Sunday, August 21, 2011

dangerous!

bismikallah,dengan namamu ya allah
namamu yang aku sembah tiada duanya

"ar rijalun kaumun a'lan nisa'.."

Aku terpanggil untuk menulis entry ini semasa menonton hitz tv untuk mencari mood sebelum memulakan kerja2 aku membersihkan rumah semalam

Terdengar lagu lagu yang dimainkan untuk golongan perempuan.hmpir kesemuanya.Untuk golongan yang pernah aku sebutkan dulu sebagai satu golongan yang sangat cantek.Ya sangat cantek

Dan aku tersenyum sendiri.

Ada yang memuja wanita,
ada yang memuji ,
tidak kurangnya mengagungkan aku rasa

Pernah dengar orang kata

“dibelakang setiap lelaki yg berjaya ada berdirinya seorang wanita?”

dimana kejayaan seorang lelaki seringkali dikaitkan dengan kehadiran  seorang wanita dbelakangnya,
yang menyokongnya,
yang memberikan harapan dan kepercayaan terhadapnya disaat yang laen tidak.
Dan aku sememangnya amat bersetuju (wp tdk seratus peratus) terhadap statement itu.
Dan benar, kebanyakan lelaki yang Berjaya ada wanita dibelakangnya,tetapi perlu diingatkan wanita tu semestinya sudah tentu bukan calang calang orang.dan aku pasti amat bertuahlah sekiranya itu yang berlaku.

Wah pasti beruntung rasanya jika kita dapat berubah menjadi lebih baek
tetapi lebih beruntung sekiranya kita mempunyai seseorang untuk dijadikan motivasi untuk berubah kepada yang baek.
Supaya disaat iman maken menurun,disaat motivasi semakin hilang ada yang menasihati paling kurang pon ada yang tolong marah supaya momentum untuk berubah ini dapat diteruskan

Kan?

Tapi tak ramai yang beranggapan kadang kadang kejatuhan seseorang lelaki juga ada perempuan diblakang nya

alkesahnya bermula selepas aku terdngr lagu akon
Tajoknya?


sila mutekn lagu backgroud d ruangan tepi untuk mendengar
Dangerous 
“she’s so dangerous
Dangerous
She’s bad girl”

Takutkan dengar lagu ni?aku sebagai perempuan pun takut
Jadi untuk ungkapan yang mengatakan bahawa disebalik setiap kejayaan lelaki ada perempuan dibelakangnya,
 aku ingin menambah bahawa di sebalik kejatuhan seorang lelaki itu juga ada kadang kadangnya disebabkan oleh wanita dibelakangnya ^^”

Jadi pilihlah wanita yang mana akan menjadi belakang anda

Warning: Sekadar perkongsian ataupon nasehat untuk adek2 laki kat umah)

Aku pernah berborak (atau ayat lennya)bertekak,berbincang dengan kawan lelaki aku tentang benda ni dan dapat aku simpulkan bahawa perempuan seringkali dinilai dari luaran.dimana lelaki sering kali tertarik dengan kecantikan luaran wanita.

memandangkan dia bukanlah berlatar belakangkan uia yang aku rasa lelaki lelaki disini kesemuanya baek2 belaka (erk ameen ameen),corak pemikirannya agak berlainan.(adakah saya bias disini?jika ya abaikn perkataan uia disitu,anyway bagi aku baek dan burok seseorang itu tidak bergantung kpd U mana kita berada ,tidak juga pada how good kta punya religioun background,Cuma persekitaran itu do play a role aku rasa)

Liberal?
Ya agak sedikit liberal bole aku katakan.tapi dari situ aku berfikir

Aku sebagai perempuan tak menafikan memahami hati seorang wanita ini bukanlah senang.
dia bole menjadi semulia mulia sumayyah,
ibarat seagong agungnya rabiah..
tapi jgan lupa dia juga boleh jadi sebaliknya

Seorang lelaki boleh jadinya tertarik kepada seorang wanita disebabkan oleh banyak sebab.
Ada yang tertarik kerana kecantikannya,ada juga yang tertarik kerana keayuannya,tidak kurang yang tertarek dengan lenggok manjanya.

Bila ditanya,dia menjawab
“aku suka perempuan yang manja”

Manja.

Aku bole menklasifikasikan manja ni dalam banyak kategori.
ada manja perempuan itu pada gaya bahasanya,body language  gtu,
ada yang manja pada suara,gaya percakapannya ,
ada yang memang  naturally manja,berperwatakan manja gtu (ank last maybe,lagi skli bias disini =P)

Aku?

Tersenyum sendiri.
Tidak bole menjadi manja,sugguh jauh dari  naluri aku.walaupon sebagai seorang perempuan.
tapi  aku juga tak menafikan aku dan mak slalu kagum dengn mereka yang manja ini kerana  mungkin sebab kami ni len jadi kami slalu bercakap ,
“ya allah lembut nya perempuan ni..
kte ma?hahah smbil ketawa”



Perempuan secara nalurinya memang suka dipuji.dan lelaki pula secara nalurinya suka kepada suatu yang cantek even aku sendiri suka tengok mereka2 yang cantek.
Seolah sama sama menikmati kecantikan yang Allah bagi kat sesetengah mereka ini.tapi seperti yang aku katakan dahulu ,cantek itu subjektif.
Sangat subjektif.
Dan disebabkan perbezaan psikologi inilah kadang2 ada perempuan yang sangat concern tntang penampilannya.

Seorang sahabat baek berkata
“aku takkan ubah diri aku Cro kerana seorang lelaki,aku nak dia terima aku seadanya..tapi once dia terima aku dalam keadaan begini,aku berjanji akan berubah menjadi cantek untuk dia”

Perempuan jenis ini aku anggap seorang yang mempunyai pendirian.
Tegas mungkin.
Dia mempunyai stance,yang mana dia akan berpegang teguh padanya.yang membuatkan aku sangat kagum padanya.
antara attitude perempuan yg tegas aku rasa.ini lbh cool!


Luarannya?wah rugged.
ibarat metaplasia columnar cell kepada squamous ;yang sememangnya aku rasa necessary esp zaman skang ni,itu persepsi aku kat dia.dari 1st jumpa up till now.

Dalamannya?
Wah..sungguh lembut..
Tapi sayang tak semua dapat melihatnya..
Hanya yang terpilih.

Kadang kadang ,dalam dalam usia untuk mengenal diri sendiri ,kite tend untuk mengadaptasi perwatakan2 yang mana kita percaya dengn adaptation itu kita akan lebih disukai.
Alhamdulillah sekiranya adaptation kita lakukan atas hijrah semata kerana allah daripada mazmumah ke mahmudah tetapi sekiranya perubahan itu kita lakukan semata mata untuk mendapatkan perhatian ajnabi..pikirkan dua kali

Dalam sekeras2 wanita itu aku perhatikan ada kelembutannya disitu
Dimana dia dapat menjaga maruah dan kehormatannya.
Kemanjaan yang dia simpan untuk yang halal, bukan untuk yang bukan miliknya(perhaps buat masa ni)

Dan bagi yang risau jodoh tidak kesampaian,pesanku sahabat igtla kembali perumpamaan buah
 di pepohon..

“jangan sesekali sembahkan dirimu kebawah,jangan sesekali jatuhkan dirimu ke tanah hny kerana igin ada yang mengambil kerana pasti suatu hari nanti ada yang benar benar tulus,ada yang benar2 ikhlas akan memetikmu dengn sendiri”

Coolnya!

bukan untuk menjual mahal seolah olah hebat sgt(ayat koman zaman sekolah2 dulu tyme kawan2 kna ngorat tapi tak dilayan "pirah kau,macamlah hebat sangat" ),
tetapi untuk bertegas dalam kelembutan.


ingat sahabat
Ini untk awak 
Ganbate ne~ =)


Pesan aku untuk adek2 laki aku “setiap perempuan itu unik,klau baju2 branded ada design2 yang exclusive ,yang mana 1 design takkan ada yang sama,aku rasa perempuan pon macam tu.yang penting carilah design mana yang kamu suka dan kamu selesa dengan” ^^
apapun ramadahn sudah masuk ke fasa terakhir
rasanya perlu pulun habes2 skarang takotnya ramadahn pergi tanpa kte dapat keampunan dari Allah
selamat beramal insyallah
semoga mndapat kekuatan dan mnjadi antara org2 yang allah pilih untuk bersamanya pada malm hari
dan tak kesah apapun perempuan inilah sebaikny

subhanallah indahnya kalu perasaan 'itu' berlandaskan allah  sebagai paksinya ^^
insyaallah!=)

5 comments:

Anonymous said...

wow wow... ganbate di sini...hehe
dpt tangkap kan? XD
Alhamdulillah , terima kasih di atas post yg penuh pengisian ini, xrugi baca satu2 insya Allah ada masa kita belek sampai habis..
kita sama2 ada kelebihan masing2, mudah2an dipertemukan dgn jodoh kita ye..insyaAllah..
semoga bertemu lagi, crooo

hidden_blogger said...

rajinnya la die... p study la... 2 mggu lg dh nk stat bljr..

Anonymous said...

shiro copy ayt perumpamn t hohoh ni memg bias ni shiro...ank manje=ank last xbtl2x hohoho :)

shahira ismail said...

said:said!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sayang awak saiD!!sgt!rasa nak pelok kuat@.sedeh awak kata smga dpertemukan lagi..hu.i.Allah said=)syg awak!sgt2!

hidden:wah bgsnya klasmte kt!ni mesti bdk bijak klas ni smpai 5 kali komen suh stadi..terima kash klasmate nasehat!i.allah kt akn stadi^^ terimakaseh!erk agak lambt ek nk stat hehe maap =p

dayah:haha wei gelak2 kt bc komen awk.
kt lpa cer masa kuaq makan ritu.
si shaqiq tu kawan ngn puan ank datok ni,dia yg kata sndr dia guna bnda2 mnja ni nak goda pkwa dia(merangkap kawan adek kt gak)

awak tau siap dia kata mmg dia guna bnda manja2 ni nak suh pakwa blnja dll.
huwa!kt sgt xprcya! n puan tu kata mmg berkesan guna cara ni nak goda laki.huwa..........siannya jadi lelaki..
n laki tu pon ngku tak kesah berhabeh kat puan tu.as long as dapat awk cntek katanya.haha
siankan laki tu?sian kat mak laki tu.n laki tu pon bkn senang no pon,tgk2 da kna berhabeh punya caiq kena aura mnja2 ni.

wah!dahsty.
tu yg masa shqq cer kt terkjot,ingatkan kat drama ja ad watk puan mcmnni, upanya btol2 ade,tup2 plak tgk vid akon ni.

hahah tetiba aura nak menaip dan memahatkan bnd ni kat otak supaya igt dan jgn wat meledak2,
dan dan kt tulis tmbh plak ritu kuar p putrajaya tu da dapat pgjran hdp yg berguna dari said

maken tmbah2 la nk menulis tu.haha
poyo ek?haha

dayah!btw no offence kata anak last mnja dll.xde kn mgena ngn awak.seyes.taw taw!
anyway sebab awak mnja la bdk2 kat umag ni rmi minat awk,hari2 dok compare ngn kt.bosan da dgr.hahaha

Anonymous said...

hhohoho shiro,kt ni xknal the real life lg tau...byk mslh2 kat luar kt xtau yg kt tau bru dlm persekitrn kt je tau :) so,amek iktbar jgn join skali suda :P wawawawwa ganbate dctu cube berkomen hohoho syg saied gak :) oic xde kne mngene dgn kt ek hohoho guro2 je t hohoho xpe dorg compare2 pn dlm ati dorg tetap along yg tersyg :) dh msuk u kn... study rajin2 if ad pape text me k :) syg shiro :)