak tuju kat dr sendr yang lebh hatim.