Thursday, May 26, 2011

Tuesdays With Morrie

Bismillah denagn nama Allh aku mulakan..
dengan nama Allah yang memberikn nikmat masa dan kehidupan

sepanjang hampir seminggu aku bercuti banyak jugak aku memblogwalking blog orang.Rata-rata blog yang aku jelajah semuanya membicarakan tentang hidup.
ade yang frust dengan hidop dia,ade yang bnci dengan hidop dia.segala macam bntuk rungutan yang aku terserempak.
kenapa itu.kenapa ini..kenapa jadi gni?kenapa tak jadi gtu?kenapa kenapa..
aku suka membicarakan isu ini


hidup.
ade ap ye hidop ni?
aku sememangnya sedang mencari,maseh mcari dan akan tros mencari ap sebenarnya erti hidup ni.

hidup sebagai hamba Allah..hidup sebagai seorang islam.hidop sebagai anak,kakak,dan seorang pelajar islam.dan atas nama Islam itulah yang membezakan kte antara yang len yang mana kte hidup mempunyai tujuan dan matlamat.

aku sememangnya pasti definasi kepada hidup itu akan sentiasa berubah mengikut usia kematangn aku dan oleh kerana itulah aku berjanji akan sentiasa memplotkan ape yang aku pikir tentang hidup ini supaya semakin hari  aku dapat merubah sedikit demi sedikit hidup ke arah yang lebih baek dan sekali gus menjawab persoalan adekah telah tercapai matlamat kau Shahira kerana ap kau dijadikan.



(ops tak bole gtu..nmpak  macam  freethinker sangat ye tak haha .yes u may take it as whateva u want it to be though..but u've got to know the limit..afterall kte orang islam kan? ^^ )

buku terbaru yang aku baca.
Tuesdays with Morrie.
seronok.
membicangkn tentang kehidupan.
topik yang aku sangat suka.

kehidupan.
aku ulang kembali ayat keramat itu.

"dan benarlah apabila seseorang sedang menghadapi maut,persepsi terhadap kehidupan itu akan berubah".

itulah kisah yang berlaku dalam buku ni.watak utama(Mitch) menceritakan kembali pengalamnnya bersama profesornya yang hampir mati(lebih tepat lagi sedang menghadapi mati)
antara isu2 yang dibangkitkan termasuklah pembicaraan tentang dunia,mengasihani diri,penyesalan,kematian,keluarga,perasaan.Segala isu yang aku rasa adelah isu2 yang common,yang serigkali tidak kte puaskan.

memandangkan buku ni menceritakan pengalamnnya sendiri aku bagaikan termasuk kedalam dunia yang direka oleh penulis.infact aku rasa macam turut berada disana.tambahan pula penulis menggunakan kata ganti diri "aku"
                                            (pesanan untuk suaidi : buku ni sket pon tak kt skip haha)

dan buku ini mengajar aku sedikit sebanyak tentang hidup..=)benda2 kecik yang kte tak perasan pon penting padahal adelah sangt penting.

tersentuh dengn salah satu scene dalam buku ni macamna pentingya untuk memberikan perhatian sepenuhnya kepada orang yang bercakap dengn kte.
sounds very simple kan?
bnda yang simple gtula bnyk antara kte yang terlepas pandang.
aku terpikir bapa byak kali bila adek aku bercakap aku tak bagi the fullest attention kat dia?haha sori adek2 ku along tak perasan.
hehe
aku teringat macamn etika rasullah bila bercakap.
bila sesiapa paggil rasullah seluruh badan akan dipalingkan kepada orang tu.bukan takat kepala ja.seluruh badan.subhanallah.indahkan akhlaq nabi?
masakn klu bnda tu tak penting rasullah buat?

teringat satu scene cerita ape ntah tajok lakonan si hero twilight Robert Pattinson.dia sebagai a rebellious teenage ade prob ngn ayah dia yang bz.
ayat dia kat ayah dia bila ayah dia tak nak dengr aka pay attention kat ank perempuan dia (merangkap adek si Robert ni)
 "why dont you listen?!why arent u tryin to listen when she has somethin 2 say?!"
huu..tegang suasana.


ok tu cuma satu pengajaran yang dapat aku amek.banyak lagi padahal input2 yang berguna.
ok sebagi pengakhiran aku nak quote ayat prof ni(antara ayat2 yang aku rasa sngt terkesan kat diri aku)

"kamu tau Mitch..kalu kamu tahu maut akan datang kepada kamu dalam masa terdekat ni kamu tak akn bercita cita tinggi seperti sekarang.."
dan aku terdiam membaca ayat itu....



8 comments:

Nurul Ain Haja Mohideen said...

shahira, nice backdrop but tukar tulisan..kte xdpt bace ;( ... plsssss..waaaaa...

shahira ismail said...

hahahah ok kt tuko ye ain.t x cantek gtaw ye.msg la ain kt x slalu on9(ces hp pon x slalu tgk padahal hahahah)

Nurul Ain Haja Mohideen said...

haha//taw xp..xprnh nmpk awk on9..mmg nk msg kdg2 tu, tpi pk balik, once i text u, for sure i'll get ur reply aftr 72 hours..haha..btw, tulisan ni lawa n readable..

Nurul Ain Haja Mohideen said...

haah..taw xpe..xprnh tgk awk on9.. ad 1 day tu,mmg nk msg awk bgtu smthg, tpi pk balik, once i text u, for sure i'll gt e reply after 72hours n by e time, dh xd feeling dh psl bnd tu haha.. btw, this font is nice n readable :) love u dear :p

shahira ismail said...

haha kt kena pantau budak2 kecik kat uma ni tdow so slagi kt xtdow dorng xmasok tdow.2 xsempat nk on9 sokmo klu tak dorang dok ja tepi kt x wat homewrk.hehe
btw ain sori..mntak maap tak de tyme awk pelu..insyallah akn lbh alert!^^

Nurul Ain Haja Mohideen said...

no pblm dear, family comes first...live to e fullest smntra cuti ni w parents n siblings.. klu kte perlu kn awk, kte msg awal2 lain kali..haha..tht's a bttr idea.. =) love u shahira :*

'Eid Benyusof said...

tahniah coz tak skip.. mesti rase lg best bc buku kalu tak skip kn?hehe..

menarik buku ni.. tp xleh cari lg skrg ni.. kene habis kn stok buku bertimbun kt rmh ni..

mintak pencerahan..
"kamu tau Mitch..kalu kamu tahu maut akan datang kepada kamu dalam masa terdekat ni kamu tak akn bercita cita tinggi seperti sekarang.."
maknenye xleh pasang cita2 ke?

shahira ismail said...

haha tergelak kt baca komen awk suaidi oi.haha buku ni best tu x skip haha

ish2 sopan betol awk ni.hehe..gini suiadi..
konon2 mitch ni cita2 dia terlalu tinggi.banyak sangat dia nak kejar sampai byk bnda dia terlepas pandang..dia terlupa pada pentingnya keluarga,betapa pentingnya kawan2 n banyk bnda sal sibok sngt dia nak kejar dunia..

jadi bila dia jmpa blk ngn prof dia yg sakit(klu kte reflek,kiranya sakarat) prof dia ajo balek mitch ni jadi balik mitch sebelum ni yang mana tanpa dia sendr sedar dia semakin mnjadi orng len sebb sibok sgt mgejar bnda yang dia takda

gtu ja ^^.bole ja pasang cita2 cuma maksure cta2 mcmn yg kte pasang =D

oh suid cuma buku ni bukn bku alim2 taw,dia cuma citerkan pnglaman mitch ni(author buku ni) so true story..tapi awk tau kan kt pon senget2 so macm terkena ngn jiwa bile kt reflek kat dr kt ap yang kt nak kat dunia ni..

okkay sueid?!^^