Tuesday, May 24, 2011

5 tahun 5 bulan?

bismillahirrahmanirrahim
dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani

Alhamdulillah syukur kepada Allah hari ini  dapat lagi aku meminjam nikmat kehidupan darinya
maseh dapat lagi menyebut namaNya

apa khabar imanmu Shahira?
alhamdulillah maseh sehat tapi tak aku nafikan aku agak kurang berpuas hati dengan kondisi imanku kebelakangan ini.
sesuatu yang amat mendukacitakan.
tak sabar rasanya nak cepat2 habeskan perjalan aku bersama hlovate cepat2 agar cepat sket aku kembali kepada aim asal aku cuti ini

"u're always 12 to me long"
-babah-

pelajaran kte hari ini?
aku ingin mengupas kisah 5tahun 5 bulan
perjalanan aku seharian bersama hlovate.

terasa macam membaca kesah diri sendiri.buku yang dibeli secara tak sengaja tak aku tahu sedikit sebanyak byak berkait dengn aku.
5thun 5 bulan.

guess what?
rupanya tu tempoh masa study untk bdak medic.Johanna.watak utama dalam kisah ni.a medic student yang aku tak pasti macamna bole keje jadi bibik at d 1st place(sal nak cepat hbis aku skip byk tmpat) bercinta ngn budak engineering yang merangkap anak kepada tuannya.

cinta.
aku terpkasa mengaku aku bukanla antara peminat novel2 ni.Aku mengaku ya dulu pernah.
zaman zaman dimana aku tak tau realiti hidup ni
zaman zaman di mana aku tak pikir byk bnda lagi yang perlu aku wat daripada membaca novel yang tak kan kemana aku pergi.
ye zaman2 dulu.

tapi kali ni aku mengulangi kembali zaman itu.
jadi aku berjanji untuk mengmbil sesuatu dari pembacaan aku kali ni agar tidak sia2 masa yang aku habeskan.
Hlovate.
Yang aku mint dengan hlovate ni ialah gaya bahasanya yang sempoi.serius rasa macam bercakap ngn kawan2 sekolah aku yang sempoi2,bezanya ialah in every joke yang hlovate ni bawak suma ade bunyi2 medical in it.
aku tak pasti samada hlovate ni budak medic ke dia saja wat tu untk hidupkan watak Johanna sebagai medic student supaya watak tu nampak lebih real I bet.

respond aku bila baca.
"Ba,ma along nak kawen ngn engineer!tak aci dia dapat"
excited terlebih baca buku ni sebab budak medic kawen ngn engin.cita2 aku konon2 nak budak engin.(tak bole bla,padahal tak penah pikir pon) so jadi excited bile dapat tahu buku ni kesahkan percintaan yang aku nak (konon2nya)

disebabkn tebal sangat buku ni, sampi je chapter 37 aku p skip tros ke 2 chap terakhir.

suka dengan ayat dia(Johanna)
'Dulu masa mula-mula nak fly mak ngn abah suruh janji bawak balik sijil..mantap tak?Ana bawak balik 3 sijil untuk mak dan abah,Sijil degree,sijil nikah,sijil beranak Amir"

"Datangnya sebagai seorang anak gadis yang masih membesar dan mencari arah,
 seorang pelajar yang mencari ilmu dan jawapan kepada persoalan hidup,
pulang dari bumi Aberdeen sebagai seorang isteri,ibu dan bakal doktor.Dan bertukar nama dari seorang cik kepada seorang puan..."

cool kan?!
serius aku rasa watak ni sangat kul.
bagi aku kalu betulla kisah ni ade kat real life bole tak agknya aku nak mntak autograf(monolog;teringat kat kawan seklas kak zed,abe mi n kak razan gtu gak ke hidop dorang?t next tyme igt nak tya)

bagi aku?
he
satu ja.
teringat kata2 dr nursidah"bukan semua orang bole berkahwin"
haha aku rasa tyme Dr sebut gtu nak je aku bgn kat kelas  kata

"Ya Dr!(smbil nada bersemangat!)sayalah orang tu)

lepas baca nvel tu satu aku belajar
semua orang lahir ade tanggujawab masing2.macam dalam watak ni maybe Allah tahu dia bole pikul tanggjawab blaja medic,jadi isteri n ibu at the same tyme.
klu aku?
ops tak gerak semua bnda.trus me.u got my word.
sama ade dok dapo tak gerak keluar,o  men baby tak gerak bnda len or stady tak sentuh bnda len.
alamat..allhu a'lam

so betulla Dr kata "tak semua bole kawen"
infact aku nak tambah "tak semua layak untuk berkawen"

aku belajar baru second year pon bukan men senget benget hidup.baru 2mggu setengah tak balik umah otak da stuck.nak stadi tak muat masuk da ibarat bajet banyak no da stadi.nak stadi tak muat da.haha lawak lawak.

pas exam pon nak nanges.nak exam pon nak nages.betolla kata babah
"no mater how many year passes u're always 12 to me long"
i luv you mama.i luv you babah.

tak kesah la kawen ke tak it doesnt matter to me(yet).yang penting aku tahu aku nak balas jasa mak ayah aku.adek2 aku..macam2 bnda lagi aku belom wat lagi dengan dorang.dan kaseh sayang aku kat mak ayah aku yang sentiasa mendoakn aku tak mungkin aku duakan.
Itu janji along ma bah
tq doakn kejayaaan along.
dan benarah kata2 ustazah aku

"selalula berterima kaseh ngn orang sekeliling kte atas kejayaan diri kte,kerana kte tak tau doa sapa yang Allah kabulkan ntuk memberikan kejayaan kat kte"
siapa yang kamu pikirkan?
cepat2la berterima kaseh ^^,
dan sentiasa la berterma kaseh kepada Allah kerana tnpa izinya pasti kte tak kan berjaya.
terima kaseh Allah!


6 comments:

'Eid Benyusof said...

wah.. 5 tahun 5 bulan.. ape kes main skip2..

"zaman zaman di mana aku tak pikir byk bnda lagi yang perlu aku wat daripada membaca novel yang tak kan kemana aku pergi.
ye zaman2 dulu."
-bace novel itu bagus kalu novel tu membina jiwa bkn novel yg menghanyutkn ke dlm cerita cinta yg ntah ape2..

ape pn,novel latest hlovate mmg terbaik.. kalu xcayer, try bace la ye..

Fizul Yusoff @ volvox said...

i like ur last statement...

Bintu Rafee said...

salam. Shiro..! uhuh walau baru beberapa hari tak ketemu, sudah rindu kok. Kapan lagi kita ketemu...

o ya! Kamu pergi ngak ke rumahnya kak Aisyah? langsung lepas selesai semuanya, kita gerak ke rumahnya Ain. mau ngak? :)

Anonymous said...

shiro nant ani nk pnjam buku tu ble??
dulu ade gak bc buku from hlovate...
tjuk die Aa+Bb kot..mmg best penulisan die...sempoi gitu..hehe

kak ain said...

shahira,,akak rindu kt shahira..bc post ni tergelak2 n nk terkeluar air mata pn ada.~~enjoy your holiday!>_<

shahira ismail said...

haha marah abe ganu sueid kito.orng kuat sek2 ganu ni.haha.gini suaidi..he kekadang kan, macamna perempuan percive suatu bnda tu kan sueid, dia len dengn macamn lelaki yang perceive..^^bagi kt la kan suadi kadang2 baru kt paham knp org kata perempuan ni akal dia satu..hehe awk tgk kt baca novel tu pon tgk reaksi pertama kt adeke bole cakap nak kawen ngn engineer.he punyala singkat pemikiran kt.short minded gtu.dia len klu lelaki yang baca.sebab tu kt kata "takkan kemana aku pergi"he tambah pulok memang dulu meraban2 ja novel yang kt baca.haha trok2.tak membina langsung.sgt lagho n sesia.awk budak bek len sueid.len.haha btw bole tahn jugok mung ni ea sueid,mn bole men quote2 ayat penulis len(tak bole bla haha)oh sueid,kt ade buku lg best.t habes kt gtaw awk.hlovate br tu cari da hbes.i.allah kt akn cb baca=)tq suaidi!mintk maap.hehe

kak ain:sedey akak pndh bilik..

ani:ni hasnee ka?hehe ok babeh remind me masok t ye ani t kt bawak^^i.allah

pjuju:he pju, tak de ap nak gambr macmn lagi nk terima kaseh kat allah pjuju.berusaha sekuatny nk thx kat allah atas segalany..=)

adi:wa adi semlm br meseg awk.haha kt rindu gak ngn awk.nak p uma ain?bole je asal tahu jalan.t p uma akak sggh uma kt jom.kt da gtaw mak,t mak masak hehe.