Thursday, February 17, 2011

Andai aku mati esok

Bismillahirrahmannirrahim
Maha benar ya allah kata2 mu itu

“kullu nafsin zaiqatun maut”
Setiap yang hidup itu pasti akan merasa mati

Pernah tak terpikir bila kah kematian kte semua?satu saat yang aku pon tak tau bila.satu saat yang rasanya aku pon tak nak pikir bila,satu saat yang mana aku da tak bole nak wat apa2.

Tetapi..

Ia adelah Saat yang mana amat2 dinanti2 kan oleh yang  beriman,saat dimana hambanya yang beriman akan bertemu dngn kekasihnya Allahu rabb..

Selama aku hidup,aku tak pernah berpeluang ntk menguruskan jenazah.even nak tgk orang or jumpa ngan orang meninggal pon aku tak pernah..dan selalunya klu sempat pon Cuma hadir untuk pergi tahlil arwah.

Hari tu dapat pesanan dari mak d muar kata “t hari rabu klu bole along ngn babah n ngah p la hosp tgk moyang ,wan informed moyng kat hospital sakit”aku punyalah tak de perasaan tak tau nak react macamne,maybe pasal tak rapat(dan x sepatotnya ini djadikan alasan) Cuma mengangok tanda setuju.

Hari rabu,babah kejot subuh dan reconfirm balik plan kami ntk tgk moyang d hosp selayang.Dan ikot plan kami akn melawat moyang tengahari memandangkan aku pon nth ap bz sgt nak wat kat dapo tu.tetiba dapat kol dari wan pagi tu  gtau moyang da meninggal.sungguh!aku mmg terkejot,dan tak sangka upanya da tak sempat nak tgk moyang hidup2..

Otw ke selayang ,aku tak tau kenapa ngn aku hari tu serius aku macam batu,tak rasa papa.aku berpikir,mgkn da keras agkny hati aku ni ngn dosa2 yang aku lakukan sampaikn kematian pon da tak bole nak lembutkan hati aku lagi..dan sebenarnya ak pon rasa takot aku da tak rasa papa hari tu..

Sesampai di masjid nmpk manusia masing2 bz membuat apa2 yang patot.ak bergegas mncari mak aku.dan wan kata mak ada mandikan mayat.

Sampaila ak d satu tmpat besi (tempat mandi mayat) kat mana dalam tu ade sekujur badan yang kaku..
Dalam niat asal aku yang Cuma nak mncari mak,mata aku terpaku kat sekujur badan itu..
Dan disaat itu..baru aku tersedar..

Ya alllah..kematian itu adelah benar..
Ya allah..pertemuan itu adelah benar..
Ya allah..izrail itu adelah benar,maut itu adelah benar,kematian itu adelah sesunguhnya benar..
Kesakitan itu benar ya allah..
Sakarat itu benar ya allah..
Mati itu benar Shahira!

Masa pandang badan moyang aku yang kaku hari tu,aku tetiba  teringt semua kata2 allah.aku tergt semua jnji2 allah kat hambanya.baru aku tergt ap rasullah cakap tentang kematian ni.
Saat tu barulah seolah2 aku yakin ap maksud allah bila Dia kata “SETIAP YG HDP AKN MERASAI MATI”

Saat tu juga seolah2 barulah aku yakin yang yang izrail itu rupanya betol2 akan datang.tak lmbat sesaat,tak cepat pon sesaat..
Dan tnpa aku sedar aku  menangis

Macammna ya allah bole aku lupa kata2 mu itu?
Macamna ya allah bole aku ragu kematian itu?
Macammna ya allah bole aku lupa betapa sakitnya sakarat itu?
Macamna ya allah aku lupa kekasihmu begitu sakit ya allah hadapi sakarat itu?
Macammn ya allah bole aku tak rasa ape2 tadi ya allah?
Aku sememangnya hambamu yang slalu lupa ya allah=(
Slalu sangat!

Lama aku ditepi jenazah moyng aku..
Lama aku pandang dia...
Ya allah maha benar segala kata2 mu itu..

Ap itu kematian?

Aku sibok bercakap apa itu hidup,dan seringkali aku lupakan nak bertanya kat diri ini ape itu mati Shahira.
Ya..aku jarang mengingatkn diri aku ape ertinya kematian itu..dan iman ak sering kali lemas dalam kesibukan dunia hinggkan tanpa aku sedar aku  menjadi kurang yakin bhawasanya kematian itu adelah pasti

Bukan aku tak tau..
Bukanla aku tak tau betapa sakity sakarat itu...
Bukan aku tak tau rasullah kata sakarat itu ibarat 300 tusukan pedang...
Bukan kau tak tau Shahira..

Bila aku melihat orang mandikan jenazah,disaat dorang lalukan air dimuka moyang aku..ya allah benar ya allah..benar mati itu..sangat benar..=’(

Sikit pon tak bergerak..
Sikit pon..
Ape yang kau cari Shahira?
Kau perlukn bukti lagi ke yang mati itu benar?
Kenapa dengan aku ni=(
Kenapa dengn aku ni...

Ya allah aku takot ya allah bertemu dengn mu
Ya allah aku takot benar2 takot..
Macamna aku nak berdepan dengn mu ya allah?
Dosaku sgt byak..
Dosaku sgt byk tapi rahmatmu tak penah putus2..
Kenapa dengn kau ni shahira?

Dan akhrnya dorang siap mandikan arwah moyang aku..
Mereka kafankan..dengn tangn seolah seolah kt solat.
Dan aku terpikir..
Ya allah kali ni moyang aku benar2 mengadap mu..
Benar2 ya allah..
Dan kali ni bukan dia mengadapmu seperti dalam solat..
Bukan ya allah
Bukan Shahira..

Da siap kafan aku pergi melihat arwah aku wat kali terakhr
Ak datang dekat padanya..aku cium dahi arwah moyang aku..
Aku berkata “tak lama lagi kau pula Shahira begini”
“Tak lama lagi kau yang akan bertemu tuhanmu Shahira”
“Tak lama lagi ,tinggal la jasadmu dan kau pula akan masok ke alam baru”

Lama aku cium dia..sejok.
Ya allah telah tamat tempoh itu Ya allah
Telah tamat segala response
Telah tamat segala homeostasis
Buat pertama kalinya aku rasa da tak de nilai ilmu itu..
Buat pertama kalinya tak berguna semuanya
Hilang semua theory yang aku blajar..
Mgkn benarla rasullah kata..

“Apabila mati..TERPUTUSNY SEGALANYA..”

Ya allah..aku lupa..
Ya allah aku lupa ya allah..
Aku lupa ya allah seandainya aku mati esok..
Maapkan aku ya allah....=’(
Aku bnr2 mnta maap ya allah....
Benar2.............

5 comments:

'Eid Benyusof said...

“Apabila mati..TERPUTUSNY SEGALANYA..” - kecuali 3 perkara -> sodaqatul jariah, ilmu yg bermanfaat n doa anak yg soleh...

-----------------------------------

promo
27hb Februari 2011,IAB Sciencess akan menganjurkn BENGKEL PENGURUSAN JENAZAH bertempat di Auditorium Utama Kulliyyah of Science,bermula pukul 8 pagi..bengkel ini terbuka kepada semua staf & pelajar UIAM Kuantan...yuran sebanyak RM5 (utk sarapan dan mkn tgh hari)..peserta akan menerima sijil penyertaan dari JAIP..

bella said...

syiro..kite nk nangis bace awk pye entry..al fatihah tuk moyang awak..
n kite termotivate bile bace sume ni..semoge awk dpt bimbing kite sbgai seorg kwn tuk jadi yg lebih baik ye..

shahira ismail said...

bella:sedih bell tgk..kadang2 kt ni slalu ja lupa.seyes kt macam xpercaya bila mati tetiba semua jadi kaku..semuanya.even air masok dalam hidung pon dia da tak bergerak..baru rasa kata2 Allah tu bukn men2..ap yg kte blajo kat skolah tu suma bkn men2 bell.kt xpenah rasa gni..asek ktwa ja kat luar slalu tak sedo bla kt mati nak tepis air masok hidung pon xbole..
sueid:terima kaseh i.allah.wat la iklan kat kls iallah ramai participant

Anonymous said...

'Maha suci Allah Tuhan yang memiliki dan menguasai tiap-tiap sesuatu dan kepadaNyalah kamu dikembalikan'(Yassin,83)
dh tercatat dalam al-Quran sndiri kt pasti akan dkemblikan pd Pencipta shiro,cume saatny je kt xtau... salam takziah shiro... hmm kt sndiri pn pnh alami bnde ni..arwah maklong yg dh d anggap mcm mak sndiri pergi depan mata, arwah mint kt jaga die kat hsptl tp kt ad exam,tp slps sminggu hbs exm kt pegikn jugk utk jaga utk tunaikn hsrat arwah..smlmn kt jga...arwah bisu..xckp ap2 bunyi nafs je+mesin bilik ICU...kt 2gu bile arwah nk buka mata,kt nk borak dgn arwah sbb kt xbrkesmptn borak sbb dh blik upm...xpe..2gu esk...walopn dktor sndiri ckp 99% t dh hilg...kt yakin arwah kuat smgt kt 2gu esk pg...arwah msti buka mata...tp..Allah lbh sygkn arwah melebihi sygnye kt pada arwah.... xlme lpast dr sahkn arwah meninngal...arwah terus xbuka mata langsung...kt sgt2 sedih sbb bru mlm td kt tido sblh arwah...kt pandg wajah arwah..tp sekelip mata arwah dh pegi... walopn hati sedih...kt brsyukur dberi kesmpatn waktu utk jaga arwah..kt bsyukur ad peluang utk tunaikn hasrat arwah... smpi waktu ni..kt xble lupekn saat2 t.. n stiap kali dgr bunyi mesin2 kat ICU yg berbnyi2 t kt msti trauma+teringt waktu terakhr t.. tp Allah sygkn die... hargailah yg ada...n prbykkanlah bekal utk hari akhirat...kdg2 kt risau jodoh kt xsmpi2 tp kt xpnh riso bekal ap yg kt nk bwa mse mati nant... ap2pn al-fatihah utk yg telah tiada... ~dayah_g~

topek@pulus(khalid) said...

salam...syahira...belum sempat untuk kita berubah kepada kebaikan...peganglah quran dan sunnah... dan janganlah kamu takut mati...disebabkan mati itu adalah pasti....janganlah kamu takut akan mati kerana itu merupakan penyakit wahan...iaitu penyakit takut akan mati dan sayngkankan dunia....penyakit yang dikatakan Rasululah....sekadar nukilan dari diri ini yang serba kekurangan dan khilaf