Friday, July 30, 2010

siapa aku ni?


apaBila maut nak datang tak de sapa yang akan tau bile..baek kawan baek,baek kawan tak baek, musuh,mahupon kuarge.tuan badan sendiri apetah lagi..
Apabila gugurnya nama kte di pohon2 arasy tak de sapa yang tau melainkan penghuni penghuni langit
Apabila datangya ,malakul maut menghampiri jasad yang bakal dia tarik nyawanya..tak de sapa yang akan tau..even tuan badannya sendiri..baek sapa pon yang menghampiri jasad yang akan ditarik nyawaya itu..
Apabila allah berikan tanda2 kematian kepada hamba yang Dia kehendaki..maka perasanla wahai manusia sesunggah nya itu adelah tanda kaseh sayang allah kepada kte..kerana itu adelah nkmat paling besar yang dan finale yang allah hadiahkn kat kte..ialah kaseh sayang yang allah tnjkkn kerana dia mahu hamba ini nnt dmasukkn dalam golongan yang Dia kasihi,dmasokkn nnti dalam golongn yang dekat dengannya..golongn yang akan dberi nikmat Abadan abada..

3 kali rasanya aku berdiri tepi malakul maut.3 kali juga rasanya malakul maut pandang sekujur bdan ni tanpa tau yang malakul maut nipon cakap “tggu la sampai giliran mu wahai manusia” kerana tanpa aku sedari da 3 kali aku menziarahi orang yang aku tak tau malaikat maut da ade disisi dia..
Kalaula aku dpt melihat...
Kalaula sahaja Allah bukakan hijab aku..
Kalaulah aku tau...
Mesti aku tak akan mnjadi aku..mesti aku tak kan buat sedikit pon kesalahan
“irji’ni ya allah fa’mal solihan!”

Sayangya aku tak dapat melihat
Sayangnya lagi amalan aku turun naek
Sayangny lagi sering kali aku lalai
Sayangya aku sering lupa bahawa umur ni allah akn tarek satu hari nnt

Masa pertama kali aku zirah orang sakit,tak terpk langsung aku bahawa pakcik tu akan sampai ajal dia dalam seminggu lagi..bila kte sempat bercakap ngn arwah right before dia meninggal impactny rasa sgt kuat..ayah aku cakap “ kt tak tau kan long malaikat maut da ade tyme kte ziarah pakcik jamal hari tu kan?”
Betol kan?ak seriously tak penah terpkir bnda ni..sibok lalai ngn dunia yang aku pon tak tau ape yang aku nak sebenarnya..kejayaan ke?kekakayaan ker?nama ker?
Kali ke2,kawan cfs aku..tyme dia meninggal lagi sekali ak rasa bnda yang sama..kadang2 bengang ngn diri sendiri knapa hanya terasa iman tu ble diuji..kenapa baru rasa aku adelah hmba ble bnda2 yang kte kagumkn itu allah tarik..seolah2 bla allah berikn kte sket ja nikmat,kte lupa sapa diri kte..setiap kali rasa insaf aku akn kembali bla lama2 insaf pon hilang..bole ker gtu?troknya aku..ape agakny erti taubatan nasuha aku agkny..maapkan ak ya allah.ak memang hmba yang trok =’( datang tiap kali perlukan kau hilang bila kau hilangkan kesusahan tu..semua alquran da cakap.kenapa ngn aku ni?

Kali 3,bile aku p ziarah anak2 yang kena HIV..ade satu baby kat situ tyme aku datang dia batok2.baby biase la bla sakit dorang akan xpress dgn nages ja.none other that that.bla tanya kakak kat situ dia kata baby tu kn lung infection suma.aku pon amek baby tu pegang tp tyme tu dia tgh nages..aku pon amek n zikir kat dia..fitrah manusia asal2,sumapon suci,tmbah lak baby tak de dosa..ibarat kata imam ghazali pesan,hormatla kat orang lagi muda kerana dorang lagi kurang wat dosa dari kt..bla zikir baby tu trtdo dalam aku dokong dia..degr bunyi nafas dia..dalam sgt.tyme dia batok ya allah gler kesian..tyme dia tdo ak cium dia..ak pk kecik2 Allah da uji dia..Shahira,kau allah berikan segalanya..segalanya!mntak ja msti dapat...allah bg ak sehat.allah bg ak ibu bapa..allah bg aku tmpt tggl..ap lagi ak nak?ape yang aku ade sampai macamni Allah lbhkn dari bdk ni yang sah2 xde dosa ni..ya allh jgn sampai dgn nkmt yang kau berikn sekarang ni kau jadikn aku papa ya allah kat mahsyr nnt..
Akrnya ak dapat berita bdak tu masok icu.serius sgt sedih..tktny allah da tak pandang kat aku lagi sebb tu Dia even tak uji pon imn aku..

Maken lama aku tgk kesusahan orang maken tu aku rasa aku tak layak nak terima pon nkmat allah..
Maken lama aku tgk allah uji orang maken aku tau iman aku terlalu sket sampai even tak diuji pon
Maken lama ak tgk penderitaan orang maken aku tau ape tu nikmat yang allah bagi ni..
Nikmat yang terlalu byk nak cakap..terlalu byak klu Allah nak ungkit,terlalu byk ntk aku kra..
Astagfirullah..maapkan aku ya llah tak jadi hamba yang baek
Maapkan kau ya allah smpai sekarang aku tak hapal alquran yang kau trnkan..
Maapakn aku kerana sering wat dosa
Maapkan ak krn ak slalu lupa aku adelah hamba mu yang berhutang..
Berhutang dan akn tros berhutang...............

1 comment:

Adilah Rafi'ah said...

salam.

shiro, saya nangis baca post shiro ni. terima kasih kerana buat post ni. semoga Allah memeberkati Shiro dunia dan akhirat...